«Προσέξτε όταν πάτε σε ελληνικές ομάδες»

09:27 17/6/2013 - Πηγή: AEK365

Μόνο καλά λόγια δεν είχε να πει για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο Μαντς Ολάντ με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών της Δανίας να αποκαλύπτει, στην ιστοσελίδα ekstrabladet.dk, τον τρόπο που οι ελληνικοί σύλλογοι «εκβιάζουν» και πιέζουν τους ξένους παίκτες να καταφύγουν στα όργανα της αθλητικής δικαιοσύνης για τα δεδουλευμένα τους με αποτέλεσμα να χρειάζονται έως και δέκα χρόνια για να δικαιωθούν και αναφέρει τα παραδείγματα των Κάσπερ Ρίσγκαρντ και Κελντ Μπόρντινγκααρντ που πέρασαν από τον Πανιώνιο.
Ο Ολαντ μίλησε στην ιστοσελίδα της δανικής εφημερίδας με αφορμή το μεταγραφικό ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για τον Σίμον Πόουλσεν της Σαμπντόρια και ο πρόεδρος του συνδέσμου Δανών ποδοσφαιριστών, αφού έδωσε μια γλαφυρή περιγραφή για τις εργασιακές συνθήκες που συναντάνε οι ξένοι παίκτες στην χώρα μας, προειδοποίησε τον συμπατριώτη του να το σκεφτεί πολύ σοβαρά πριν υπογράψει!
Ο Ολαντ δήλωσε σε σαρκαστικό ύφος: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τουλάχιστον συναρπαστικό. Πολλές ελληνικές ομάδες πριν αρχίσει η σεζόν αποκτούν πολλούς παίκτες, περισσότερους από όσους πραγματικά χρειάζονται. Όταν ξεκινάνε τη προετοιμασία, συχνά κάνουν προπονήσεις σε δύο γκρουπ γιατί είναι αδύνατο να προπονήσεις μαζί 50 παίκτες. Στη συνέχεια ο προπονητής αποφασίζει ποιους παίκτες θα χρησιμοποιήσει και οι υπόλοιποι είτε στοχοποιούνται είτε τους αναγκάζουν να φύγουν. Για παράδειγμα ένας σύλλογος μπορεί να ακυρώσει την πληρωμή των ενοικίων ή του αυτοκινήτου ή να μην πληρώσει τους μισθούς που χρωστάει στον παίκτη. Με άλλα λόγια είναι πιθανό να αθετήσει όσα έχει συμφωνήσει στο συμβόλαιο».
Μεταξύ άλλων, για να στηρίξει τα λεγόμενά του, ο Ολαντ φέρνει για παράδειγμα την περίπτωση του Κάσπερ Ρίσγκαρντ, που την σεζόν 2010-11 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανιωνίου και στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του ίδιου του παίκτη. «Εζησα στην Αθήνα και ήταν φανταστικά. Μου άρεσε πολύ εκεί. Ως ποδοσφαιριστής έχεις το δικαίωμα να ονειρευτείς να πας κάπου να παίξεις όπου θα είναι ζεστά και με όμορφες παραλίες. Όμως υπάρχουν και ένα σωρό πράγματα που δεν είναι τόσο όμορφα εκεί. Για να είμαι ειλικρινής δεν πέρασα καθόλου ωραία», δηλώνει ο 30χρόνος παίκτης που υποστηρίζει πως ακόμα του χρωστάει χρήματα ο Πανιώνιος με αποτέλεσμα να προσφύγει στην επιτροπή επίλυσης διαφορών της FIFA.
Ο σύνδεσμος Δανών ποδοσφαιριστών τον έχει βοηθήσει στον δικαστικό του αγώνα ενώ ο Ολαντ τονίζει πως τα όσα πέρασε ο Ρίσγκαρντ αποτελούν κλασσικό παράδειγμα συμπεριφοράς ελληνικού συλλόγου. «Ο Πανιώνιος σταμάτησε να πληρώνει το μισθό του κι αυτός αντέδρασε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο σύλλογος να του δώσει ορισμένα λεφτά απλά για να τα βγάλει πέρα. Όταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε την καταγγελία για αθέτηση όρων του συμβολαίου, πήραμε την απάντηση της ελληνικής ομάδας. Μας έκαναν καταγγελία για παραβίαση του συμβολαίου στο αθλητικό δικαστήριο. Ξέρουν ακριβώς πώς να πιέσουν έναν ποδοσφαιριστή ώστε στο τέλος να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του», δήλωσε ο Ολαντ.
Τελικά ο Ρίσγκαρντ δικαιώθηκε στην FIFA. «Ωστόσο τέτοιες υποθέσεις κρατάνε χρόνια ώσπου να επιδικαστούν σε ελληνικά αθλητικά ή πολιτικά δικαστήρια», τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Οι σύλλογοι διαιωνίζουν αυτές τις καταστάσεις και είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές σε αυτό. Δεν είναι χαζοί. Γνωρίζουν ακριβώς πότε να μην ξεπεράσουν τα όρια με τη νομοθεσία σχετικά με τις πληρωμές των τρίμηνων. Εάν ένας παίκτης διαμαρτυρηθεί, ο σύλλογος θα του απαντήσει με επιστολή στα ελληνικά, οπότε ένας Δανός δεν θα έχει ιδέα...».
Ενας ακόμα Δανός παίκτης είχε κακά ξεμπερδέματα με τον Πανιώνιο στο παρελθόν, ο Κελντ Μπόρντινγκααρντ που αγωνίστηκε για μια σεζόν στην ομάδα της Νέας Σμύρνης το 1988.
«Οι ελληνικοί σύλλογοι βασίζονται στο γεγονός πως αυτές οι διαδικασίες κρατάνε αρκετό καιρό. Στο τέλος ο παίκτης μένει ανυπεράσπιστος απέναντι στο ελληνικό σύστημα και αναγκάζεται να περιμένει οκτώ με δέκα χρόνια πριν λυθεί η διαφορά του. Ο μόνος που ξέρω πως έκανε για τόσο μεγάλο διάστημα υπομονή είναι ο Μπόρντινγκααρντ που περίμενε για εννέα χρόνια».
Ο Ολάντ συνέχισε το «κράξιμο» στις ελληνικές ομάδες: «Δεν έχουν τον στοιχειώδη σεβασμό για τα συμβόλαια, κάτι που ευτυχώς δεν ισχύει στην Δανία. Και εδώ υπάρχουν προβλήματα με τις συντάξεις και τις άδειες αλλά δεν έχουμε φτάσει στο σημείο ένας σύλλογος να έχει απλήρωτους το 50% των ποδοσφαιριστών του».
«Μέχρι και ο Ντένις Ρόμενταλ που έπαιξε σε μια μεγάλη ελληνική ομάδα όπως ο Ολυμπιακός είχε προβλήματα αλλά τελικά τα βρήκε με τον σύλλογο», προσθέτει το σχετικό δημοσίευμα.
Εξάλλου ο Ρίσγκαρντ συμβουλεύει όσους συμπατριώτες του σκέφτονται να παίξουν στο ελληνικό πρωτάθλημα: «Θα πρέπει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα των πληρωμών να είναι ξεκάθαρες στα συμβόλαια. Αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή που έχω να δώσω. Επίσης καλό θα ήταν ένας παίκτης να πάρει τραπεζική εγγύηση πρώτα».
Ο Ολάντ από την πλευρά του πρόσθεσε: «Αυτό που είναι απαραίτητο σε ένα συμβόλαιο είναι να υπάρχουν όροι καταστροφικοί και επώδυνοι για τον σύλλογο εάν τους αναιρέσει. Θα πρέπει εάν ο μισθός καθυστερεί περισσότερο από τρεις μέρες ο παίκτης να παίρνει την ελευθερία του και αποζημίωση. Επιπλέον το ιδανικό θα ήταν ο παίκτης να παίρνει κάποια χρήματα ως προκαταβολή όταν υπογράφει. Επίσης να δίνονται τραπεζικές εγγυήσεις και οι παίκτες να έχουν νομικούς συμβούλους που να εξετάζουν τα συμβόλαια που υπογράφουν. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για έναν παίκτη που θέλει να παίξει στην Ελλάδα».
Εκτός από φαινόμενα αθετήσεις πληρωμών, ο Ολάντ κάνει λόγο και για ρατσιστικά κρούσματα στα ελληνικά γήπεδα: «Οι παίκτες δεν έχουν μόνο να σκεφτούν για τα συμβόλαια τους. Υπάρχει και έντονος ρατσισμός στην Ελλάδα, βία κατά των παικτών από τους οπαδούς και επαφές για το στήσιμο αγώνων. Είναι προβλήματα που συνήθως δεν γνωρίζουμε από πριν ότι υπάρχουν σε τόσο μεγάλο βαθμό...».

Keywords
Τυχαία Θέματα