Πρώην νεοναζί προειδοποιούν νεαρούς μαθητές

14:12 5/2/2013 - Πηγή: AEK365

Πρώην νεοναζί διηγούνται σε μαθητές της γερμανικής πόλης Σβέρτε την προσωπική τους ιστορία απ' όσα έζησαν μέσα στις οργανώσεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους νέους. Οι αρχές της πόλης δημιούργησαν μια μέρα πρόληψης ειδικά για νέους και σε μια από τις εκδηλώσεις κλήθηκαν πρώην μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων.

Ο Ζάσα, που χρησιμοποιεί ψεύτικο όνομα, έχει αποκοπεί από αυτές τις οργανώσεις εδώ και 20 χρόνια, όμως αισθάνεται ότι ακόμα απειλείται. Ο ίδιος είπε σε μαθητές της πρώτης Λυκείου σε σχολείο της πόλης Σβέρτε κοντά στο Ντόρτμουντ

στη Ρηνανία - Βεστφαλία:

«Περνούσα όλη μου τη μέρα κάνοντας κόλαση τις ζωές των άλλων. Αυτό μου έδινε ένα αίσθημα ικανοποίησης. Με κάθε νέο θύμα αισθανόμουν και πιο σημαντικός».

Όπως λέει, αυτό που τον συγκλόνισε ήταν η σειρά δολοφονιών της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης NSU. Όμως δεν τον εξέπληξε η ετοιμότητα για προσφυγή στη βία. Ο ίδιος όταν ήταν 19 ετών σκότωσε σε κατάσταση μέθης έναν άστεγο μαζί με ένα φίλο του. Ακολούθησε ένας χρόνος προσωρινής κράτησης και τελικά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και εξαψήφιο χρηματικό πρόστιμο.

«Η πραγματική μου τιμωρία δεν ήταν η φυλακή ή το πρόστιμο. Ήταν οι εφιάλτες και η σκέψη ότι είσαι δολοφόνος. Αυτή είναι η τιμωρία μου, η οποία ήταν όμως δίκαιη».

Όπως είπε συνειδητοποίησε το λάθος του στη φυλακή. Τελικά κατάφερε να αποχωρήσει από τους κόλπους των νεοναζί με τη βοήθεια της οικογένειάς του. Ωστόσο, δέχθηκε πολλές απειλές ιδίως όταν αποφάσισε να κινητοποιηθεί με κάθε τρόπο κατά της ακροδεξιάς.

Όμως δεν το έβαλε κάτω και αποφάσισε να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς βίας, όπως αυτή στο Σβέρτε. Ο Ζάσα τόνισε στους μαθητές ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους μιας και οι νεοναζί αναζητούν συνεχώς νέους, οι οποίοι θα ασπασθούν την ιδεολογία τους.

Καταλήγοντας την ομιλία του τόνισε:

«Είμαι της άποψης ότι όλα όσα μου συνέβησαν θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα από σας. Ακόμη και κι αν δεν μπορείτε να το φανταστείτε».

Η ευρύτερη περιοχή της βιομηχανικής πόλης του Ντόρτμουντ έχει απασχολήσει αρκετές φορές τον γερμανικό τύπο με τη δράση και τις επιθέσεις νεοναζιστικών ομάδων, πολλές φορές και εναντίον Ελλήνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα