Πέντε κατεδαφίσεις στον καταυλισμό Ρομά στο Χαλάνδρι

13:04 1/10/2014 - Πηγή: AEK365

Εληξε η επιχείρηση κατεδάφισης των 12 μη κατοικήσιμων κτισμάτων στον καταυλισμό Ρομά στο Χαλάνδρι, η οποία άρχισε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί με πέντε παραπήγματα να έχουν παραδοθεί στις μπουλτντόζες.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας ανέφερε ότι εφόσον βρεθεί η τοποθεσία οι αρμόδιες υπηρεσίες θα χρειαστούν έναν με δύο μήνες για την μετακίνηση των κατοικιών.
Όπως σημείωσαν, ο δήμαρχος Χαλανδρίου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Γερολυμάτος, γκρεμίζονται

ακατοίκητα κτίσματα καθ' υπόδειξη των ίδιων των τσιγγάνων και του προέδρου τους Στέλιου Καλαμιώτη, ο οποίος είναι επίσης παρών καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης.
Ο στόχος για σήμερα είναι «να ικανοποιηθούν δικαστικές αποφάσεις που έπρεπε να εκτελεσθούν, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους ανθρώπους εδώ. Η λογική του να εφαρμόζεται η νομιμότητα χωρίς να μας ενδιαφέρει το κόστος για τους ανθρώπους είναι καταστροφική και ευτυχώς αποφεύχθηκε» υποστήριξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος χθες ήταν «να αποτραπεί η εγκατάσταση στο Όρος Πατέρα και να αποτραπεί η αστυνομική επέμβαση που θα ήταν επικίνδυνη για τους τσιγγάνους, τους περιοίκους και όλη την πόλη μας».

«Από αύριο» συμπλήρωσε ο κ. Ρούσσος «στόχος είναι, σε συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, να λυθεί ένα σοβαρό θέμα που εκκρεμεί 40 χρόνια. Οι τσιγγάνοι πρέπει να μετεγκατασταθούν με διασφαλισμένες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, με πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και όλες τις απαραίτητες υποδομές και να απογκετοποιηθούν».
Εκπρόσωπος των Ρομά δήλωσε, από την πλευρά του, ότι θα αποχωρήσουν από τον καταυλισμό του Χαλανδρίου εφόσον υπάρξει συμφωνία για τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή.
Ακρως επεισοδιακή ημέρα ήταν η χθεσινή, με τους κατοίκους του καταυλισμού να κλείνουν για ώρες τη λεωφόρο Μεσογείων και να βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και τις εμπλεκόμενες Αρχές να συνεδριάζουν για πολλές ώρες, χωρίς αποτέλεσμα.
Η υπόθεση του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο είναι παλιά. Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε το '70 σε καταπατημένα ιδιωτικά οικόπεδα, με τους ιδιοκτήτες να έχουν την τελευταία 15ετία πετύχει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων για την απομάκρυνση των Τσιγγάνων. Ωστόσο όλες οι απόπειρες εκκένωσης του καταυλισμού έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.
Από την πλευρά τους, οι Τσιγγάνοι επιζητούν μια λύση, μέσα στα όρια του Δήμου Χαλανδρίου.
Σημειώνεται ότι, στη δεκαετία του 2000 είχε δοθεί στον δήμο Χαλανδρίου κονδύλι, ύψους 900.000 ευρώ, από την ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης, δικτύου όμβριων υδάτων και υπολοίπων υποδομών. Τελικά, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη βελτιστοποίηση των υποδομών στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου.
Περί μετεγκατάστασης
Συνάντηση με τον γγ Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη θα έχει αύριο ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, στις 10.30 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αναζητήσουν ενδεχόμενο χώρο μετεγκατάστασης των ρομά. «Εάν δεν βρεθεί οποιαδήποτε λύση» τόνισε ο κ. Αγγελάκας «η λύση των Μεγάρων παραμένει ακόμη στο τραπέζι».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε συνεργασία με τον δήμο Χαλανδρίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του καταυλισμού θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο διασποράς των οικογενειών του καταυλισμού σε δομημένες κατοικίες στην Αττική.

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα