Πάπας: Δεν έχω πια δυνάμεις...

20:21 11/2/2013 - Πηγή: AEK365

Όπως είχε γίνει γνωστό από το πρωί της Δευτέρας, ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ' ανακοίνωσε ο ίδιος στη λατινική γλώσσα την παραίτησή του από την κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας, λέγοντας ότι δεν έχει πλέον την πνευματική και σωματική δύναμη να συνεχίσει την αποστολή του ως καθοδηγητής του ενός δισεκατομμυρίου καθολικών.

Ο 85χρονος γερμανικής καταγωγής Γιόζεφ Ράτσινγκερ είναι ο πρώτος ποντίφικας που παραιτείται σχεδόν σε 600 χρόνια, από το 1415. Η θέση του Πάπα θα παραμείνει κενή από τις 20:00 (ώρα Ιταλίας) στις 28 Φεβρουαρίου και η εκλογή του νέου προκαθημένου της Καθολικής

Εκκλησίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα (31 Μαρτίου).

Ο Πάπας δήλωσε πως έχοντας κατ' επανάληψη δοκιμάσει τη συνείδησή του ενώπιον του Θεού, κατέληξε με βεβαιότητα ότι λόγω της προχωρημένης ηλικίας του οι δυνάμεις του δεν είναι πλέον επαρκείς για να εκπληρώνει ως οφείλει τα καθήκοντά του.

«Γνωρίζω καλά ότι τα καθήκοντά μου, λόγω της ουσιώδους πνευματικής τους φύσης, πρέπει να εκτελούνται όχι μόνο με λόγια, αλλά και πράξεις, καθώς και προσευχή και πραγματικό πόνο. Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, όπου οι αλλαγές είναι τόσο ραγδαίες και τα ερωτήματα που εγείρονται για το βάθος της πίστης είναι βαθιά, για την εκτέλεση των παπικών καθηκόντων απαιτείται δύναμη τόσο πνευματική όσο και σωματική» δήλωσε ο Πάπας.

Και συνέχισε λέγοντας ότι τους τελευταίους μήνες επιδεινώθηκαν οι ψυχικές και σωματικές του δυνάμεις σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να αναγνωρίσει την αδυναμία του να εκπληρώσει τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί.

«Για το λόγο αυτό, και κατανοώντας πλήρως τη σοβαρότητα της πράξης αυτή, με απόλυτη ελευθερία ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από Πάπας, θέση την οποία μου εμπιστεύτηκαν οι καρδινάλιοι στις 19 Απριλίου του 2005, και από τις 28 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 η Επισκοπή της Ρώμης θα είναι κενή και θα πρέπει να συγκληθεί το Κονκλάβιο για την εκλογή νέου ποντίφικα» είπε ο 85χρονος Πάπας.

Και έκλεισε την ανακοίνωσή του λέγοντας πως θα υπηρετήσει την Εκκλησία αφιερώνοντας πλήρως τον εαυτό του στην προσευχή. «Αγαπητά αδέλφια, σας ευχαριστώ ειλικρινά για όλη την αγάπη σας και όλη τη στήριξη που μου παρείχατε. Σας ζητώ συγγνώμη για όλες μου τις αδυναμίες. Τώρα, ας εμπιστευτούμε την Αγία Εκκλησία στα χέρια του Ιησού Χριστού και ας ικετεύσουμε την Παναγία, ώστε να βοηθήσει τους καρδινάλιους να εκλέξουν το ποντίφικα»...

Η είδηση της παραίτησης του Πάπα έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμο, αιφνιδιάζοντας πιστούς και κυβερνήσεις και τον ίδιο το στενό κύκλο του Πάπα στην Αγία Έδρα.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι ο Πάπας δεν αποφάσισε να παραιτηθεί εξαιτίας «δυσκολιών στο παπικό έργο», δεν πάσχει από κάποια συγκεκριμένη νόσο, αλλά έχουν αποδυναμωθεί προοδευτικά οι δυνάμεις του λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.

Η απόφασή του δεν ελήφθη λόγω έξωθεν πίεσης, δήλωσε ο πατέρας Λομπάρντι σημειώνοντας πως «πρόκειται για μία προσωπική απόφαση, που ελήφθη με απόλυτη ελευθερία, και αξίζει τον μέγιστο σεβασμό». Ο ίδιος μίλησε για κίνηση-έκπληξη, γεγονός που φανερώνει ότι ακόμη και οι στενότεροι συνεργάτες του ποντίφικα δεν γνώριζε τις προθέσεις του.

Ο πατέρας Λομπάρντι δήλωσε, επίσης, ότι ο Πάπας δεν φοβάται ένα σχίσμα στην Καθολική Εκκλησία από την παραίτησή του έπειτα από οκτώ χρόνια στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τις σκέψεις του Πάπα φαίνεται πως γνώριζε μόνο η οικογένειά του· όπως δήλωσε ο αδελφός του από τη Γερμανία, οι γιατροί είχαν συμβουλεύσει τον ποντίφικα να μην πραγματοποιήσει άλλα υπερατλαντικά ταξίδια και ο ίδιος συλλογιζόταν το ενδεχόμενο παραίτησης εδώ και μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα