Παπανδρέου: Το δημοψήφισμα φόβισε πολλά κατεστημένα

21:40 15/11/2011 - Πηγή: AEK365

Την απόφαση του να ζητήσει δημοψήφισμα υπερασπίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή μετά την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία. «Δεν αποφάσισα να θέσω ξαφνικά σε κίνδυνο αυτό που προσπάθησα επί μήνες να επιτύχω», δήλωσε στη Βουλή

ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο λαός θα επικύρωνε τις αποφάσεις της 26ης-27ης Οκτωβρίου και εκτίμησε ότι η ιδέα αυτή «φόβισε πολλά κατεστημένα εντός και εκτός Ελλάδος».

«Η συμφωνία είναι σήμερα ασφαλέστερη από ποτέ. Αποτελεί προγραμματικό πλαίσιο μίας κυβέρνησης συνεργασίας. Αν συνέβαλε το δημοψήφισμα σε αυτό, καλώς και έγινε. Μία επικύρωση της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου από το λαό, θα ήταν μία δημοκρατική απάντηση από τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Σήμερα η μάχη είναι μεταξύ των αγορών και της δημοκρατίας τόνισε.

Συνεχίζοντας ο κ.Παπανδρέου ανέφερε: «Η σημερινή «κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης», εκτός από το έργο στην οικονομία, αποτελεί και «ιστορική ευκαιρία» για την επίλυση εθνικών θεμάτων, όπως εκείνο της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια προσέγγισης και επίλυσης του ζητήματος. Είναι ιστορική ευκαιρία αυτή η κυβέρνηση, και όχι άλλη, να πάρει πρωτοβουλίες για το ζήτημα αυτό. Υπάρχουν τα περιθώρια για ταχεία πρόοδο, παρά τη στάση της άλλης πλευράς».

Στο θέμα της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε οι συναντήσεις με την άλλη πλευρά «να καθιερωθούν ως ρουτίνα» και τα κόμματα να συναποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις, βάσει των διερευνητικών επαφών, για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. «Αν φανούμε άτολμοι αδύναμοι και φοβικοί, όχι μόνο θα χαθούν οι θυσίες αλλά και θα βγούμε από το ευρώ» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα