Παπαδήμος: Σημαντική και ιστορική νίκη για την Ελλάδα

20:11 9/3/2012 - Πηγή: AEK365

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για την εξέλιξη του PSI.

Μιλώντας στο Συμβούλιο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων «σημαντική και ιστορική» και υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση και των επόμενων βημάτων, η χώρα θα περάσει σε στέρεο έδαφος.

«Η σημερινή μέρα δεν πρέπει να είναι μόνο μέρα

ικανοποίησης και πανηγυρισμών, αλλά και μέρα περισυλλογής, καθώς πολλοί επενδυτές και πολλοί απλοί πολίτες κατέγραψαν ζημιές και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και να σκεφθούμε τα λάθη μας που μας οδήγησαν μέχρι εδώ» είπε.

Επιπλέον το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε με πράξη του την ενεργοποίηση των ρητρών υποχρεωτικής συμμετοχής (CACs), ώστε να επεκταθεί το «κούρεμα» στο σύνολο των ομολόγων που εντάσσονται στη διαδικασία της ανταλλαγής, το λεγόμενο PSI.

Νωρίτερα, το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC), που θα επεκτείνουν το «κούρεμα» σε όλα τα επιλέξιμα ομόλογα ελληνικού δικαίου, όπως ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης για την έκβαση του PSI.

Το Eurogroup διαπίστωσε, επίσης, πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για το νέο δάνειο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση των κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 206 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους των ιδιωτών, κάτοχοι τίτλων αξίας 172 δισ. ευρώ (83,5%) αποδέχθηκαν την εθελοντική ανταλλαγή και την τροποποίηση των όρων των υφιστάμενων ομολόγων στο πλαίσιο του PSI.

Με την ενεργοποίηση των CACs, το ποσό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν θα ανέλθει σε περίπου 197 δισ. ευρώ ή στο 95,7% της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολογιών που αφορούσε η δημόσια προσφορά.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην παρέμβασή του, ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για την τηλεδιάσκεψη που είχε το Eurogroup έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το PSI και τόνισε ότι η μεγάλη συμμετοχή μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους το 2020, πέραν των όσων προβλέπεται.

Δηλαδή μπορεί το χρέος να «πέσει» και κάτω από το περίπου 120% του ΑΕΠ που έχει υπολογισθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα