Πανηγυρική νίκη του Μουγκάμπε

19:25 2/8/2013 - Πηγή: AEK365

Και επίσημα πλέον το κίνημα Zanu-PF του Ρόμπερτ Μουγκάμπε βγαίνει για ακόμα μια φορά νικητής μετά τις εκλογές στη Ζιμπάμπουε κερδίζοντας πλειοψηφία άνω των 2/3 στη νέα Βουλή της χώρας. Αυτά δήλωσαν αξιωματούχοι της χώρας για τα αποτελέσματα των εκλογών της Τετάρτης.

Η Εκλογική Επιτροπή της Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι το Zanu-PF κέρδισε 142 από τις 210 έδρες στη νέα

εθνική αντιπροσωπεία.

Το συγκεκριμένο ποσοστό επιτρέπει στο κόμμα του προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, να αλλάξει ακόμη και τον συνταγματικό χάρτη.

Νωρίτερα, οι δύο μεγαλύτερες ομάδες παρατηρητών των εκλογών είχαν χαρακτηρίσει την ψηφοφορία «ελεύθερη και ειρηνική».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ένωσης, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, απέρριψε τις αιτιάσεις για νοθεία, ενώ έτερος παρατηρητής κάλεσε όλα τα κόμματα «να δεχθούν τα γεγονότα, ασχέτως αν τους φαίνονται σκληρά».

Ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε και ηγέτης του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, Μόργκαν Τσβάνγκιραϊ, ο οποίος ήταν ο βασικός αντίπαλος του κ. Μουγκάμπε στην προεδρική κούρσα, χαρακτήρισε τις εκλογές μια «τεράστια φάρσα».

Τοπική οργάνωση παρατηρητών εντόπισε επίσης «σοβαρές παρατυπίες» στην εκλογική διαδικασία.

Ο Μουγκάμπε είναι πρόεδρος της χώρας από το 1987, ενώ το 2009 είχε κάνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή, για να ξεπεραστεί η κρίση η οποία ακολούθησε τις εκλογές του 2008 και είχε οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα