Παιδάκια στρατολογούνται στη FARC για επιθέσεις αυτοκτονίας

21:12 26/6/2012 - Πηγή: AEK365

Μια αλήθεια που πολλοί φαντάζονταν αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα στη Βραζιλία, με ένα βίντεο που ήρθε στο φως. Το βίντεο δείχνει ένα κοριτσάκι, σχεδόν γυμνό, τραυματισμένο στο πόδι, αφυδατωμένο και βαμμένο με πράσινη μπογιά, μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας για καμουφλάζ μέσα στη βλάστηση.

Οι εικόνες αυτές αποδεικνύουν ότι η Farc δεν διαστάζει να χρησιμοποιήσει μέχρι και μικρά παιδιά στις επιθέσεις αυτοκτονίας. Το συγκεκριμένο

μάλιστα βίντεο προέρχεται από μια επίθεση ανταρτών στη βόρεια Κολομβία στην επαρχία Σανταντέρ με επτά νεκρούς.

«Παρουσίασε βαριά αναιμία και φαινόταν το πολύ δώδεκα ετών», δήλωσε ο συνταγματάρχης Ελιέσερ Καμάτσο, επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής.

Κοντά της φαίνεται το πτώμα ενός άλλου εφήβου, επίσης βαμμένο πράσινο.

Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου αποκάλυψε ότι ένας ξάδελφός της ανήκει στην οργάνωση, ενώ η ίδια έχει προσχωρήσει σε αυτή πριν από 4 χρόνια, ενώ τώρα είναι 18 ετών. Όπως είπε εκπαιδεύτηκε με απάνθρωπους τρόπους επί οκτώ μήνες.

«Υποχρεώνουν τα παιδιά να βαδίζουν ξυπόλητα επί ώρες για να σκληρύνουν οι πατούσες τους. Τους στερούν το νερό και την τροφή για να σκληραγωγηθούν», ανέφερε ο Καμάτσο.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, στην αρχή προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά, αλλά αργότερα τα υποχρεώνουν να μείνουν.

«Η στρατολόγηση ανηλίκων δεν είναι κάτι καινούργιο. Δυστυχώς η συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις αυξάνεται, όμως είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες ενέργειες», τόνισε ο ειδικός του Ιδρύματος Nuevo Arco Iris, Αριέλ Αβίλα.

Τα παιδιά που συμμετέχουν στους Farc περπατούν συχνά ξυπόλητα, βαμμένα με πράσινη μπογιά, ενώ είναι οπλισμένα με εκρηκτικά και μαχαίρια. Στην Κολομβία τους αποκαλούν «pisa huevos».

«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε αν πρόκειται για μια επιχειρησιακή αλλαγή μέσα στην οργάνωση με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων στις ομάδες της ή αν τα κρούσματα αυτά είναι μεμονωμένα», επισημαίνει ο Αβίλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2002 ως το 2011 έχουν βρεθεί περίπου 3.000 ανήλικοι στους Farc, αλλά ο αριθμός τους θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τις 10.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα