Πάγκαλος: Όλοι μαζί τα φάγαμε

08:31 14/8/2012 - Πηγή: AEK365

Οι επιθέσεις προς τα κόμματα της Αριστεράς, η αυτοκριτική - σε προσωπικό και κομματικό επίπεδο - χαμηλών τόνων και οι ιστορίες διαφθοράς που υποστηρίζει ότι του έστειλαν πολίτες, χαρακτηρίζουν το βιβλίο του Θεόδωρου Πάγκαλου «Όλοι μαζί τα φάγαμε».
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει σε ένα σημείο το ρόλο τον μεγάλων δυνάμεων κάθε φορά: «Aπό τα πρώτα κιόλας χρόνια της ελληνικής επανάστασης έκαναν την εμφάνισή τους οι ξένες ηγεμονίες οι οποίες μέχρι

και σήμερα εξακολουθούν να έχουν δύναμη επιρροής εξυπηρετώντας και το δικό τους οικονομικό συμφέρον. Η ευθύνη αυτής της συμπεριφοράς θεωρώ πως βαρύνει την ελληνική αστική τάξη αλλά και τους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι είχαν στα χέρια τους την κάθε μορφής εξουσία και δεν έκοψαν ποτέ τον ομφάλιο λώρο της οικονομικής εξάρτησης από τις ξένες δυνάμεις. Βέβαια, αν δει κάποιος ρεαλιστικά τις καλές σχέσεις με τις ξένες δυνάμεις, θα διαπιστώσει ότι όχι μόνο στήριξαν την οικονομία μας αλλά στάθηκαν δίπλα μας γενικότερα όποτε τις είχαμε ανάγκη».
Θεωρεί ότι σε πολύ μικρότερο βαθμό απ' ότι πιστεύεται ευθύνονται όσοι συμμετείχαν στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά όλοι οι Έλληνες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετείχαν στο «φαγοπότι». Τονίζει ότι την δεκαετία του '80 το χρέος και τα ελλείμματα έκαναν άλματα και ότι το ίδιο παρατηρείται και την περίοδο της διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όμως η κριτική του στρέφεται κατά βάση στην Αριστερά.

Για το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέρει: "Πότε αυτά τα κόμματα ανέπτυξαν και πρότειναν πολιτικές διαφορετικές από αυτές που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και την κρίση; Όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν έγινε αλλά κάθε φορά που υπήρχε παρέκκλιση, σπατάλη, ολιγωρία και πελατειακή χαριστική πολιτική στο φορολογικό ή άλλο επίπεδο, τα κόμματα αυτά έρχονταν να πλειοδοτήσουν προς την κατεύθυνση της αύξησης των ελλειμμάτων, έστρωναν μόνοι τους τον δρόμο στο λαϊκισμό και ωθούσαν με κάθε δυνατό τρόπο -που βεβαίως περιελάμβανε και την δυναμική επίδειξη μέσω στρατευμένων και συχνά βίαιων μειοψηφιών της δήθεν λαϊκής βούλησης- τους κυβερνώντες να πάνε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά στον κατήφορο που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση αδυναμίας πληρωμών".

Σε άλλο σημείο του βιβλίου «ανακατεύει» Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ γράφοντας: "υπερεπαναστάστες αναρχικοί ή οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και χρυσαυγίτες με τις κουκούλες τους αδελφωμένοι, είναι οι πρωτεργάτες των επεισοδίων εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας που διέλυσαν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη όπως αποδεικνύουν και οι σχετικές συλλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Χέρι-χέρι φασίστες και κομμουνιστές διαδίδουν το μύθο του πολιτικού που κλέβει, και τον προτείνουν στον αμήχανο και απληροφόρητο πολίτη ως αποδιοπομπαίο τράγο, καλλιεργούν και υποδαυλίζουν το μίσος εναντίον του αιρετού εκπροσώπου του λαού επιδιώκοντας την εξουδετέρωση, την ηθική έκπτωση, την πνευματική του εξόντωση, την άμβλυνση της δυνατότητάς του να δώσει πολιτικές μάχες και μερικές φορές έχου

Keywords
Τυχαία Θέματα