Ομολόγησε τα εγκλήματα του ο Βιντέλα

23:47 16/4/2012 - Πηγή: AEK365

Ο καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη πρώην δικτάτορας της Αργεντικής Χόρχε Βιντέλα ομολόγησε για πρώτη φορά την ενοχή του για τη δολοφονία 8 χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι εκτελέστηκαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. Σύμφωνα με την ομολογία του, οι σοροί των νεκρών κρύβονταν ή καταστρέφονταν, ώστε να αποφευχθούν οι διαδηλώσεις τόσο εντός της Αργεντινής, όσο και εκτός συνόρων.

«Σε κάθε πόλεμο άνθρωποι μένουν ανάπηροι, σκοτώνονται και εξαφανίζονται χωρίς να ξέρει

κανείς που βρίσκονται. Αυτό είναι γεγονός. Ας πούμε λοιπόν ότι ήταν 7.000 ή 8.000 άνθρωποι που έπρεπε να πεθάνουν για να νικήσουμε τον πόλεμο απέναντι στην παρακμή. Δεν υπήρχε άλλη λύση. Συμφωνήσαμε ότι αυτό ήταν το τίμημα της νίκης και έπρεπε να μην το καταλάβει η κοινωνία. Για αυτό, για να αποφύγουμε τις αντιδράσεις αποφασίστηκε αυτοί οι άνθρωποι να εξαφανιστούν. Κάθε εξαφάνιση μπορεί σίγουρα να εκληφθεί ως η συγκάλυψη ενός θανάτου» δήλωσε ο Βιντέλα που επιπλέον παραδέχθηκε πως γίνονταν αρπαγές μωρών αλλά με σκοπό να δοθούν σε καλές οικογένειες.

Ο στρατηγός Βιντέλα ανέλαβε την εξουσία στην Αργεντινή το Μάρτιο του 1976 έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα. Τα χρόνια της διακυβέρνησης της στρατιωτικής χούντας εξαφανίστηκαν από 8.960 (κατά την επίσημη στατιστική της στρατιωτικής χούντας) ως 30 χιλιάδες άνθρωποι (κατά τις εκτιμήσεις των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα). Το Μάρτιο του 1981 ο στρατηγός Βιντέλα αναγκάστηκε να παραιτηθεί και το 1985 παρουσιάστηκε σε δικαστήριο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα