Ολική κατάρρευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

00:33 7/5/2012 - Πηγή: AEK365

Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων σε όλη την Ελλάδα έχει φτάσει πάνω από το 50%, το αποτέλεσμα έχει ήδη προδιαγραφεί. Αν και σχεδόν οι μισοί Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία σε ποσοστό 40%, τα αποτελέσματα είναι σίγουρα σοκαριστικά τουλάχιστον για τα δυο, πάλαι ποτέ, μεγάλα κόμματα της τελευταίας εικοσαετίας, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ ως τώρα καταγράφει ποσοστό που απέχουν πολύ από το να της χαρίσουν την αυτοδυναμία, ενώ το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστά αντίστοιχα με αυτά που είχε να λάβει από τις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, το 1974! Δεύτερο ακόμα αναδεικνύεται ένα κόμμα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είναι φανερό πως δείχνει την αγανάκτηση του κόσμου απέναντι σε όσα συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Από τα πρώτα exit polls διαφάνηκε η πτώση της ΝΔ και πολύ περισσότερο του ΠΑΣΟΚ κάτι που πλέον είναι βέβαιο με τα μισά αποτελέσματα καταμετρημένα. Στη Βουλή, όπως φαίνεται μπαίνουν επτά κόμματα, ενώ αυτό που προκαλεί εντύπωση η τόσο δυναμική είσοδος της Χρυσής Αυγής με ποσοστό που αγγίζει το 7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα ο μεγάλος νικητής της βραδιάς καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει, ως τώρα ποσοστό 16%, τη στιγμή που στις εκλογές του 2009 είχε λάβει μόλις 4, 6%.

Σε ποσοστό ενσωμάτωσης 51,47% η ΝΔ συγκεντρώνει ως τώρα μόλις 20,02% (111 έδρες), ένα ποσοστό που όσο μεγαλώνει η καταμέτρηση πέφτει και περισσότερο. Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,06% (49 έδρες) και το ΠΑΣΟΚ τρίτο με το ιστορικά χαμηλό ποσοστό μόλις 13,78% (42 έδρες). Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,42% (32 έδρες), το ΚΚΕ με 8,37% (26 έδρες), η Χρυσή Αυγή με 6,87% (21 έδρες) και η Δημοκρατική Αριστερά με 6% (19 έδρες). Όπως όλα δείχνουν το ΛΑΟΣ μένει εκτός της Βουλής καθώς συγκεντρώνει το οριακό ποσοστό 2,87%.

Στις πρώτες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τα πρώτα αποτελέσματα διαφάνηκε μια προσπάθεια για συζήτηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, από την πλευρά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατικής Αριστεράς στόχος είναι η σύμπραξη της Αριστεράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ανέφερε ότι η ΝΔ, ως πρώτο κόμμα, είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με δύο άξονες: πρώτον την παραμονή στο ευρώ και δεύτερο την τροποποίηση των πολιτικών του μνημονίου ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από αύριο κιόλας είναι να επιδιώξει συνεννόηση «πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος τόνισε ότι τα κόμματα του παρελθόντος είναι πλέον μειοψηφία και οι κυβερνήσεις ειδικού σκοπού παρελθόν και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται κυβέρνηση εθνικού σκοπού».

Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε σε αγώνες.

Ο πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα