Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί την Ελλάδα

21:55 1/11/2011 - Πηγή: AEK365

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην Ελλάδα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό που κάνουν την υποθεση να μυρίζει μπαρούτι, αν όχι εκλογές.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν συνεχώς σχόλια και αναλύσεις για τη «βόμβα» του δημοψηφίσματος

και διαρκείς ανταποκρίσεις για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η Le Monde διερωτάται εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός «βάλθηκε να επιβεβαιώσει όσους στη Γερμανία θέτουν εν αμφιβόλω την παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη» την ώρα που BBC και Reuters μεταδίδουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωκομματική εξέγερση.

Στην αντίθετη κατεύθυνση το Spiegel Online για το δημοψήφισμα: «Μπράβο κύριε Παπανδρέου!» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού.

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε ενδοκομματική εξέγερση εν όψει του δημοψηφίσματος για τη δανειακή βοήθεια».

Τις φωνές που καλούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί προτάσσει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή «οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας πασχίζουν να περιορίσουν τη ζημιά στην Ευρωζώνη».

Η γαλλική Le Figaro προτάσσει τις αναταραχές που προκαλούνται στο εσωτερικό της Γαλλίας καθώς ο Νικολά Σαρκοζί έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθούν οι προεκτάσεις των αποφάσεων του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της κρισιμότητας της κατάστασης κυριαρχεί στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία σημειώνουν πως ο Γ.Παπανδρέου διακινδυνεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως επικεφαλής πλέον μίας κυβέρνησης εθνικής απελπισίας.

Χαρακτηριστικοί τίτλοι του γερμανικού Τύπου: «Η Αθήνα αιφνιδιάζει με δημοψήφισμα σχετικά με το πακέτο βοήθειας» επιγράφει άρθρο της η Welt, «Ο Παπανδρέου διακινδυνεύει την έξοδο της χώρας από το ευρώ» σημειώνει το περιοδικό Focus.

«Μπρύντερλε: Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία» αναφέρει η Bild, «Ο Dax καταβαραθρώνεται, οι μετοχές πέφτουν» γράφει η Handelblatt. «Ο Παπανδρέου θέλει δημοψήφισμα. Ασαφές αν είναι νόμιμο» σημειώνει η Taz του Βερολίνου, «Η μεγάλη απόφαση» επιγράφει το άρθρο της η Tagespiegel.

«Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέπληξε τους ηγέτες της Ευρώπης με την αιφνιδιαστική του ανακοίνωση για το δημοψήφισμα» σημειώνουν την ίδια στιγμή οι New York Times. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι εξελίξεις αυτές «εγκυμονούν κινδύνους και για το πολιτικό μέλλον του ίδιου του πρωθυπουργού» αλλά «θα μπορούσε να σπάσει και τη συμφωνία με την τρόικα».

Και ασφαλώς η διακοπή της δανειοδότησης της Ελλάδας «θα έφερνε τη χώρα σε αδυναμία πληρωμών και κατά συνέπεια σε κατάσταση χρεοκοπίας που θα προκαλούσε σοκ στην Ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία».

Δηλωτικό της ανησυχίας που έχει προκαλέσει διεθνώς η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι και το ότι απουσιάζει το σενάριο μιας θετικής απόκρισης στο όποιο ερώτημα τεθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα