Οι βετεράνοι της ΑΕΚ παίζουν για την γενοκτονία των Ποντίων

09:42 19/5/2012 - Πηγή: AEK365

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο, η 19η Μαϊου. Μια ημέρα, που στην Τουρκία αποτελεί εθνική γιορτή για τη νεολαίας της, αφού θεωρούν ότι ο απώτερος στόχος και σκοπός που ήταν ο αφανισμός της ποντιακής φυλής επετεύχθη . Για όσους θεωρούν ότι είμαι υπερβολικός, θυμίζω την «μνημειώδη» φράση του Μουσταφά Κεμάλ «Επιτέλους τους ξεριζώσαμε...», που αναφέρονταν στους Έλληνες Πόντιους της Μικράς Ασίας.

Η 19η Μαΐου ήταν η ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε

στην Σαμψούντα και ξεκίνησε η δεύτερη φάση της ποντιακής γενοκτονίας. Από το 1916 άρχισε η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο και κράτησε οκτώ χρόνια με απολογισμό 350.000 νεκρούς ενώ στις περιοχές τους δεν έγινε ποτέ πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας! Γιατί η αναφορά σε όλα αυτά; Απλά ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Και επειδή η ΑΕΚ είναι το απώτατο σύμβολο των «ΧΑΜΕΝΩΝ» ΑΛΛΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ, οι βετεράνοι άσοι της, δεν θα μπορούσαν να μείνουν απαθείς στη γενοκτονία των Ποντίων.

Γι αυτό και για δεύτερη συνεχή χρονιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της η Ένωσης παλαιμάχων ποδοσφαιριστών Πειραιώς, που με την ΕΛΛΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ, διοργανώνουν ποδοσφαιρικό τουρνουά, για να τιμηθεί η γενοκτονία των Ποντίων, που είναι σύμβολο για τον Ελληνισμό, αλλά και τις «χαμένες» πατρίδες.

Άλλωστε τις χαμένες πατρίδες, όπως δεν τις ξεχνούν οι Πόντιοι, έτσι δεν τις λησμονούν και οι βετεράνοι της ΑΕΚ. Μη ξεχνάμε μάλιστα, ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς, έχουν Ποντιακή και προσφυγική καταγωγή. Γι΄ αυτό και τα τελευταία χρόνια, οι βετεράνοι της ΑΕΚ συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που γίνονται για τη γενοκτονία των Ποντίων, καταθέτοντας την ποδοσφαιρική τους ιστορία, και τιμώντας και τους ιδρυτές της Ένωσης, που είχαν Ποντιακή καταγωγή.

Κάθε χρόνο λοιπόν τέτοια ημέρα ξεπερνάμε τη λήθη και επιδιώκουμε να τιμήσουμε τη μνήμη.

Και αυτό θα κάνουν σήμερα το πρωί από τις 10:30, στο γήπεδο Ριζομύλων στο Αιγάλεω οι βετεράνοι της ΑΕΚ.

Το τελετουργικό

Από τις 10:30 το πρωί, οι αποστολές των τεσσάρων ομάδων που θα συμμετέχουν στο τουρνουά, θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο των Ποντίων, που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μετά το γήπεδο Οριζομύλων-περιοχή Νταμαράκια στο Αιγάλεω-στην Πλατεία Αγίας Αικατερίνης.

Θα πρωτοστατήσει ο Νίκος Σιδηρόπουλος, που ως πρόεδρος του Συνδέσμου βετεράνων άσσων Πειραιώς, διοργανώνει την εκδήλωση. Και στη συνέχεια, οι αποστολές των ομάδων θα μεταβούν στο γήπεδο, για να τιμηθούν τρεις σημαντικοί άνθρωποι του αθλητισμού. Κατ αρήν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου βετεράνων της ΑΕΚ Στέλιος Σεραφείδης. Και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Πειραιώς Αντώνης Θεοδώρου και ο παράγοντας της Ελλάς Ποντίων Σάββας Σιδηρόπουλος. Και γύρω στις 11:30 θα αρχίσουν οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Στον πρώτο αγώνα αντίπαλοι θα είναι οι βετεράνοι της ΑΕΚ και οι αντίστοιχοι της Ελλας Ποντίων. Και θα ακολουθήσει ο αγώνας των βετεράνων της Ένωσης Παλαιμάχων Πειραιώς, με την ομάδα εργαζομένων στο Ταχυδρομικό

Keywords
Τυχαία Θέματα