Τσίπρας: Θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας (ΦΩΤΟ)

19:42 8/2/2015 - Πηγή: AEK365

Λίγο μετά τις 19.30 της Κυριακής ξεκίνησαν οι πολυαναμενόμενες προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης διά στόματος Αλέξη Τσίπρα. Ο Τσίπρας είπε ένα δημόσιο «ευχαριστώ» στον Πάνο Καμμένο για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι:

-Αμετάκλητη απόφαση να τιμήσουμε το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεών μας.

-Επιδιώκουμε βιώσιμη συμφωνία, αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε.

-Στην διαπραγμάτευση που επιτέλους ξεκίνησε η Ελλάδα καταθέτει προτάσεις. Δεν δέχεται εντολές. Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Απεναντίας, είμαστε αυτοί που θέλουν να αποκατασταθεί η ισορροπία.

-Πρώτη προτεραιότητα σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρεύμα για τους πιο αδύναμους.

-Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός

-Το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε νέο ύφος & ήθος εξουσίας. Μείωση στρατού συμβούλων, προσωπικού στο Μαξίμου κατά 30%, φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40% στο σφυρί κυβερνητικά αυτοκίνητα, το ένα από τα τρία αεροσκάφη

-Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.

-Κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

-Άμεση κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών

-Υιοθέτηση των πλέον σύγχρονων πρακτικών για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.

-Επανασύσταση ΕΡΤ από μηδενική βάση

-Πρωταρχικός στόχος η άμεση ψήφιση του Νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς

-Η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών

-Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη.

-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ απο το 2015 και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

-Άμεσα μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Κατάργηση της ρύθμισης που μετατρέπει, αντισυνταγματικά, το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές.

-Τέλος στις πολιτικές που επιτρέπουν την ασυδοσία των εργοδοτών & την ακραία εκμετάλλευση, των εργαζομένων.

-Οι διακρίσεις & οι διαχωρισμοί σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών που εκπαιδεύουν τη νέα γενιά εργαζομένων στην υποτέλεια παίρνουν τέλος.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά μέχρι το 2016, ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας.

-Δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε το φυσικό & ορυκτό μας πλούτο.

νέα κυβέρνηση φέρνει μαζί της μια νέα αντίληψη για το ρόλο του κοινωνικού κράτους. Δίνει τεράστια σημασία στην στήριξη & την διεύρυνση του.

-Πρώτη δέσμευση της κυβέρνησης: καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων & επικουρικών συντάξεων.

-Ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

-Στο χώρο της Παιδείας οι στόχοι είναι: Εξισωτισμός, καθολική πρόσβαση, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

-Εκπόνηση σχεδίου ώστε να επιστρέψουν στη χώρα οι χιλιάδες νέοι ερευνητές που σήμερα απασχολούνται σε ιδρύματα του εξωτερικού.

-Ιστορική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης αποτελεί η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων.

«Σε αυτόν τον λαό αξίζει μόνο σεβασμός. Του αξίζει να περπατά περήφανος, του αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια. Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί απλά να είναι η φωνή αυτού του λαού. Εμείς μόνο η θέλησή του μπορούμε να είμαστε και τίποτα παραπάνω. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής χώρας. Σε αυτό ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε», ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έντονα συναισθηματικά φορτισμένος προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Στη συνέχεια ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να σηκώνονται όρθιοι, για να τον καταχειροκροτήσουν.

Δείτε LIVE εικόνα πατώντας εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα