Οι παλαιμαχοι της ΑΕΚ πάνε σημερα στο Αιγιο και παίζουν για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες

10:35 22/9/2014 - Πηγή: AEK365

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Ενα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, που απο σημειολογικής απόψεως συνδιάζει πολλά στοιχεία, ιδιαιτερότητα και κατ' επέκταση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σήμερα οι φίλαθλοι του Αιγίου. Στο γήπεδο της πόλης, και εκεί που η ΑΕΚ θα κάνει την πρεμιέρα των υποχρεσεών της στη Football League κόντρα στον ιστορικό Παναιγιάλειο, οι παλαιμαχοι της τοπικής

ομάδας θα υποδεχτούν στις 6μμ, τους αντίστοιχους της ΑΕΚ.

Ο αγώναν γίνεται για φιλανθρωπικό σκοπό, αφού τα έσοδά του, θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του ΕΚΑΜΕ ΑΜΕΑ Αιγίου, δηλαδή το ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες-ικανότητες.

Καναμε αναφορά στην αρχή του κειμένου μας, για ιδιαιτεροτητες που απο σημειολογικής άποψης παρουσιάζει ο σημερινός αγώνας.

Το σημερινό αντάμωμα των "μπινκονέρι" παλαιμαχων του Παναιγιάλειου και των "κιτρινόμαυρων" της ΑΕΚ, είναι ιδιαίτερο, γιατί γίνεται για να αναδείξουν την αγαπη τους στα παιδιά και κυρίως αυτά που έχουν "ειδικές ανάγκες" -κατ' εμας ικανότητες- στο Αιγιο. Και επειδή με την παρουσία τους σ ένα τέτοιο παιχνίδι, δείχνουν ένα κομμάτι απο την ευαισθησία τους, το άλο καλειται να το καλυψει ο φίλαθλος κόσμος του Αιγίου, με την αγορά των εισιτηρίων, αφού τα έσοδα θα πανε στο ΕΚΑΜΕ ΑΜΕΑ Αιγίου.

Δεύτερη ιδιαιτερότητα που έχει ο σημερινός αγώνας, είναι ότι θα τιμηθεί η μνήμη, αλλά και η προσφορά πδοσφαιροστών, που έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ένδοξων συλλόγων Του Παναιγιάλεου και της ΑΕΚ. Γιατί οι "μπιανκονέρι" του Αιγίου, μπορεί τα τελευταία χρόνια να ανεβοκατέβαιναν μεταξύ Γ και Β Εθνικής, όμως οι ποδοσφαιρόφιλοι και ειδικά οι... κάποιας ηλικίας, δεν λησμονούν ότι η ομάδα του Αίγίου-με έτος ιδρύσεως το 1927 παρακαλώ-σχεδόν σε όλη τη δεκαετία του 1960 και κατα το ύμιση αυτή του 1970 ήταν "φόβος" και "τρόμος" για τους αντιπάλους της.

Η "Μαυρη θύελλα" της δεκαετίας 1960 και ο Μπέλλας

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη "μαύρη θύελλα" του ελληνικού ποδοσφαίρου, ανάβηκε στην Α Εθνική το 1959 έπειτα απο επτά συνεχείς χρονιές που έβγαινε Πρωταθλητής Περιφέρειας Γενικό αρχηγό είχε τον Αστέριο Μπέλλα, που γισ κάθε νίοκη έδινε 300 δραχμλες πρίν στους παίκτες στους οποίους είχε μηνιάιο μισθό το αστρονομικό για εκεόνη την εποχή ποσό των 1200 δραχμών.

Μάλιστα εκείνη την χρονία ο Αστέριος Μπέλας, πήρε δύο ποδοσφαιστές απο την ΑΕΚ. Με υποσχετική τον αείμνηστο Σταμάτη Σαφίδα, που αγωνιζόταν ως ακραίος μπάκ(σ.σ. με συμφωνία που έκανε με τον αείμηστο παράγοντα της ΑΕΚ Δημήτρη Σεβαστάκη, ένα χρόνο μετά πήρε τον Σκαφίδα με ελευθέρας και ο αείμνηστος άσος έμεινε στο Αίγιο μέχρι το 1966, που ο Παναιγιάλειος υποβιβάστηκε μετα απο ήττα 1-0 στο μπαραζ με τον Πανσερραϊκό σε αγώνα που είχε γίνει στη Λάρισα) και τον σέντερ μπακ Αντώνη Καρακατσάνη! Μεταξύ άλλων οι ποδοσφαιριστές που είχε εκείνη την εποχή η "μαυρη Θυελλα" ήταν οι Θεοδώρου, Τσανακτσής, Αγγελόπουλος, Κρητικόπουλος, Γκαβέτσος, Σκαφίδας, Μουστάκας, Λουκανίδης, Κόλλιας, Παπάζογλου, Αλέφαντος, Τουμπέλης, Ζαφειρόπουλος, Αγγελίνας, Μαμάσης, Φυλακτός, Μαργαρίτης, Σοφιανός, Κορνηλάκης, Χαλδαιαδάκης, Καλλίτσης, Ξένος, Νικολαίδης, Μακρής, Στεργίου. Ενω τη φανέλλα της ιστορικής ομάδας, έχουν φορέσει Σοφιανός, Παπάζογλου, Αγανιάν, Κρητικόπουλος, Καραμανλής, Δαβουρλής, Αγγελίνας, Φυλακτός, Ξένος, Θεοδώρου, Καρακατσάνης, Αλέφαντος, Βόμβας, Λουκανίδης, Τσανακτσής, Ψύχος, Τουμπέλης, ο Μποτίνος, Sergio Espinosa, Γερούκαλης, Κορωνέλλος, Ρούμπας, Κεχαγιάς, Μισαηλίδης, Ξανθάκης, Νικολαίδης, Αγουρίδης οι αδελφοί Νίκος και Μιχάλης Σιμιγδαλάς και ο Νίκος Σταθόπουλος!

Η σχέση με την ΑΕΚ και ο Σταθόπουλος

Ο Αστέριος Μπέλλας, είχε ανέκαθεν πολυ καλές σχέσεις με την ΑΕΚ, Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός απο τον Δημητρη Σεβαστάκη, που τον εκτιμούσε για την δράση του, συνεργάστηκε κει με άλλους παράγοντες της ΑΕΚ. Το 1963, πήρε απο την ΑΕΚ, τον δεξί μπακ Αντώνη Γαβανά, γισ να ακολουθήσουν και άλλοι άσοι για τους οποίους θα κάνουμε αναφορά πιο κάτω. Ο Αστέριος Μπέλλας μάλιστα "πίνει νερό" στο όνομα του Νίκου Σταθόπουλου, που πήγε στον Παναιγιάλειο τον Ιούνιο του 1978 απο την Κόρινθο. Ο "Βιλαβέρντε" της ΑΕΚ-όπως τον είχε βαπτίσει ο "πρύτανης" του ρεπορταζ της Ενωσης και Θουκιδής της ΑΕΚ Φαίδων Κωνσταντουδάκης, ελέω της ο μοιότητας που είχε στο παιχνίδι του με τον αριστερό μπακ της Μπαρτσελόνα-πήρε τον Παναιγιάλειο από το τοπικό πρωτάθλημα και αγωνιζόμενος ως χάφ-αφου ο Μπέλλας του άλλαξε τη θέση-ήταν ο ηγέτης της ομαδας και την ανέβασε στην Β Εθνική. Μάλιστα εκείνη την χρόνια ο Παναιγιάλειου έφτασε μεχρι τους ημιτελικούς του Κυπέλλου.

Στο Αιγιο λοιπόν, που τιμάεικ την ΑΕΚ και είναι σε μεγάλο βαθμό προσφυγικό, θα βρεθούν σήμερα οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Η ποδοσφαιρική ιστορία της "Ενωσης", θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτη του Παναιγιάλειου. Και η μοίρα τα έφερε έτσι ωστε ο Παναιγιάλειος, η ομάδα που είναι "σημα κατατεθέν" για την Αιγιαλεια, περιοχή η οποία δημιουργηθηκε κυρίως απο πρόσφυγες μετα την καταστροφή του 1922, να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ, που είναι το "σημα κατατεθεν" των προσφύγων και πρσβευει τις ιδές απο τις χαμένες, αλλα αλησμόνητες πατρίδες.

Και εδώ έχουμε ακόμη ένα στοιχείο σημειολογίας,αφού οι τέσσερις φοιτητές -οι Δημητρης Κουβεγετόπουλος, Αντώνιος, Νικόλαος Κουβεγετόπουλος και ο Τάκης Δεληγιάννης. που από το 1924 "εριξαν" την ιδέα για την δημιουργία του Παναιγιάλειου, ήταν Προσφυγικής καταγωγής, Οπως πρόσφυγες ήταν και οι δημιουργοί της ΑΕΚ. Και οι παλαίμαχοι των δύο ομάδων θα βρεθούν αντιμέτωπιοι για πρώτη φορά στην ιστιρία τους! Και η συνέυρεσή τους, που γίνεται με αφορμή την οικονομική ενίσχυση προς τα παιδιά με ειδικές ικανότητες της Αιγιαλίας, θα έχει χαρακτήρα γιορτής 92 χρόνια και πέντε ημέρες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Σμύρνης, πριν απ 92 χρόνια!

Χρήστος Ρόρος: "Παιζουμε για τα παιδιά και αναμένουμε κοσμοσυρροή"

Το φιλικό που θα δώσουν οι παλαίμαχοι της ομάδας μας θα ξεκινήσει στις 6μμ και έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Τα έσοδα από τα εισιτήρια που θα πωληθούν θα δοθούν στο ΕΚΑΜΕ ΑΜΕΑ, δηλαδή το ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες-ικανότητες. Στο γήπεδο του Αιγίου αναμένεται να βρεθούν γηυρω στις 3000 φίλαθλοι!.. Αλλκωστε, οι φίλαθλοι του Παναιγιάλειου στηρίζουν πιστά την ομάδα τους και γεμίζουν το γήπεδο δημιουργώντας πολύ όμορφη ατμόσφαιρα.

"Ο Παναιγιάλειος πάντα είχε πολύ λαό στο γήπεδό του, παλιά έρευνα είχε κατατάξει την ομάδα ανάμεσα στις 14 ομάδες με τον περισσότερο κόσμο", σχολίασε ο πρόεδρος των παλαιμάχων της ομάδας του Αιγίου, Χρήστος Ρόρος και πρόσθεσε: "Υπολογίζουμε να πουλήσουμε τρεις με τέσσερις χιλιάδες εισιτήρια με ένα ευρώ το απόκομμα. Φυσικά, ελπιζουμε να είναι έντονη και η παρουσία και του ενωσίτικου στοιχείου, αφού στην περιοχή υπάρδχουν πολοί οπαδοί της ΑΕΚ, αφού στις συνοικίες του Αιγίου, υπάρψουν πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και τα παράλια της Μικράς Ασίας, μετά τον ξεριζωμό του 1922. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι ιερός και θέλουμε πολύ ο κόσμος να αγκαλιάσει αυτά τα παιδιά, τα οποία θα πάρουν θέση στην εξέδρα, θα χειροκροτηθούν για τη μάχη ζωής που δίνουν και θα χειροκροτήσουν τους αγωνιζόμενους. Το ΕΚΑΜΕ ΑΜΕΑ, είναι από τους συλλόγους που παράγουν έντονο κοινωνικό έργο. Γι' αυτό και εμείς οι παλαίμαχοι του Παναιγιάλειου προσπαθούμε μια δύο φορές να κάνουμε φιλικά και να τους στηρίζουμε. Η αναμέτρηση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας και του νέου Δήμαρχου Αθανάσιου Παναγόπουλου. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε θερμά την ΠΑΕ ΑΕΚ, η οποία παραχώρησε το πούλμαν της ομάδας για τη μεταφορά των παλαιμάχων της ομάδας στην πόλη μας» τόνισε ο Χρήστος Ρόρος, που απο το 1996, που ιδρύθηκαν οι παλαίμαχοι του Παναιγιάλιου, είναι πρόεδρό τους!

Τιμή σε Μπάγεβιτς και στους αστερες που

έχουν τιμήσει τις φανέλλες των δύο ομάδων

Λογικό, αφού τίμησε από την θέση του δεξιού χαφ τη φανέλα του Παναιγιάλειου από 16 χρονων την περίοδο1972-ως ο νεότερος άσος που αγωνόστηκε στη Β΄Εθνική- και για έξι χρόνια, Υπήρξε μάλιστα συμπαίκης με τους Μιχάλη κσι Νίκο Σιμιγδαλά αλλά και τον Χρήστο Αντωνόπουλο, που θα τιμηθουν σήμερα.

Πρίν τον αγώνα θα τιρηθεί ενός λεπτού σιγή για τον αείμνηστο Σταμάτη Σκαφίδα. Και σγτο πρόσωπό του, θα γίνει για ένα λεπτό "πνευματικό μνημόσυνο" και σε αυτούς που έχουν "φύγει"... Οπως ο Αντώνης Γαβανάς, που και αυτός τίμησε τις φανέλλες και των δύο ομάδων. Και στην διάρκεια του ημοχρόνου, θα γίνουν οι βραβεύσεις, που έχουν προγραμματίσει οι διοργανωτες.

Ο Παναιγιάλειος θα τιμήσει τέσσερις ανθρώπους της ΑΕΚ! Αρχικά τον Ντούσαν Μπάγεβιτς για τη συλλογική του προσφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως ποδοσφαιριστής και προπονητής. Βέβαια ο Ντούσκο δεν θα είναι παρόν, αλλά την πλακέτα θα παραλάβει εκπρόσωπός του. Θα βραβευτούν επίσης τρεις βετεράνοι ποδοσφαιριστές της Ένωσης, οι οποίοι φόρεσαν στην καριέρα τους τη φανέλα της ΑΕΚ, αλλά και της ομάδας του Αιγίου. Πρόκειται για τους Μιχάλη Σιμιγδαλά(έπαιξε στον Παναιγιάλειο από το 1972 μεχρι το 74) Νίκο Σταθόπουλο(πηγε στο Αιγιο το 1978 και επαιξε δυο χρονιές ενω πήγε και το 1981 που ο Παναιγιάλιος έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου), τον αποκαλούμενο "Βιλαβέρντε" του ελληνικού ποδοσφαίρου, με "νονο" τον Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη.

Αλλά και τον Χρήστο Αντωνόπουλο, που αγωνίστηκε με τους ¨ασπρόμαυυρους" του Αιγίου 36 φορές τις πριόδους 1971-1973. Να σημειώσουμε όμως ότι δεν είναι μόνο οι προαναφερθέντες που έκαναν το ...δρομολόγιο Νεα Φιλαδέλφεια-Αιγιο. Πρώτοι ήταν οι Σταμάτης Σκαφίδας, και Μιχάλης Κατρακατσάνης., Ακολουθησαν το 1963 αείμνηστος κεντικός αμθυντικός Μιχάλης Γαβανάς ενω ακολουθήσαν άσοι όπως ο Μιχάλης Καλογερόπουλος και ο Νικος Κιρμιζας, που πήγε στο Αιγιο το 1972. Την ιδια χρονιά δηλαδή με τον Μιχαλη Σιμιγδαλά. Στον Παναιγιάλιο όμως έχουν αγωνιστεί αλκόμη και οι Νίκος Κουλίδης και Φάνης Βαζέκης, ενω ήταν ιδιαίτερη η προφορά στην ιστορική ομάδα του Αιγίου, από τον Σταμάτη Σκαφίδα, που ο Αστέριος Μπελλας, για να παίξει στο μπαράζ με τον Πανσερραϊκό στη Λάρισα-όπως και τον Κόλλια- είχε δώσει 30.000 για αεροπορικά εισιτήρια!

Οι αποστολές των ομάδων και η επιθυμία του Μπέλλα

Στην αποστολή των παλαιμάχων της ΑΕΚ, που θα αναχωρήσει στις 13:30 από τη Νέα Φιλαδέλφεια με το πούλμαν της ΠΑΕ συμμετέχουν με σειρά αρχαιότητας στην προσφορά προς την ΑΕΚ, οι: Ανδρέας Σταματιάδης, Στέλιος Σεραφείδης, Μίμης Παπαϊωάννου Μιχάλης Σιμιγδαλάς, Νίκος Σεβαστόπουλος, Νίκος Σταθόπουλος, Στέλιος Κωνσταντινίδης, Κώστας Νικολαϊδης, Ανδρέας Καρακίδης, Χρήστος Αντωνόπουλος, Παντελής(Λάκης) Νικολάου, Απόστολος Τόσκας, Χρήστος Αρδίζογλου, Γιώργος Βλαντής, Στέφανος Καλεντέρογλου, Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Στέφανος Πορφύρης, Λάμπρος Γεωργιάδης, Μανώλης Παπαδόπουλος, Ντανιέλ Μπατίστα, Μιχάλης Βλάχος, Χαρης Κοπιτσής, Ηλίας Ατματσίδης, Αναστάσιος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Πιθαρούλης, Μιχάλης Καρούσης, Θωμάς Λαγινάς, Λεωνίδας Χατζηκουμαντάρης. Εαν τελειώσει απο μια υψήστης σημασίας οικογενειακή υπόθεση που έχει, θα έλθει και ο Γιώργος Καραφέσκος, ενω το ίδο ισχύει και για τον Γιάννη Αϊβάζη που έχει πρόβα, εν όψει των παραστάσεων της "Ποντικοπαγίδας" που θα ανεβάσει 3 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κώστας Νεστορίδης, θα είναι απών, αφού θα βρίσκεται στην Δραμα γισ αγώνα παλαιμάχω. Με την αποστολή αναμένεται είναι παρόν και οι Αθανάσιος Σαρκίρης, ίσως ο Γιώργος Κούτουλας και ο Άρης Τσαχουρίδης, ενώ θα απουσιάσει ο Κοσμάς Πεσιρίδης που επαγγελματικές υποχρεώσεις τον «καθήλωσαν» στην Αθήνα. Την αποστολή, θα συνοδεύει όπως πάντα και ο Κώστας Μάρκου, που η ιστορία και η προσφορά του στην ΑΕΚ, επιβραβεύτηκε με την ανάληψη των καθηκόντων του γενικού αρχηγού στο σωματείο

Με την ομάδα των παλαιμάχων του Παναιγιαλειου μετξύ άλλων θα δώσουν παρόν πι Αποστόλης Δρακόπουλος, Κώστας Καραγιαννάκης, Χρηστος Καραπίτσος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Χτήστος Καρασσαβίδης, Θυμιος Καρακατσαάνης, Ν'ικος Μακρυγιάννης, Κυριάκος Αθανασίου, Στέλιος Σακελλαρίου, Βασίλης Τζινούκας, Αργυρης Αρβανίτης, Ακλέξης Λουκάτος και άλλοι. Πσρόν στο γήπεδο θα είναι και ο εμβληματικος γενικός αρχηγός του Παναιγιάλειου και "ζωντανη ιστορία" του σωματείου Αστέριος Μπάλλας. Ο 84χρος παραγοντας μάλιστα, που έχει γραψει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τις ...πλάκες που έκανε κυρίως στον Παναθηναϊκό, ζήτησε απο τον Χρήστο Ρόρο, να χρησιμοποιηθεί στον σημερινό αγώνα, έστω και πέντε λεπτά! ¨Θέλω να παίξω έστω και πεντε λεπτά. Και σε τελευταλια ανάλυση εάν πρόκειαται να πεθλανω κάπου, ας είναι μέσα στο γήπεδο του Παναιγιάλειου, που είναι η ζωή μου" μας έλεγε ο 84χρονος βετγεράνος παράγοντας, που θα πάει σήμερα στο Αίγιο, με το πούλμαν της ΑΕΚ. Για να δούμε εάν θα του γίνει το χατήρι, η απλά θα μπεί για να κάνει τιμής ενεκαν την σέντρα στον αγώνα...

Keywords
ΑΕΚ, αιγιο, αιγιο, παιδια, football league, παε αεκ, αεροπορικά εισιτήρια, league, αμεα, αγαπη, μνήμη, προσφορες, λαρισα, θυελλα, δραση, σημα, δημητρης, εισιτήρια, χαφ, ιδια, νέα, θεσσαλονικη, δραμα, αρης, αθηνα, χρηστος, θυμιος, κινηση στους δρομους, παναθηναικος, νικος παπαζογλου, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, ελλη κωνσταντουδακη, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, γιωργος αγγελοπουλος, γιορτη σημερα, η ζωη, μνήμη, αμεα, εθνικη, εξεδρα, ηγετης, ηττα, καριερα, κοντρα, κωνσταντινουπολη, μουστακας, μπαρτσελονα, αγαπη, αγορα, α εθνικη, αεροπορικα, απλα, αρβανιτης, ατμοσφαιρα, αφορμη, β εθνικη, βλαχος, βρισκεται, γινει, γινεται, γηπεδο, δωσει, ευκαιρια, ευρω, εισιτήρια, εξι, εποχη, επτα, επιθυμια, ερευνα, ετος, ζαφειροπουλος, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδια, υποθεση, ισχυει, θυμιος, θωμας, ιστορικο, κεχαγιας, κωνσταντινιδης, λεωνιδας, μιμης, μοιρα, νεοτερος, νικο, ομαδα, παντα, ομορφη, ονομα, παπαζογλου, παε αεκ, ποδοσφαιρο, σεντρα, σειρα, στεργιου, τιμη, φαιδων, φυσικα, φορα, χαφ, χρηστος, αγωνας, απων, δημητρης, football league, γιωργος παπαδοπουλος, ιδιαιτερο, κομματι, ξενος, κωστας, league, ομαδες, παιχνιδι
Τυχαία Θέματα