Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην Ερασιτεχνική

18:02 15/5/2014 - Πηγή: AEK365

O Αλέξης Αλεξίου μίλησε με στοιχεία για τα οικονομικά της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ μέχρι τώρα αλλά και για το μέλλον, για τις αλλαγές στη λειτουργία του σωματείου που ήδη έγιναν αλλά και για αυτές που θα γίνουν:

Εσείς τι έχετε κάνει μέχρι τώρα στο οικονομικό κομμάτι και από που είχατε βοήθεια;

Επειδή για τα πάντα υπάρχουν έγγραφα και η αλήθεια πάει πάντα μπροστά, ας ξεκαθαρίσουμε το τι έχουμε κάνει:

Την τελευταία πενταετία εξαετία ασχολούμαι με τα νομικά ζητήματα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ,

την περσινή χρονιά δε ασχολήθηκα και με κάποια ζητήματα της ΠΑΕ.

Τα τελευταία δύο δυόμιση χρόνια εγώ και ο κύριος Κατσαδήμας έχουμε τρέξει πάνω από εξήντα εβδομήντα υποθέσεις της ΑΕΚ. Κάποιοι άλλοι δικηγόροι θα μπορούσαν να είχαν απολαβές πάνω από 200.000 € γι αυτή την παροχή υπηρεσιών, εμείς δεν πήραμε ποτέ ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουμε καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα. Μέχρι στιγμής, με δωρεά της αμοιβής μας, έχουμε λαμβάνειν πάνω από 38.000 € για δαπάνες που έχουν πληρωθεί υπέρ του Σωματείου.

Να σας πω ένα παράδειγμα, όταν παραλαμβάναμε τους φακέλους με τις υποθέσεις της ΑΕΚ, ξέρετε τι μου είπε ο δικηγόρος που μας τις παρέδιδε; «Ε, για κάθε μία από αυτές τις μεγάλες υποθέσεις, δεν μπορεί θα τους πάρεις πάνω από 30.000 € τουλάχιστον...». Ρωτήστε αν πήραμε ένα ευρώ ή αν πλήρωσε έστω η ΑΕΚ τα έξοδα...

Από τη στιγμή που αναλάβαμε το μπάσκετ στην Β' Κατηγορία, χωρίς καμία θεσμική θέση και χωρίς καμία εξασφάλιση, για την περίοδο 2012-2013 δαπανήσαμε με τον κ. Κοτσάτο πάνω από 450.000 €. Από αυτά 350.000 € περίπου πήγαν στο μπάσκετ, και 100.000 € περίπου σε διάφορες χορηγίες και δωρεές στο χάντμπολ, στο γυναικείο βόλεϊ, το ανδρικό βόλεϊ, το στίβο και το προσωπικό και ένα πολύ μικρό ποσό στην πυγμαχία. Επιπλέον ποσό της τάξεως των 135.000 δαπανήθηκε για μη αγωνιστικά ζητήματα μπάσκετ και για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ τίποτε παρασκηνιακά έξοδα και τέτοια.

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική χρονιά, έχουμε υποχρεωθεί να πληρώσουμε περισσότερα από όσα πληρώσαμε πέρυσι, αφού επιβαρυνθήκαμε και με άλλες περαιτέρω υποχρεώσεις. Όταν σε διάστημα 18-19 μηνών, έχει δαπανήσει κάποιος από την τσέπη του για την ΑΕΚ, μόνο και μόνο για την αγάπη του γι αυτήν, ποσό που ξεπερνάει το 1.000.000 € δεν μπορεί να κατηγορείται ότι δεν πληρώνει.

Αφού όμως το θέτετε έτσι και θέλετε νούμερα, ας τα δούμε και τα υπόλοιπα νούμερα εν τάχει: 250.000 € μέχρι τώρα για το μπάσκετ, 30.000 περίπου σε διάφορα έξοδα και αμοιβές για την παλιά ΚΑΕ και τη νέα ΚΑΕ που θα γίνει, 80.000 στο Βόλεϊ Ανδρικό (δεν υπολογίζω τα χρήματα που έχουν ληφθεί από την ΕΣΑΠ και έχουν καταβληθεί κι αυτά σε υποχρεώσεις για το ανδρικό βόλεϊ, 50-60.000 για Οφειλές Βόλεϊ παλαιότερων ετών, 40-45.000 για το γυναικείο βόλεϊ, πυγμαχία, στίβο και διάφορα άλλα μικροέξοδα και προσωπικό, 6.000 για τη Μελέτη για το γήπεδο του Γαλατσίου και άλλα που προφανώς δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή.

Και να ξέρετε υπάρχουν κι ένα σωρό μικροέξοδα που ζητούνται κάθε πρωί και τα οποία ούτε καν μπορώ να υπολογίσω.

Δηλαδή πως μπορεί κάποιος να λέει αν πληρώθηκαν ή όχι διάφορα? Πώς μετακινήθηκε το μπάσκετ, πως μετακινήθηκε το ανδρικό και το γυναικείο βόλεϊ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πως μετακινήθηκε η πυγμαχία για τους αγώνες της? Εκτός κι αν τα όλα αυτά τα πλήρωσαν αυτοί που λένε ότι δεν τα πληρώσαμε εμείς.

Όμως ας δούμε κι αν υπήρχε και νομική ή λογιστική ή ηθική υποχρέωση εμού ή του κ. Κοτσάτου να πληρώνουμε τα χρέη του Σωματείου. Η απάντηση είναι σαφής και ξεκάθαρη. Όχι. Η διοίκηση ενός Σωματείου υποχρεούται σε χρηστή διαχείριση. Όχι σε χρηματοδότηση. Η χρηματοδότησή του προκύπτει από άλλους παράγοντες: ΠΑΕ όταν υπάρχει, συνδρομές μελών, δωρεές, χορηγίες κλπ. Δυστυχώς φέτος δεν υπήρχαν ούτε έσοδα από συνδρομές, ούτε από ΠΑΕ, ούτε από χορηγίες.

Ευτυχώς υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι όπως ο κ. Κουτάς και ο κ. Μπόβαλης που συνέδραμαν οικονομικά το γυναικείο βόλεϊ ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις προς αθλήτριες και ο κ. Λαζόπουλος που ανέλαβε την πληρωμή του χάντμπολ. Πέραν αυτών, σε θέματα πληρωμής λειτουργικών εξόδων συνέδραμαν οι κ. Αγγελόπουλος, Λαζόπουλος και Βάσσιος. Κάποιες λίγες πληρωμές συνδρομών και κάποιες δωρεές και χορηγίες που πήγαν στο γυναικείο βόλεϊ. Τίποτε άλλο.

Συνεπώς αυτοί που κατηγορούν, θα πρέπει πρώτα να βουτήξουν πολύ καλά τη γλώσσα τους στο μυαλό τους και να αναρωτηθούν πως είναι δυνατό με τόσα έσοδα τις προηγούμενες χρονιές να έχουν μείνει τα πάντα σχεδόν απλήρωτα.

Και όσον αφορά κάποιους καλόπιστους που καταγράφουν δεδομένα και οφειλές, ας κάνουν τον κόπο να διασταυρώσουν από κάποιον πράγματι αρμόδιο, τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει. Όσον αφορά διάφορους άλλους, κυρίως εντός των τειχών, που δολίως εξαπολύουν κατηγορίες, ας αναρωτηθούν τι έπραξαν αυτοί ως διοικητικοί ή εξωδιοικητικοί παράγοντες ή στελέχη του Σωματείου και πως δημιουργήθηκε η σημερινή «προίκα» του Σωματείου.

Γνωρίζατε όμως την κατάσταση όταν αναλάβατε...

Γνώριζα ότι η ΑΕΚ έχει πρόβλημα, δεν γνώριζα το μέγεθος. Η ενασχόλησή μου με την ΑΕΚ είχε να κάνει κατά 99% με νομικά ζητήματα και πρόπερσι μόνο με το αγωνιστικό του μπάσκετ. Ας πει και ας αποδείξει κάποιος ότι διαχειρίστηκα χρήματα ή ότι συμμετείχα σε διαχείριση ή σε ο,τιδήποτε οικονομικής φύσης. Άλλη μια γενική εντύπωση και άλλο πράγμα η γνώση της οικονομικής διαχείρισης.

Πέραν των χρημάτων αυτών, δηλαδή που πληρώσατε πέρυσι, εσείς και ο κ. Κοτσάτος, φέτος τι έχετε πληρώσει;

Φέτος πληρώσαμε μισθοδοσίες μπάσκετ, μισθοδοσίες ανδρικού βόλεϊ, βάλαμε κάποια χρήματα δωρεά στο γυναικείο βόλεϊ, καλύψαμε τα λειτουργικά έξοδα του γυναικείου βόλεϊ, πληρώσαμε παλιές οφειλές του ανδρικού βόλεϊ, βάλαμε χρήματα για πληρωμές εφορίας, ΙΚΑ Ερασιτεχνικής και ΤΑΠ, πληρώσαμε άλλα λειτουργικά έξοδα, έξοδα για κάποια από τα μικρότερα τμήματα κλπ. Σας είπα όμως, για την κάλυψη των αναγκών συνέδραμαν και οι κ. Αγγελόπουλος και Λαζόπουλος και τα χρήματα που πήραμε από τη Διοικούσα του Ποδοσφαίρου. Τα ακριβή ποσά που μπήκαν από τον καθένα είναι στη διάθεση όλων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι της παρούσης. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτά τα ποσά που ακούγονται.

Τελικά πήρατε 200.000 ευρώ από το ποδόσφαιρο ή περισσότερα. Επίσης πείτε μου αν το προσωπικό είναι απλήρωτο ή πληρώθηκε από τον κ. Λαζόπουλο όπως είχαμε διαβάσει σε μια ευχαριστήρια επιστολή των υπαλλήλων το καλοκαίρι...

Παρόλο που δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ανάλυση, διευκρινίζω ότι τα έσοδα από το Ποδόσφαιρο ήταν 90.000 € και ο κ. Αγγελόπουλος συνέβαλε με 25.000 € για κάλυψη λειτουργικών και εν γένει οφειλών της Ερασιτεχνικής, πλήρωσε 5.000 € στον ιδιοκτήτη των γραφείων της Ερασιτεχνικής έναντι οφειλής, πλήρωσε 3.500 € για τη μισθοδοσία του τελευταίου μήνα της Ερασιτεχνικής, μαζί με Κοτσάτο και Λαζόπουλο κι επιπλέον έχει κάνει και σημαντικές αγορές καρτών διαρκείας. Η συνεισφορά του κ. Αγγελόπουλου είναι υπερπολύτιμη. Σημαντικό μέρος της μισθοδοσίας του προσωπικού φέτος καταβλήθηκε από τον κ. Λαζόπουλο, αλλά δεν πληρώθηκε εξ ολοκλήρου από τον κ. Λαζόπουλο. Αρχικά, είχε συμφωνηθεί να καλυφθούν από εκείνον και οι παλιές οφειλές και οι τρέχουσες φετινές μισθοδοσίες του πρώτου χρόνου της Διοίκησής μας. Στο προσωπικό πλήρωσε τέσσερα μηνιάτικα και το 1/3 του τελευταίου μήνα. Αυτό όμως, για να μην υπάρξει παρεξήγηση, δεν αποτελεί ούτε μομφή, ούτε κατηγορία. Αντίθετα, και αυτός υπερέβαλε καταβάλλοντας πάνω κάτω 35.000 € στο προσωπικό και έχοντας παράλληλα αναλάβει το χάντμπολ και έχοντας δώσει και κάποια ποσά χορηγία στο γυναικείο βόλεϊ.

Και επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εισφορά μετρητού, δεν είναι το πάν. Ο κ. Αγγελόπουλος εκτός από τα χρήματα που έβαλε έτρεξε, με χαμηλούς τόνους και χωρίς να φαίνεται, πολλά σημαντικά ζητήματα με το γήπεδο και με το ποδόσφαιρο. Ο κύριος Ασλανίδης συμμετέχει ενεργά σε θέματα της ερασιτεχνικής και βοηθάει για εύρεση λύσεων σε θέματα κλειστών γηπέδων και στα τμήματα, ο Βάσσιος έχει εισφέρει με χορηγίες προς το γυναικείο βόλεϊ και την ξιφασκία και έχει συνδράμει και προσωπικώς οικονομικά στο προσωπικό, ο Κατσαδήμας καλύπτει αφιλοκερδώς νομικές υποθέσεις, ο Σπύρος Παπαϊωάννου βρίσκεται παντού ως γενικός αρχηγός και καλύπτει και όλα τα έξοδα της θέσης του από την τσέπη του, ο Γιώργος Χήνας τρέχει αμισθί το τμήμα μπάσκετ, ο κύριος Μάρκου βοηθάει σε διάφορα θέματα κλπ. Δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και η σημαντική συνεισφορά του κυρίου Ανατολιωτάκη, που συνίσταται στην παραίτηση από τις αξιώσεις που είχε σε βάρος του σωματείου και μάλιστα πολύ μεγάλου ποσού της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου.

Πάντως θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι για να τελειώσουμε με το ζήτημα της Ερασιτεχνικής:

Τα σημαντικότερα καθήκοντα που είχε στη φετινή χρονιά η Ερασιτεχνική, ήταν η έναρξη της διαδικασίας της εξυγίανσης του Σωματείου, η έναρξη της διαδικασίας κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου και οι άνοδοι του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ σε επαγγελματικές κατηγορίες με καθαρούς νέους φορείς. Συνεπώς το στοίχημα κερδήθηκε και σε γενικές γραμμές επιτυχώς και στον αγωνιστικό τομέα. Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα, είναι να υλοποιηθεί απαρέγκλιτα η πολιτική που θα χαραχθεί σε σχέση με τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Είπατε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία της Ερασιτεχνικής; Τι ακριβώς εννοείτε;

Αλίμονο, αν δεν υπάρξουν. Η Ερασιτεχνική, ως εστί κι ευρίσκεται λειτουργικά τα τελευταία χρόνια, δεν έχει κανένα μέλλον ως σωματείο.

Κατ' αρχήν θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση σε όλους τους τομείς, θα πρέπει να υπάρξει Κεντρική Οικονομική Διαχείριση, ενιαία εμπορική πολιτική και επαγγελματική -κατά το μέτρο του δυνατού- οργάνωση Τμήματος Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου και κυρίως των Ακαδημιών και των Υποδομών των αθλητικών τμημάτων της ΑΕΚ.

Όπως γνωρίζετε όταν παραλάβαμε τη Διοίκηση, δεν υπήρχε site, δεν υπήρχε Γραφείο Τύπου, δεν υπήρχε Κεντρική Διαχείριση, οι δε Ακαδημίες λειτουργούσαν και λειτούργησαν με τον τρόπο που μέχρι τώρα είχε υιοθετηθεί. Η μηχανογράφηση ως data base ανύπαρκτη, τα έσοδα μηδενικά, οικονομική και εμπορική διεύθυνση και τμήμα μάρκετινγκ δεν υπήρχε, σύστημα ticketing δεν υπήρχε, γενικά δεν υπήρχε τίποτα.

Επανενεργοποιήσαμε το site του Σωματείου, δημιουργήσαμε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, προχωράμε στη στελέχωση Εμπορικού Τμήματος και προχωράμε στη δική μας μπουτίκ και το δικό μας e-shop και σε πολλά άλλα. Και σε όλες αυτές τις ενέργειες, προχωράμε, μεθοδικά και με προσωπικές δαπάνες, για να αφήσουμε έργο που θα μείνει στην ΑΕΚ.

Επιδιώκουμε την Οργάνωση και Λειτουργία Σωματείου σε επαγγελματικά τεχνοκρατικά πρότυπα, την πλήρη εξόφληση των τρεχουσών υποχρεώσεων της παρούσας Διοίκησης, την ελαχιστοποίηση των 10 εκ € οφειλών και την εξυγίανση του Σωματείου, την αυτοχρηματοδοτούμενη λειτουργία του Σωματείου, την Κατασκευή του Γηπέδου ΑΕΚ, τη στέγαση των λοιπών τμημάτων σε κλειστά γυμναστήρια, την εκσυγχρονισμένη Λειτουργία των Ακαδημιών, τη λειτουργία Μπουτίκ ΑΕΚ και E-shop, τη λειτουργία Κλαμπ Μελών ΑΣ ΑΕΚ και Κλαμπ Μελών Φιλάθλων ΑΕΚ με προνόμια, την ίδρυση διαδικτυακού ΑΕΚ ΤV και ΑΕΚ Media group, την Ίδρυση τμημάτων ΑΜΕΑ, την λειτουργία εκθέσεων ΑΕΚ, την ίδρυση Σχολών Αθλημάτων ΑΕΚ και διδασκαλίας αξιών ΑΕΚ, την Ίδρυση Λεσχών Αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων φιλάθλων ΑΕΚ, την ίδρυση Συλλόγου Παλαιμάχων Μπάσκετ και την ίδρυση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλαιμάχων ΑΕΚ, τη σύσταση Υποτροφιών ΑΕΚ. Μετά από ένα χρόνο στη Διοίκηση, που χρειάστηκε για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και να μάθουμε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, μπαίνουμε στη διαδικασία υλοποίησης αυτών των στόχων. Οι περισσότερες διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται χρόνος και πολλή δουλειά.

Πως θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά;

Για περισσότερα οργανωτικής φύσης ζητήματα, έχει βρεθεί και ο τρόπος και η λύσεις. Το βασικότερο είναι πάντως η αφιλοκερδής παροχή υπηρεσιών και το έλασσον οι δαπάνες.

Η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων των μικρότερων τμημάτων, αλλά και οι πληρωμές προς Εφορία και ΙΚΑ και προς τρίτους, πρέπει να καλυφθούν από τα έσοδα που θα έχει το Σωματείο την επόμενη σεζόν από τη νέα ΠΑΕ και από συνδρομές, εισιτήρια και Ακαδημίες.

Για τα μεγάλα ομαδικά τμήματα, θεωρώ ότι θα προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις από τα πρόσωπα που τα έχουν αναλάβει. Αν, απευκτέον, δεν γίνει αυτό, τότε ο προϋπολογισμός τους θα προκύψει με βάση τα προσδοκώμενα έσοδα και μόνο. Ανοίγματα χωρίς καλύψεις δεν θα ξαναϋπάρξουν.

Keywords
ερχονται, ΑΕΚ, καε, νέα, εσαπ, ελλαδα, ικα, ταπ, καλοκαιρι, αγγελοπουλος, ξιφασκία, αναδιαρθρωση, site, data, e-shop, media, group, αμεα, εισιτήρια, προυπολογισμος, μετρο, κλειστα επαγγελματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εισφορα αλληλεγγυης, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, Θόδωρος Αγγελόπουλος, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, γιωργος αγγελοπουλος, αμοιβες, το στοιχημα, ξιφασκία, αμεα, γνωση, δουλεια, εμπορικη, εφορια, ηθικη, μπασκετ, σημερινη, αγαπη, αγωνες, αλεξιου, βρισκεται, γινει, γηπεδο, γλωσσα, διαστημα, διευθυνση, δυστυχως, διοικηση, δικη, δωσει, εγγραφα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, ενεργα, εξηντα, εξοδα, εσαπ, ετων, ιδρυση, υπηρχαν, ζητουνται, καε, λαζοπουλος, λειτουργια, μισθοδοσια, μικρο, μομφη, μυαλο, νομικη, ξερετε, εξοφληση, παντα, ποδοσφαιρο, πρωι, πυγμαχια, σαφης, σεζον, σιγουρο, σωματειο, ταπ, τμημα, χαντμπολ, χρονος, group, αγορες, data, εβδομηντα, shop, κομματι, media, μεινει, μελετη, μπροστα, site, σπυρος, σωρο, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα