Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές νύχτες της Κύπρου

15:53 5/8/2014 - Πηγή: AEK365

Η νίκη της ΑΕΛ επί της Ζενίτ την περασμένη βδομάδα δεν είναι η μοναδική επιτυχία κυπριακής ομάδας στην Ευρώπη. Η UEFA μέσω της ιστοσελίδας της και σε ρεπορτάζ του Τζον Λεωνίδου, μας θυμίζει όλες τις καλύτερες ευρωπαϊκές νύχτες στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Το αφιέρωμα της UEFA:
Η νίκη της ΑΕΛ με 1-0 εναντίον της Ζενίτ την περασμένη εβδομάδα ήταν ακόμη μια

υπενθύμιση ότι οι κυπριακές ομάδες είναι μια δύναμη που πρέπει να είναι υπολογίσιμη στην Ευρώπη.
Η ήττα με 16-1 του ΑΠΟΕΛ από την πορτογαλική Σπόρτινγκ στο Κύπελλο Κυπελλούχων 1962-63, παραμένει η μεγαλύτερη ήττα στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά οι κυπριακοί σύλλογοι διαθέτουν ένα αξιοσημείωτο κατάλογο με σπουδαίες επιτυχίες.
Το πρώτο μεγάλο επίτευγμα
08/08/63 ΑΠΟΕΛ - ΦΚ Λιν 6-0
Προκριματικά κυπέλλου κυπελλούχων, πρώτο παιχνίδι
Ο Τάκης Χαϊλής πέτυχε χατ τρικ (15', 61' 80'), με τους Νίκο Αγαθοκλέους (67'), Μάριο Πάπαλο (78') και Νίκο Καντζιλιέρη (86') επίσης να αφήνουν το στίγμα τους στο εντός έδρας 6-0 απέναντι στη νορβηγική Λιν. Ήταν μια νίκη-ορόσημο για την ομάδα που προπονούσε ο πρώην ποδοσφαιριστής της Στόουκ και της Εθνικής Αγγλίας, Νιλ Φράνκλιν, η οποία έγινε η πρώτη κυπριακή που πέρασε γύρο σε διοργάνωση της UEFA όταν ο Σάββας Παρτάκης (48') σημείωσε το μοναδικό γκολ του επαναληπτικού 21 μέρες αργότερα.
Εκείνη η επιτυχία αμαυρώθηκε κάπως όταν ο ΑΠΟΕΛ έχασε 18-1 στα δύο παιχνίδια με την Σπόρτινγκ, με τον Σολή Αντρέου να πετυχαίνει το γκολ στη Λισσαβώνα.
Μια επιτυχία ορόσημο
07/11/79 Ομόνοια - Άγιαξ 4-0
Δεύτερος γύρος Κυπέλλου Πρωταθλητριών, δεύτερο παιχνίδι
Αγνοώντας το αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι, θα μπορούσε να ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία της Ευρώπης. Η Ομόνοια είχε διαλυθεί από τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, με τον Σόρελ Λέρμπι να σκοράρει πέντε φορές στο θριαμβευτικό 10-0 για τους άνδρες του Λέο Μπενάκερ, αλλά ο Βούλγαρος προπονητής Ιόντσο Άρσοφ, οδήγησε μια τολμηρή απόπειρα επιστροφής, στον επαναληπτικό.
Ο Σωτήρης Γεωργίου (10'), ο Φίλιππος Δημητρίου (15') και ο επιθετικός αστέρι Σωτήρης Καϊάφας (38', 55'), έκαναν το 4-0 για τους γηπεδούχους μετά από 55 λεπτά στη Λευκωσία - ακριβώς όπως είχε γίνει και στο πρώτο παιχνίδι. Η Ομόνοια μπορεί να μην κατάφερε να σκοράρει έξι ακόμα γκολ, αλλά ήταν μια σημαντική νίκη ενάντια σε μια μεγάλη ομάδα και παραμένει μια πηγή υπερηφάνειας για την ομάδα - και πηγή έμπνευσης για άλλους τοπικούς συλλόγους.
Η πρώτη στο Τσάμπιονς Λιγκ
13/08/08 Ανόρθωση - Ολυμπιακός 3-0
Τρίτος προκριματικός γύρος του Τσάμπιονς Λιγκ, πρώτο παιχνίδι
Με αυτογκόλ του Βασιλη Τοροσίδη (4') και με σουτ του Λούκας Σόσιν (17') είχαν τον Ολυμπιακό το τρέξιμο πριν ο Βανσάν Λαμπάν (85') κάνει το 3-0 και η Ανόρθωση κάνει ένα τεράστιο βήμα για να γίνει η πρώτη κυπριακή ομάδα που θα μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Έχασε στον επαναληπτικό στον Πειραιά με 1-0, αλλά 4 χιλιάδες φίλαθλοι την υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και πανηγύρισαν την επιτυχία.
«Ζούμε ένα όνειρο», είπε ο αμυντικός Ανδρέας Κωνσταντίνου. Ο προπονητής Τιμούρ Κετσπάγια, ωστόσο, ήξερε ότι ήταν η προσπάθεια και όχι η τύχη που πήγε εκεί την ομάδα του. «Για μια ομάδα από μια χώρα τόσο μικρή όπως είναι η Κύπρος και με ένα μικρό προϋπολογισμό όπως τον δικό μας, το να μπούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι το απόλυτο όνειρο», δήλωσε ο Γεωργιανός. «Αλλά τα όνειρα θέλουν δουλειά».
Το υψηλότερο σημείο
07/03/12 ΑΠΟΕΛ - Λιόν 1-0 (4-3 πεν.)
Τσάμπιονς Λιγκ, γύρος των «16», δεύτερο παιχνίδι
Ο ΑΠΟΕΛ ήδη προέβαλε αξίωση για ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου, προχωρώντας από τους ομίλους, αλλά τα καλύτερα ήταν να έρθουν όταν ο Γκουστάβο Μαντούκα (9') ισοφάρισε στη Λευκωσία το 1-0 της Λιόν, για να γίνει ήρωας ο Διονύσης Χιώτης, ίσως στη σπουδαιότερη νύχτα στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου - απέκρουσε τα πέναλτι των Αλεξάντερ Λακαζέτ και Μικέλ Πάστος στη διαδικασία των πέναλτι.
«Πετύχαμε κάτι που κανείς δεν θα φανταζόταν δυνατόν κατά την έναρξη της σεζόν», δήλωσε ο τερματοφύλακας. «Τα πράγματα σοβαρεύουν τώρα. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα βρούμε στα προημιτελικά, αλλά δεν υπάρχει μία ομάδα που θα προτιμούσαμε να παίξουμε -απλά ας αποφύγουμε την Μπαρσελόνα». Όπως συνέβη, αντιμετώπισαν την Ρεάλ Μαδρίτης στα προημιτελικά και έχασαν 8-2 στο σύνολο.
Επιτυχία εκτός έδρας
03/10/13 Λέγκια - Απόλλων 0-1
Φάση ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ
Μια λιγότερο εντυπωσιακή νίκη, αλλά σημαντική. Ο Αργεντινός επιθετικός Γκαστόν Σανγκόι πέτυχε το μοναδικό γκολ στην πρώτη εκτός έδρας νίκη κυπριακής ομάδας, σε φάση ομίλων διοργάνωση της UEFA, ανακάμπτοντας μετά από χαμένο πέναλτι για τους άνδρες του Χριστάκη Χριστοφόρου. Ήταν ένα ακόμη βήμα για τις ομάδες του τόπου, που είχε παραδοσιακά βασίζονταν στην εντός έδρας φόρμα τους για να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή επιτυχία.
«Αυτή η νύχτα ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για εμάς και για όλους στον Απόλλωνα», δήλωσε ο αρχηγός Γιώργος Μερκής. Αυτές είναι μαγικές στιγμές. Εξασφαλίσαμε μια τεράστια νίκη επειδή πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε». Ένα συναίσθημα που ίσως λέει πολλά για το πνεύμα των κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη.

Πηγή: sentragoal.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα