Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους Κούρδους στο Ιράκ

11:51 12/8/2014 - Πηγή: AEK365

Σε πλήρη συντονισμό φαίνεται να βρίσκονται η κυβέρνηση Ομπάμα και οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ, ο μοναδικός αξιόπιστος και ισχυρός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στη χαοτική χώρα, τη στιγμή που οι φανατικοί ισλαμιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» συνεχίζουν την επέλασή τους, ενώ η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει παραλύσει από οξύτατη εσωτερική διαμάχη.
Προκειμένου να αναχαιτίσουν την άμεση απειλή των τζιχαντιστών, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αποστέλλουν απευθείας εξοπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων, τους «πεσμεργκά», όπως γνωστοποίησε χθες μέσω του τηλεοπτικού

δικτύου CNN η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν προξενείο στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων ανταρτών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», που είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν κουρδικές περιοχές, σκορπίζοντας τον πανικό και στο ίδιο το Αρμπίλ.
Το βράδυ της Κυριακής, αμερικανικά αεροπλάνα εξαπέλυσαν και νέους βομβαρδισμούς εναντίον αυτοκινητοπομπής τζιχαντιστών που κινούνταν προς το Αρμπίλ. Το τριήμερο των αμερικανικών βομβαρδισμών απομάκρυνε την απειλή των τζιχαντιστών και επέτρεψε στους πεσμεργκά να αντεπιτεθούν, ανακαταλαμβάνοντας τις κωμοπόλεις Μαχμούρ και Γκουέρ, που είχαν πέσει νωρίτερα στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους». Σε πείσμα αυτών των εξελίξεων, οι τζιχαντιστές κατάφεραν να αλώσουν άλλη μία ιρακινή πόλη, την Τζαλάουα, 115 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Εκκληση για τον εξοπλισμό των Κούρδων από την Ε.Ε. απηύθυνε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
Στο μεταξύ, ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ παρενέβη αποφασιστικά στην πολιτική κρίση που έχει παραλύσει την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, δίνοντας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Χάιντερ αλ Αμπάντι και «αδειάζοντας» τον εν ενεργεία πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι. Την απόφαση του Μασούμ έσπευσαν να εγκωμιάσουν οι ΗΠΑ διά του αντιπροέδρου τους Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνεχάρη τηλεφωνικά τον Αμπάντι για τον διορισμό του.
Η Ουάσιγκτον δεν έκρυβε, το τελευταίο διάστημα, την απαρέσκειά της για τον σιίτη πρωθυπουργό Μαλίκι, στον οποίο χρέωνε βαρύτατες ευθύνες για τη θρησκευτική και εθνοτική πόλωση που απειλεί να διαλύσει το Ιράκ και προσφέρει ευνοϊκό έδαφος στους σουνίτες φανατικούς του «Ισλαμικού Κράτους». Την υποστήριξή τους στον Αμπάντι εξέφρασαν επίσης, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Τουρκίας Φρανσουά Ολάντ και Ταγίπ Ερντογάν.
Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Μαλίκι, ο σιιτικός συνασπισμός του οποίου αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου, ήταν έτοιμος να αποχωρήσει αδιαμαρτύρητα από το αξίωμά του. Αντίθετα, οργάνωσε διαδήλωση διαμαρτυρίας των υποστηρικτών του στην κεντρική πλατεία της Βαγδάτης, ενώ νωρίτερα επίλεκτες δυνάμεις υπό τον έλεγχό του, συμπεριλαμβανομένων μονάδων τεθωρακισμένων, είχαν καταλάβει κεντρικά σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας, εγείροντας φόβους για πραξικόπημα και αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών του κυβερνητικού μπλοκ. Ο Αμπάντι προέρχεται από το ίδιο σιιτικό κόμμα «Ντάουα» όπως και ο Μαλίκι.
Τι λέει το Σύνταγμα
Σύμφωνα με το ιρακινό Σύνταγμα, ο Αμπάντι οφείλει να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας εκπροσώπησης, με τη συμμετοχή σιιτών, σουνιτών και Κούρδων, εντός 30 ημερών, διάστημα στη διάρκεια του οποίου ο Μαλίκι προβλέπεται να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Κρίσιμο ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι πολιτοφυλακές των σιιτών, ορισμένες από τις οποίες διατηρούν στενούς δεσμούς με το σιιτικό Ιράν.

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα