Οι διαδηλωτές επιμένουν, ο Ερντογάν χάνει την υπομονή του

13:51 10/6/2013 - Πηγή: AEK365

Ακόμα μια νύχτα παρέμειναν στην πλατεία Ταξίμ οι διαδηλωτές με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα και αντλίες νερού, ενώ ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντγάν διαμήνυσε αινιγματικά πώς η υπομονή του τελειώνει...

Στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, οι σκηνές και τα πανό των διαδηλωτών έμειναν στις θέσεις του για άλλη μία νύχτα με τον αριθμό των συγκεντρωμένων να μεγαλώνει όσο βράδιαζε.

Λιγότερο ήρεμα ήταν τα πράγματα

στην Άγκυρα, με επίκεντρο την πλατεία Κιζιλάι. Ούτε τη νύχτα της Κυριακής δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία, η ρίψη δακρυγόνων και το ξήλωμα πεζοδρομίων για τον πετροπόλεμο προς τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η οργή των διαδηλωτών ακολούθησε τις πύρινες ομιλίες του πρωθυπουργού την Κυριακή -μέτρο της έντασης είναι και ο αριθμός ρεκόρ τους (έξι σε μία ημέρα), όπως και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε.

Ο Ερντογάν προανήγγειλε εμμέσως πως θα βγάλει τους υποστηρικτές του στους δρόμους, ενώ δήλωσε: «Η υπομονή μας έχει όρια» καταδικάζοντας όχι μόνο τους «βανδάλους» («capulcu») αλλά και όσους τους υποστηρίζουν.

Ο Ερντογάν παραλλήλισε ανοικτά τις διαδηλώσεις με την τελευταία απόπειρα του στρατού να επηρεάσει την πολιτική ζωή (αναφέροντας την 27η Απριλίου του 2007, με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου εναντίον της υποψηφιότητας του Γκιουλ για την προεδρία) -εγγράφοντας έτσι τις τωρινές αντιδράσεις στο ιδεολογικό υπόβαθρο της μάχης με το στρατιωτικό κατεστημένο.

Οι αναφορές αυτές ενισχύθηκαν με κατηγορίες πως οι διαδηλωτές επιτίθεντο σε γυναίκες που φορούσαν μαντίλες και μπήκαν με μπίρες και παπούτσια στο τζαμί του Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, στα κοινωνικά δίκτυα έχει διαδοθεί από το απόγευμα της Κυριακής μία φωτογραφία που δείχνει τους ακροατές σε ομιλία του Ερντογάν και «αποκαλύπτεται» πως έχει πειραχτεί, ώστε το πλήθος να φαίνεται μεγαλύτερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα