Οι άστεγοι της Μασσαλίας αναγκάστηκαν να φορούν ένα κίτρινο τρίγωνο με τα προσωπικά τους στοιχεία

20:55 5/12/2014 - Πηγή: AEK365

Μια πρακτική που θυμίζει αυτή των ναζί απέναντι στους Εβραίους εγκαινίασαν οι δημοτικές αρχές της Μασσαλίας με σκοπό να ξεχωρίζουν τους αστέγους! Ο δήμος, αντί για το αστέρι του Δαβίδ, μοίρασε στους αστέγους κάρτες ταυτότητας με τα στοιχεία και το ιατρικό ιστορικό τους, τις οποίες πρέπει να φορούν σε εμφανές σημείο.

Και σα να μην έφτανε αυτό, οι κάρτες έχουν και ένα κίτρινο τρίγωνο που θυμίζει ανατριχιαστικά πολύ το κίτρινο αστέρι που έπρεπε να φορούν οι Εβραίοι της ναζιστικής Γερμανίας.

Οι κάρτες που είχαν διανεμηθεί μέχρι στιγμής σε περίπου 100 αστέγους της

δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Μασσαλίας αναφέρουν τα προσωπικά στοιχεία και το ιατρικό ιστορικό τους, ενώ φέρουν φωτογραφία του αστέγου και έχουν έντονο κίτρινο χρώμα για να καθιστούν, σύμφωνα με τον δήμο, εύκολο τον εντοπισμό τους από τις κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες.

Φυσικά, αμέσως προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές, γιατρούς, ακόμα και υπουργούς της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο ο δήμος υπεραμύνθηκε της πρακτικής του λέγοντας ότι σκοπός είναι να εντοπίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά οι άστεγοι που έχουν ανάγκη βοήθειας.

Ο αντιδήμαρχος Ζαβιέ Μερί επέμεινε ότι «η κάρτα σώσει ζωές», εξέφρασε έκπληξη για τις διαστάσεις που έλαβε το ζήτημα και αρχικά περιορίστηκε να δηλώσει πως θα αλλάξει η εικόνα της κάρτας -οι ταυτότητες είναι πρωτοβουλία των δημοτικών αρχών της Μασσαλίας και της SAMU, διαδημοτικής υπηρεσίας ιατρικής βοήθειας.

Τελικά, εξαιτίας της κατακραυγής ανακοινώθηκε ότι το σχέδιο ακυρώθηκε. «Τελείωσε, δεν θα υπάρξουν άλλες κάρτες. Δεν σκοπεύαμε να προκαλέσουμε κακό ή πολεμική, αλλά συνέβη» δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της SAMU, επισημαίνοντας ότι η έκδοση των καρτών διεκόπη κατ΄εντολή του δημάρχου της Μασσαλίας Ζαν-Κλοντ Γκοντέν (προερχόμενου από τη δεξιά Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, UMP).

«Μία κάρτα στην οποία αναγράφεται εάν έχεις ασθένειες, όπως για παράδειγμα εάν έχεις σχιζοφρένεια ή AIDS... Θα ανησυχούσα παρά πολύ ειδικά εάν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έλθει στην εξουσία στις επόμενες εκλογές στη Μασσαλία ή τη Γαλλία, τι θα έκαναν με αυτές τις πληροφορίες για τους άστεγους ανθρώπους» δήλωσε ο Πιερ Σβάιτσερ, πολιτικός αναλυτής από τη Μασσαλία.

«Το να φοράς κάτι που δείχνει σε όλο τον κόσμο ποια ασθένεια έχεις δεν συνιστά μόνο διάκριση, αλλά παραβιάζει και το ιατρικό απόρρητο» ανέφερε ο επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους αστέγους Collectif Morts de la Rue συμπληρώνοντας ότι είναι «τρομακτικό» να ταυτοποιείσαι από ένα αστέρι ή ένα τρίγωνο.

Για παραβίαση ιατρικού απορρήτου έκανε επίσης λόγο μιλώντας στο AFP ο Πιερ-Φρανσουά Περνέ των Γιατρών του Κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα