Οι Άγγλοι διαψεύδουν τον Λίνεκερ (VIDEOS)

12:52 19/5/2012 - Πηγή: AEK365

Το βράδυ του Σαββάτου στην Αρένα του Μονάχου η Τσέλσι και η Μπάγερν Μονάχου θα διεκδικήσουν τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης για το 2012 στον έκτο τελικό ανάμεσα σε αγγλική και γερμανική ομάδα στην ιστορία των Κυπέλλων Πρωταθλητριών-Τσάμπιονς Λιγκ. Η προϊστορία πάντως κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει την πασίγνωστή ρήση του Γκάρι Λίνεκερ δηλαδή ότι "το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζουν 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί", καθώς σε πέντε περιπτώσεις οι Άγγλοι μετρούν τέσσερις επιτυχίες.
Η πρώτη και η μοναδική φορά που γερμανική ομάδα πανηγύρισε

σε αγγλογερμανικό τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ήταν την σεζόν 1974-75 σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι στο Παρίσι όπου η Μπάγερν Μονάχου κέρδισε με 2-0 την Λιντς με τους Άγγλους οπαδούς να προχωρούν σε βανδαλισμούς εξαιτίας της διαιτησίας του Γάλλου Κιταμπτζιάν ο οποίος αρνήθηκε να καταλογίσει δυο πέναλτι υπέρ της Λιντς ενώ ακύρωσε και γκολ του Λόριμερ ενώ το σκορ ήταν στο 0-0. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τετραετή τιμωρία της Λιντς από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τους Άγγλους να τιμωρούνται τελικά με δυο χρόνια έπειτα από έφεση.

Από εκεί και πέρα η κυριαρχία των Άγγλων ήταν καταλυτική με την Λίβερπουλ να κάνει την αρχή όταν στο "Ολίμπικο" το 1977 επικράτησε με 3-1 της Γκλάντμπαχ χάρη σε τέρματα που σημείωσαν οι ΜακΝτέρμον, Σμιθ και Νιλ. Τρία χρόνια αργότερα, το 1980, στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" η Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης κερδίζοντας με 1-0 το Αμβούργο με γκολ του Ρόμπερτσον στο 19ο λεπτό.

Το 1982 ήταν η σειρά της Άστον Βίλα να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα σε γερμανική ομάδα επικρατώντας της Μπάγερν Μονάχου με 1-0 χάρη σε γκολ του Γουάιθ στο 67ο λεπτό στον τελικό του Ρότερνταμ. Μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνης της αναμέτρησης ήταν ο τερματοφύλακας της Άστον Βίλα, ο Νάιτζελ Σπινγκ ο οποίος πέρασε στο παιχνίδι ως αλλαγή στην θέση του τραυματία Τζίμι Ρίβερς.

Τον μεγαλύτερο πάντως εφιάλτη γερμανικής ομάδας σε τελικό με αγγλικό σύλλογο τον έζησε η Μπάγερν Μονάχου το 1999 στο "Καμπ Νου" όταν οι Βαυαροί προηγούνταν μέχρι το 90ο λεπτό με 1-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά στις καθυστερήσεις τα γκολ των Σέρινγχαμ και Σόλσκιερ χάρισαν στην ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών-Τσάμπιονς Λιγκ.

Κύπελλο Πρωταθλητριών
1975: Μπάγερν Μονάχου-Λιντς 2-0
1977: Λίβερπουλ-Γκλάντμπαχ 3-1
1980: Νότιγχαμ Φόρεστ-Αμβούργο 1-0
1982: Αστον Βίλα-Μπάγερν Μονάχου 1-0
1999: Μάντσεστερ Γ.-Μπάγερν Μονάχου 2-1

Keywords
Τυχαία Θέματα