Οι G8 γίνονται G7 και απομονώνουν τη Ρωσία

10:23 25/3/2014 - Πηγή: AEK365

Οι ηγεσίες της G7, θέλοντας να τονίσουν την απομόνωση της Ρωσίας, αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στη Σύνοδο στο Σότσι τον Ιούνιο, αλλά να συναντηθούν χωρίς τη Ρωσία στις Βρυξέλλες, καταδικάζοντας ως παράνομο το δημοψήφισμα και ως αντίθετη στο διεθνές την προσάρτηση της Κριμαίας.

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε διαμηνύσει

πως «δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα» εάν δεν γινόταν η Σύνοδος στο Σότσι.

Οι Επτά προαναγγέλλουν επίσης συνάντηση των υπουργών Ενέργειας για ενίσχυση της «συλλογικής ενεργειακής ασφάλειας».

Οι αρχηγοί των χωρών της G7, χωρίς τον Βλ.Πούτιν, είχαν σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας στο περιθώριο της συνόδου ασφαλείας στη Χάγη και αποφάσισαν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τη διενέργεια Συνόδου στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

«Οι αρχηγοί της G7 δεν θα παρευρεθούν στο Σότσι» εξήγησε στο Twitter ο Ρομπάι, συμπληρώνοντας: «#Ukraine» (για να αποσαφηνίσει πως η κίνηση είναι αντίδραση σχετικά με την ουκρανική κρίση).

Στη σχετική ανακοίνωσή τους, οι αρχηγοί της G7 -Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ μαζί με την ηγεσία ΕΕ- υπογραμμίζουν πως «στηρίζουν την κρατική κυριαρχία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της».

Καταδικάζουν το δημοψήφισμα ως παραβίαση του ουκρανικού Συντάγματος και την «παράνομη απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία ως αντιβαίνουσα στο διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζοντας πως «δεν αναγνωρίζουμε κανένα από τα δύο».

Ανακοινώνοντας πως δεν θα γίνει η G8 τον Ιούνιο στο Σότσι «μέχρι η Ρωσία να αλλάξει πορεία», οι Επτά υπογραμμίζουν με νόημα ότι, πλέον της ακύρωσης της συνάντησης των Οκτώ στη Μόσχα που θα γινόταν νωρίτερα, αποφασίστηκε «η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της G7 για να συζητηθεί η ενίσχυση της συλλογικής ενεργειακής ασφάλειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα