Ο ΟΗΕ ψηφίζει, για να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος

22:03 29/11/2012 - Πηγή: AEK365

Στις 22.00 περίπου ώρα Ελλάδος, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ψηφίσει επί της αναβάθμισης του διεθνούς καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής (σε κράτος παρατηρητή), αναγνωρίζοντας ουσιαστικά κράτος της Παλαιστίνης.

Η μέρα αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς η 29η Νοεμβρίου είναι η επέτειος της απόφασης του 1947 για το διαμελισμό της Παλαιστίνης και τη δημιουργία δύο κρατών.

Παλαιστινιακές συγκεντρώσεις λαμβάνουν χώρα στη Δυτική Όχθη εν όψει της ομιλίας του Μαχμούντ Αμπάς στη Γενική Συνέλευση στη Νέα

Υόρκη και της ψηφοφορίας-ορόσημο που θα ακολουθήσει. Την ίδια στιγμή, έρχονται ισραηλινές προειδοποιήσεις ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δεν αλλάζει τίποτα επί του εδάφους, αντιθέτως απομακρύνει την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση σχέδιο απόφασης για την αναβάθμιση του διεθνούς καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής από «οντότητα» σε «κράτος μη μέλος» του ΟΗΕ, ανάλογο καθεστώς με αυτό που κατέχει το Βατικανό. Οι Παλαιστίνιοι είχαν έως σήμερα καθεστώς παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ και σήμερα διεκδικούν καθεστώς κράτους με ιδιότητα παρατηρητή.

Η αναβάθμιση του διπλωματικού καθεστώτος ενισχύει τις πιθανότητες ένταξης σε οργανισμούς που διασυνδέονται με τον ΟΗΕ, καθώς και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), όπου και θα μπορούσαν να στραφούν κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Μία σχετική διαδικασία ένταξης στους προαναφερθέντες οργανισμούς δεν είναι όμως ούτε αυτόματη, ούτε εγγυημένη.

Η έγκριση του ψηφίσματος είναι διασφαλισμένη δεδομένης της απαιτούμενης απλής πλειοψηφίας, με τους Παλαιστινίους να ελπίζουν σε 130 θετικές ψήφους στη Γενική Συνέλευση.

Ωστόσο, ένα σίγουρο «όχι» θα προέλθει από τις ΗΠΑ, ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένες.

Τη στήριξή τους στο παλαιστινιακό αίτημα δίνουν Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία και Ελβετία. Η Γερμανία ακολουθεί τελικά το δρόμο της αποχής, ενώ αρχικώς είχε διαφανεί πως θα ψηφίσει «όχι».

Η Βρετανία έχει δηλώσει διατεθειμένη να ψηφίσει «ναι» υπό τον όρο ότι θα λάβει παλαιστινιακές εγγυήσεις, συνεπώς ως φαίνεται θα ακολουθήσει και αυτή το δρόμο της αποχής. Ίδια στάση αναμένεται επίσης από την Εσθονία και τη Λιθουανία. «Όχι» πρόκειται να ψηφίσει η Τσεχία.

Οι ΗΠΑ θα καταψηφίσουν την απόφαση όπως και ο Καναδάς. Στην άλλη όχθη, υπέρ του «ναι», βρίσκονται Ρωσία, Κίνα και Ινδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα