Ο ηγέτης Ζοσέ Μουρίνιο

11:22 14/8/2013 - Πηγή: AEK365

Στις 29 Αυγούστου θα κυκλοφορήσει στην Αγγλία το βιβλίο "The Manager" του Μάικ Κάρσον και η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph δημοσίευσε αποσπάσματα των όσων είπε ο Ζοσέ Μουρίνιο στον συγγραφέα Μάικ Κάρσον με τον Πορτογάλο τεχνικό να παραδίδει μαθήματα ηγεσίας.

Ο προπονητής της Τσέλσι αναφερόμενος στην πρώτη του θητεία, το 2004, στην ομάδα του Λονδίνου τόνισε: "Νομίζω πως οι ποδοσφαιριστές χρειάζονταν τότε ηγεσία που θα ταίριαζε με τα κίνητρα τους. Κάθε προπονητής μπορεί

να είναι ηγετικός, μερικές φορές, όμως πρέπει να είναι διαφορετικού τύπου ηγέτης. Εγώ, λοιπόν, ήμουν αμφιλεγόμενος ηγέτης, διότι αυτό πίστευα πως χρειάζονταν οι παίκτες. Ήθελαν απεγνωσμένα να κάνουν το άλμα από την πιθανότητα στην πραγματικότητα. Δεν φοβόμασταν να πούμε πως ήμασταν οι καλύτεροι, πως θα νικήσουμε ή πως είμαστε ξεχωριστοί. Ήταν η σεζόν που έπρεπε να πουν είμαστε οι καλύτεροι στην χώρα και για μένα η σεζόν που έπρεπε να πω ότι δεν είμαι καλός μόνο στην Πορτογαλία, είμαι πολύ καλός και εδώ".
Ο Μουρίνιο έκανε ειδική αναφορά για τον Φρανκ Λάμπαρντ λέγοντας το εξής: "Θυμάμαι πως του είπα... είσαι από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο αλλά κανείς δεν το αναγνωρίζει... Από το 2004 ως το 2007 ο Φράνκι ήταν ένας από τους καλύτερους παγκοσμίως. Αν η Τσέλσι είχε πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ τότε, θα είχε ψηφιστεί κιόλας ως ο καλύτερος".
Ο Πορτογάλος τεχνικός αναφέρθηκε και στην θητεία του στην Ίντερ: "Στην Ίντερ όλα αφορούσαν το λάθος που κάνουν αρκετοί ηγέτες, αλλά εγώ δεν το έκανα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ποδοσφαιριστές πρέπει να αισθανθούν πως δεν κατέφτασες ώστε να τελειώσεις τις καριέρες τους. Πρέπει να νιώσουν πως έχουν πολλά να δώσουν ακόμα. Έτσι, ίσως η τελευταία τους σεζόν να τους δώσει όσα δεν τους έδωσε όλη η προηγούμενη καριέρα τους".
Για την διαχείριση ποδοσφαιριστών-αστεριών, ο Μουρίνιο είπε: "Είναι σημαντικό να τους καταλάβεις. Όσο πιο πολύ τους καταλαβαίνεις, τόσο περισσότερο μπορείς να τους καθοδηγήσεις. Ουδέποτε μου άρεσε η λογική του να λέει ο ποδοσφαιριστής είναι ο ηγέτης μου, πρέπει να τον σεβαστώ. Προτιμώ να λένε τον σέβομαι και είναι ο ηγέτης μου. Δεν θέλω να λένε κάνω αυτό επειδή μου το λέει και επειδή πρέπει να το κάνω. Προτιμώ να λένε πιστεύω τόσο πολύ σε αυτόν και τον εμπιστεύομαι τόσο πολύ που θέλω να κάνω ό,τι και αν μου πει".
Πρόσθεσε μάλιστα πως "αν δεν είσαι φίλος με τον ποδοσφαιριστή, δεν θα πάρεις το μέγιστο από αυτόν. Πρέπει να είσαι φίλος μαζί τους, αλλά και αυτοί πρέπει να καταλάβουν πως ανάμεσα σε φίλους δεν είναι αυτή που περιμένουν ή θέλουν να ακούσουν".
Μάλιστα ο Μουρίνιο έδωσε και ένα παράδειγμα: "Υπάρχουν δυο τρόποι ταξιδιού με την ομάδα. Εσύ ως προπονητής είσαι στην business class όταν όλοι βρίσκονται στην business class. Αν δεν υπάρχει χώρος για όλους σε αυτή, τότε οι ποδοσφαιριστές ταξιδεύουν στην business class και εσύ στην οικονομική μαζί με τους συνεργάτες σου".

Keywords
Τυχαία Θέματα