Ο Γιανουκόβιτς έφυγε, η Τιμοσένκο έρχεται

14:49 22/2/2014 - Πηγή: AEK365

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Χάρκοβο και θα κάνει αργότερα σήμερα μια τηλεοπτική εμφάνιση προτού επιστρέψει στο Κίεβο, δήλωσε στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ιντερφάξ η σύμβουλός του Άννα Γκέρμαν.
Αμεση απελευθέρωση Τιμοσένκο
Την άμεση απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο από τη φυλακή στην οποία κρατείτο μέχρι πρότινος στο Χάρκοβο αποφάσισε η ουκρανική βουλή

με 322 ψήφους υπέρ. Η Τιμοσένκο αναμένεται να μεταβεί άμεσα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο μετά την απελευθέρωσή της. Το κοινοβούλιο διόρισε τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Αρσέν Αβάκοφ, στην θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών της χώρας μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Αβάκοφ, στενός συνεργάτης της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο, εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου με 275 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 324 βουλευτών.
Νωρίτερα σήμερα είχε προηγηθεί η παραίτηση του πρόεδρου του κοινοβουλίου και στενού συνεργάτη του Γιανούκοβιτς, Βολίντιμιρ Ρίμπακ. Με ταχείες διαδικασίες εξελέγη σήμερα ο νέος πρόεδρος, Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ. Ο νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας που χαρακτηρίζεται ως το "δεξί χέρι" της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο. Ο Τουρτσίνοφ εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με 288 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 450 ψήφων. «Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης» δήλωσε ο ίδιος λίγο μετά. Υπενθυμίζεται πως ο Τουρτσίνοφ αντικαθιστά τον Βολοντίμιρ Ρίμπακ, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτησή του σήμερα το πρωί μετά την υπογραφή χθες της ειρηνευτικής συμφωνίας που προβλέπει σημαντικές πολιτικές υποχωρήσεις εκ μέρους του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από την πολιτική κρίση διάρκειας τριών μηνών που συνταρράσσει την χώρα.
Την ίδια ώρα που 40 βουλευτές αφήνουν το Κόμμα των Περιφερειών, του Γιανουκόβιτς, Ουκρανοί διαδηλωτές δηλώνουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου. Παράλληλα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ασκούν πίεση για την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

"Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του", δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών. Πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του μεγάρου. Επίσης, οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ενίσχυσαν τη νύχτα τα οδοφράγματα και δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά την υπογραφή της συμφωνίας που επετεύχθη με την ευρωπαϊκή μεσολάβηση και που ορίζει σαφώς την πλήρη απομάκρυνση των διαδηλωτών από κυβερνητικά κτίρια.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Βιτάλι Κλίτσκο εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς πως εγκατέλειψε την πρωτεύουσα, τονίζοντας ότι οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή. Οι προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τις 25 Μαΐου, πρόσθεσε. "Σήμερα εγκατέλειψε το Κίεβο", δήλωσε ο Κλίτσκο στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5, έχοντας δηλώσει νωρίτερα ότι δημοσιογράφοι είχαν εισέλθει χωρίς καμιά δυσκολία στην κατοικία του προέδρου, που συνήθως φρουρείται αυστηρά, σε προάστιο του Κιέβου. Η κατοικία του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς που απέχει περί τα 15 χλμ. από το Κίεβο είναι άδεια και αφύλακτη σήμερα και δημοσιογράφοι εισχώρησαν ελεύθερα σε αυτήν, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης. Ο Γιανουκόβιτς επρόκειτο να επισκεφθεί τη βορειοανατολική πόλη Χαρκίφ, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την έξοδο από την κρίση.
Πυκνώνουν τα σημάδια του τέλους της προεδρίας Γιανουκόβιτς
Νωρίτερα, η ουκρανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη του κοινοβουλίου για μια απόφαση η οποία ζητεί την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. "Θα καταθέσουμε το κείμενο της απόφασης με αίτημα την παραίτηση του Γιανουκόβιτς" δήλωσε η Οκσάνα Ζινοβίγεβα, εκπρόσωπος του κόμματος Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τις Μεταρρυθμίσεις (UDAR) του Βιτάλι Κλίτσκο. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο να ορίσει ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές". Ο Κλίτσο μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών "για να απαλλαγούμε" από τον Γιανουκόβιτς. "Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί", τόνισε.
Συνέχισε δηλώνοντας πως οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή. Οι προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τις 25 Μαΐου, πρόσθεσε."Εκατομμύρια Ουκρανοί βλέπουν μόνο μια επιλογή, τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές", πρόσθεσε ο Κλίτσκο σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5.
Η αστυνομία είναι στο "πλευρό του λαού"
Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε σήμερα τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να διασφαλιστεί η τάξη, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της "ταχείας αλλαγής", όπως και οι πολίτες. Και η αστυνομία δήλωσε ότι είναι "στο πλευρό του λαού" και ότι επιθυμεί "ταχείες αλλαγές" στη χώρα.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να "ενωθούν για την εγγύηση της ασφάλειας και τη δημιουργία μιας "ανεξάρτητης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας".
Τονίζει ότι υπηρετεί "αποκλειστικά τον ουκρανικό λαό και συμμερίζεται πλήρως την ισχυρή του επιθυμία για ταχεία αλλαγή".
Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την "εύθραυστη" συμφωνία
Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας και ζητεί την άμεση εφαρμογή της.
Στο μεταξύ ο ουκρανός πρόεδρος μετέβη στην ανατολική πόλη Χαρκίφ για να μετάσχει σε πολιτικό συνέδριο, δήλωσε ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η περιφέρεια της χώρας ήταν το πολιτικό προπύργιο του αρχηγού του κράτους.

Η κρίση, που άρχισε πριν από τρεις μήνες, μέρα με τη μέρα μεταμόρφωσε το κέντρο της πόλης σε εμπόλεμη ζώνη, γεμάτη από οδοφράγματα και σκηνές των διαδηλωτών.
Στην πλατεία Μαϊντάν, οι αντιδράσεις ήταν συγκρατημένες δίνοντας την εντύπωση ότι οι παραχωρήσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θεωρούνται ταυτόχρονα καθυστερημένες, ανεπαρκείς, αβέβαιες.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν τη νύχτα στην εμβληματική πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου το κλίμα ήταν σαφώς λιγότερο τεταμένο σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ορισμένοι διαδηλωτές δεν άφηναν τις φωτογραφικές μηχανές από τα χέρια ή άναβαν πυροτεχνήματα.
Ο εχθρός είναι ακόμη ζωντανός
"Βεβαίως και ο κόσμος παραμένει εκεί", δήλωσε ο Μιχαήλ Ντουντάρ, ένας νεαρός καθολικός ιερέας, βηματίζοντας έξω από μια σκηνή. "Ο εχθρός είναι ακόμη ζωντανός". "Δεν ξέρω αν προδοθήκαμε ή όχι", δήλωσε από την πλευρά του ο Πέτρο Ναζάπο, ένας 50χρονος από τη δυτική πόλη Λβιφ. Ακονίζοντας ένα μαχαίρι στο πόδι ενός τραπεζιού δήλωσε ότι "ετοιμάζεται για νέα επίθεση" και πρόσθεσε "θα φύγουμε μόνο όταν θα έχουμε κερδίσει".
Η ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση "Δεξιός Τομέας", με μεγάλη δράση των ομάδων εφόδου του στο Κίεβο τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε από την πλευρά της ότι "η εθνική επανάσταση συνεχίζεται και δεν τελειώσει μόνο με την πλήρη αποχώρηση του καθεστώτος".
Από τα λόγια στις πράξεις
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό κάθε βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ήταν βασικοί συντελεστές ενός συμβιβασμού που επετεύχθη ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις μιας ημέρας και μιας ολόκληρης νύχτας στο Κίεβο με τους ουκρανούς αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Πάβελ Λεμπέντεφ δήλωσε χθες στον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ όταν δεν θα υπάρξει επέμβαση του στρατού εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Σε βίντεο που γυρίστηκε εν αγνοία του και αναρτήθηκε στο Ιντερνετ, διακρίνεται ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι να απευθύνεται στους ηγέτες της αντιπολίτευσης: "Αν δεν συμφωνήσετε, θα έχετε να αντιμετωπίσετε το στρατιωτικό νόμο, τον στρατό, όλοι θα είστε νεκροί!".

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα