Ο… Χομεϊνί επιστρέφει στο Ιράν

17:11 3/3/2012 - Πηγή: AEK365

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ως τώρα τα μέσα ενημέρωσης πριν την ανακοίνωση του επίσημου εκλογικού αποτελέσματος, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ φαίνεται να είναι ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών για την ιρανική Βουλή. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αχμαντινετζάντ, οι υπερσυντηρητικές δυνάμεις υπό την καθοδήγηση του

θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατέκτησαν την πλειοψηφία των 290 εδρών στο Κοινοβούλιο του Ιράν, και τις 30 κομβικής σημασίας έδρες της πρωτεύουσας Τεχεράνης. Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη για τον Ιρανό πρόεδρο αποτέλεσε και η μη εκλογή της αδερφής του Παρβίν Αχμαντινετζάντ στην στρατηγικής σημασίας έδρα της πόλης Γκαρμσάρ, γενέτειρα του Μ. Αχμαντινετζάντ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το γεγονός αυτό αποτελεί πλήγμα για τον πρόεδρο και θα έχει επιπτώσεις τόσο σε συμβολικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο στις επόμενες προεδρικές εκλογές του Ιράν. Επίσης σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ενισχύεται ακόμη περισσότερο η παρουσία των υπερσυντηρητικών στο Κοινοβούλιο αφού και ο μελλοντικός πρόεδρος θα προέρχεται επίσης από τις δυνάμεις του Χαμενεΐ. Ο 53χρονος Αλί Λαριτζανί που κέρδισε τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών στην πόλη Κουμ θεωρείται από πολλούς ορκισμένος πολιτικός εχθρός του Μ. Αχμαντινετζάντ και προβλέπεται να εμποδίσει με κάθε τρόπο τον δεύτερο στο δρόμο για την ανανέωση της προεδρικής του θητείας το 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα