Ο Άσαντ ταπεινώνει τη Δύση!

08:56 30/8/2013 - Πηγή: AEK365

Αυτό κι αν ήταν χαστούκι στον Ντέιβιντ Κάμερον! Ο Βρετανός πρωθυπουργός, από τους πρώτους που... σήκωσαν το λάβαρο της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, υποχρεώθηκε σε δημόσια ταπείνωση και υποχώρηση. Και μαζί του, παρασέρνει και τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η βρετανική Βουλή είπε ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Η απόφαση μπορεί να ήταν οριακή (272 υπέρ και 285 κατά) αλλά είναι σαφής και ξεκάθαρη. Και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ηττημένος και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, δεσμεύτηκε δημόσια

να σεβαστεί την απόφαση του κοινοβουλίου και να πράξει αναλόγως, δηλαδή να μην εγκρίνει μια τέτοια δράση.

«Είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, δεν θέλει να δει την εμπλοκή της χώρας στις στρατιωτικές δράσεις. Το καταλαβαίνω και η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα», είπε.

Ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Η υπαναχώρηση Κάμερον προκαλεί δισταγμούς και στις ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει διεθνή στήριξη για να «πατήσει» την υπόσχεση να μη μπλέξει τις ΗΠΑ σε νέο πόλεμο. Αλλά τώρα που ο Κάμερον κάνει πίσω, ο δισταγμός του Αμερικανού προέδρου -που ήδη είχε διαφανεί από χθες- γίνεται μεγαλύτερος.

Η πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση της βρετανικής Βουλής ήταν πως οι διαβουλεύσεις με το Λονδίνο θα συνεχιστούν. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα αποφασίσει με βάση τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά δε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να... πείσει τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».

Τηλεδιάσκεψη με βουλευτές είχαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα και ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.

Επικαλέστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, όπως «τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων» και είπαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει ότι «προετοιμάζονταν για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά», είπε ο Ένγκελ.

ΠΗΓΗ: Newsit

Keywords
Τυχαία Θέματα