Ο άγνωστος «Κρατούμενος Χ» και ο πονοκέφαλος του Ισραήλ

22:13 14/2/2013 - Πηγή: AEK365

Μοιάζει με σενάριο κατασκοπικής ταινίας ή σειράς, όμως όπως δείχνουν τα πράγματα η υπόθεση του «Κρατουμένου Χ» είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον μυστηριώδη «Κρατούμενο Χ» του Ισραήλ για τον οποίο έως τώρα δεν ήξερε κανείς τίποτα ενώ μόλις τώρα έγινε γνωστό ότι πεθανε πριν από 2 χρόνια!

Ο άντρας είχε φυλακιστεί με ψεύτικο όνομα στο Ισραήλ και αυτοκτόνησε, όπως φαίνεται, στο κελί του το 2010. Το Ισραήλ σήκωσε μερικό από το

πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την υπόθεση, λέγοντας πως ο κρατούμενος όντως είχε διπλή υπηκοότητα (ισραηλινή και αυστραλική) και αντιμετώπιζε «βαρύτατες κατηγορίες», ενώ το Σίδνεϊ -που υποψιαζόταν τον κρατούμενο για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ- παραδέχτηκε ότι γνώριζε για την σύλληψή του από τις αρχές του 2010.

Πρόκειται για τον 34χρονο Μπεν Ζίγκιερ, ή αλλιώς Μπεν Αλόν και Μπεν Άλλεν, μέλος εξέχουσας οικογένειας της εβραϊκής κοινότητας στην Αυστραλία. Το όνομά του αποκάλυψε το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC δίνοντας την πληροφορία ότι ήταν πράκτορας της Μοσάντ. Αυστραλιανά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ζιγκίερ ήταν ο ανώνυμος κρατούμενος που συνελήφθη από το Ισραήλ και αυτοκτόνησε ενώ βρισκόταν σε κράτηση το 2010.

Το Ισραήλ αναγνώρισε την ύπαρξη του «Κρατούμενου Χ», με ισραηλινό δικαστήριο να σπάει την επίσημη σιωπή για την υπόθεση, λέγοντας πως κάτοχος διπλής υπηκοότητας κρατείτο με ψεύτικο όνομα «για λόγους ασφαλείας».

Ο ισραηλινός εισαγγελέας Άβιγκντορ Φέλντμαν περιορίστηκε να αναφέρει στο αυστραλιανό ABC ότι οι κατηγορίες που τον βάρυναν ήταν «βαρύτατες». Λέγοντας πως συναντήθηκε με τον κρατούμενο μία ημέρα πριν αυτοκτονήσει, ο Φέλντμαν τον χαρακτήρισε «ένα ισορροπημένο άτομο, που προσπαθούσε να εξετάσει λογικά τις νομικές του επιλογές».

«Οι ανακριτές του... τον πίεσαν ψυχολογικά όσο περισσότερο μπορούσαν και υποθέτω ότι αυτό συνέβαλε στο τραγικό του τέλος» είπε ο Φέλντμαν.

Η υπόθεση έχει βαρύνει το κλίμα γύρω από τη δράση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό. Η Μοσάντ θεωρείται, όπως αναφέρει το Reuters, ότι έχει εντείνει τον διασυνοριακό «σκιώδη πόλεμό» της με στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τους ενόπλους της Χεζμπολάχ και την παράδοση όπλων στη Χαμάς.

Το «φάντασμα» του Κρατούμενου Χ

Ο «Κρατούμενος Χ» δεν φαίνεται να ήταν ένας ακόμα κρατούμενος καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε τότε σε μυστική σύσκεψη με διευθυντές των εθνικών MME με αίτημα να μην αναπαράγουν, ούτε και να αναφέρουν την υπόθεση διότι όπως ειπώθηκε «Θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες».

Πρώτη φορά που έγινε αναφορά στην ύπαρξή του και μόνο ήταν τον Ιούνιο του 2010 από τον μεγαλύτερο ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο «Υnet», όπου γράφτηκε πως ένας αγνώστων στοιχείων κρατούμενος βρίσκεται στην απομόνωση της φυλακής Αγιαλόν. Λίγο μετά η δημοσίευση εξαφανίστηκε.

Έξι μήνες μετά ο Αμερικανός μπλόγκερ Ρίτσαρντ Σίλβερστεϊν ισχυρίστηκε ότι ο εν λόγω κρατούμενος ήταν ο Ιρανός στρατηγός Αλί Ρεζά Ασγκαρί, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε απαχθεί από τη Μοσάντ. Ωστόσο, αυτή φέρεται να ήταν μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συσκότισης.

Δύο εβδομάδες αργότερα, το «Υnet» επανήλθε και ανέφερε ότι «ένας κρατούμενος αγνώστων στοιχείων αυτοκτόνησε στο κελί του στην Αγιαλόν». Και πάλι μέσα σε λίγη ώρα η είδηση εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα.

Η φυλακή δεν εξέδωσε καμία αναφορά για θάνατο κρατούμενου, όπως γίνεται πάντα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο «κρατούμενος Χ» δεν βγήκε ποτέ από την απομόνωση, δεν δέχτηκε ποτέ επισκέψεις και ήταν υπό διαρκή επιτήρηση, καθώς στα κελιά υπάρχει σύστημα παρακολούθησης. Οι φύλακες δεν γνώριζαν το όνομά του, ούτε και τους λόγους για τους κράτησης του, ενώ κανείς άλλος συγκρατούμενός του δεν τον είχε δει, ούτε ακούσει ποτέ. Ανεξήγητο παραμένει το πώς κατάφερε να απαγχονιστεί ο αόρατος «κρατούμενος του κελιού 15», αν πράγματι αυτοκτόνησε και, κυρίως, ποιος ήταν ο λόγος που υπέστη αυτή την πρωτοφανή μεταχείριση από το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα