Ο «αετός» στη Σίφνο, πετάει ψηλά

11:22 2/7/2013 - Πηγή: AEK365

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Ήταν πραγματικά εντυπωσιακά, τα όσα ζήσαμε με τους βετεράνους της Σίφνου, στην τριήμερη παραμονή μας στο νησί. Θα επιχειρήσουμε να τα καταγράψουμε για να αναδείξουμε τόσο την προσπάθεια των ανθρώπων του Πανσιφναϊκού, να δημιουργήσουν μια ομάδα κόσμημα για τις Κυκλάδες-και όχι μόνο- αλλά και για να αποδείξουμε ότι τόσο ο αετός της Σίφνου, που είναι το σήμα του Πανσηφναϊκού, όσο και αυτός της ΑΕΚ, πετάνε πολύ ψηλά στο ιδιαίτερο σε χρώμα και ιστορία νησί των Κυκλάδων. Γιατί μπορεί η Σίφνος, να μη φημίζεται

ως ΑΕΚοκρατούμενο Κυκλαδονήσι, όμως είναι σίγουρο, ότι με την κάθοδο των βετεράνων της «Ένωσης» στο νησί, η ΑΕΚ «κέρδισε» φίλους. Και αυτό φάνηκε και από τις εκδηλώσεις λατρείας των ανθρώπων του νησιού, προς τα πρόσωπα των βετεράνων της «κιτρινόμαυρης» ομάδας, που με τη δράση τους διαιωνίζουν την ιδέα της ΑΕΚ, όπου και εάν πηγαίνουν. Γιατί είναι σίγουρο, ότι οι εκατοντάδες φίλαθλοι μικρής και μεγάλης ηλικίας, που αποθανατίστηκαν με τους αστέρες της ΑΕΚ, θα έχουν ως «κληρονομιά ζωής» αυτή τη φωτογραφία. Όπως εμπειρία ζωής ήταν και για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές του Πανσιφναϊκού, να τεθούν αντιμέτωποι με τους αστέρες της ΑΕΚ. Αυτή η εμπειρία είναι η «κληρονομιά» τους και ο οδηγός τους για το μέλλον. Και μπορεί να μην είχαμε σχέση με την Σίφνο, αλλά ζώντας με τους ανθρώπους της -και δει του Πανσιφναϊκού-τους αγαπήσαμε και μας αγάπησαν. Και ευχή όλων μας είναι ο αετός, που είναι το σήμα του Πανσηφναϊκού-να πετάξει τόσο ψηλά, όσο και ο αντίστοιχος «δικέφαλος αετός» της ΑΕΚ, γράφοντας τη δική του ιστορία, που είμαστε σίγουροι, ότι θα εξελιχθεί σε λαμπρό κεφάλαιο για το ποδόσφαιρο όχι μόνο των Κυκλάδων, αλλά της χώρας.

Η παραμονή στον μαγευτικό Φάρο

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή : Πρωτόγνωρες ήταν οι εικόνες, που είχαν την χαρά να ζήσουν οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στη Σίφνο. Από την περασμένη Παρασκευή 28 Ιουνίου στην πρώτη ημέρα της παραμονής τους στο με ιδιαίτερο χρώμα και ζηλευτή ομορφιά νησί. Μέχρι και την Κυριακή 30 Ιουνίου το απόγευμα, όταν και αναχώρησαν γεμάτοι εικόνες και συναισθήματα, απ όσα εντυπωσιακά είχαν βιώσει στην τριήμερη παραμονή τους πανέμορφο νησί. Κατ αρχήν ο «οικοδεσπότης» Δημήτρης Δημητριάδης και οι διοργανωτές του αγώνα, άνοιξαν την αγκαλιά τους και τους αντιμετώπισαν σα να τους γνώριζαν χρόνια! Και να σκεφτεί κάποιος, ότι με εξαίρεση τον Λύσανδρο Γεωργαμλή, που είχε επισκεφτεί το νησί και τους Κώστα Νεστορίδη και Κώστα Μάρκου, που είχαν γνωστούς στη Σίφνο, όλοι οι άλλοι, επισκέπτονταν για παρθενική φορά ένα νησί, που δεν είναι απλά πανέμορφο και «παρθένο» σε πολλά του σημεία, αλλά έχει και το δικό του ιδιαίτερο χρώμα.

Με το πούλμαν του Δήμου Σίφνου, το οποίο περίμενε την αποστολή στις Καμάρες που είναι το λιμάνι του νησιού, οι «κιτρινόμαυροι» άσοι του παρελθόντος «μεταφέρθηκαν» στην περιοχή του Φάρου. Ένα μαγευτικό τοπίο, ιδιαίτερα ερωτικό και από τα ωραιότερα στο νησί. Ο Φάρος είναι ένα απάνεμο λιμανάκι και ψαροχώρι, επτά χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού Απολλωνία. Μάλιστα, όπως μας έλεγε ο ξεναγός, ο Φάρος υπήρξε λιμάνι της Σίφνου ως το 1883 και πήρε το όνομα του από τον αρχαίο πύργο -φρυκτωρία που υπήρχε πάνω στην παραλία. Εκεί που σήμερα αρχίζει το μονοπάτι από το Φάρο για το Γλυφό, που κι αυτός ως περιοχή έχει ιδιαίτερο χρώμα.

και στο «Λύχνο» των αστέρων.....

Στο Φάρο υπάρχουν τρεις μικρές αμμώδεις παραλίες. Η κεντρική του Φάρου, εκεί που καταλήγει η άσφαλτος, με καταπληκτική θέα στη Χρυσοπηγή, που διαθέτει εστιατόρια, ταβέρνες, παντοπωλείο, καφετέριες-σνακ μπαρ. Εκεί έχει την τύχη να δραστηριοποιείται επαγγελματικά και ο Δημήτρης Δημητριάδης. Με την σύντροφο της ζωής του Μαρία, έχουν φτιάξει την ταβέρνα «Λίχνος», η οποία είναι η πρώτη που συναντά κάποιος στη αριστερή πλευρά της περιοχής και «λούζεται» από το κύμα. Εκεί μάλιστα γευμάτισαν το βράδυ του Σαββάτου μετά τον αγώνα οι βετεράνοι άσοι της ΑΕΚ. Και το τοπίο ήταν ειδυλλιακό, όπως και οι στιγμές που ζήσαμε. Στα πεύκα, που «λούζονται» από την θάλασσα, ο Δημήτρης είχε κρεμάσει τους λυχνοστάτες, που έμοιαζαν πυγολαμπίδες, στο αχνό φως του μισογεμάτου φεγγαριού. Και με το «λύχνο» των άστρων, στο «Λύχνο» του Δημητριάδη, έλαμψαν οι «αστέρες» της ΑΕΚ Και ο Δημητριάδης, παρ' ότι τραυματίας από τον αγώνα «κυκλοφορούσε» με πατερίτσα και «σκλάβωσε» με την φιλοτιμία και την τιτανιότητα του «θέλω του», να περάσουν καλά όλοι καλεσμένοι του Πανσιφνιακου. Αν και τραυματίας και με πατερίτσα στο χέρι, όλο το βράδυ, δεν άφησε κανέναν παραπονούμενο. Και όχι μόνο σε... γαστρονομική του επιθυμία, αλλά και σε... δροσιστική, αφού η μπύρα έρρεε, όλο το βράδυ, όπως οι καταρράκτες της Έδεσσας. Στο «Λύχνο» λοιπόν με το άκουσμα από το αργόσυρτο θρόισμα του κύματος, που θέλοντας και μη σε ταξιδεύει...Όπως σε ταξίδευε και η περιπλάνηση της θύμησης που άκουγες από τα στόματα των βετεράνων άσων της ΑΕΚ «Ρε Δημήτρη, πως τον βρήκες αυτόν τον θησαυρό, εδώ πέρα. Εδώ που μας έφερες, είναι παράδεισος», είπε ο Λύσανδρος Γεωργαμλής στον Δημητριάδη. Και ο βετεράνος άσος της ΑΕΚ, Δημήτρης Δημητριάδης, εξηγούσε ότι από την Σίφνο είναι η μητέρα του, όπως και η σύντροφος της ζωής του Μαρία και όταν αποφάσισε, πριν περίπου 15 χρόνια να αφήσει την Αθήνα, εγκαταστάθηκε στο νησί που η ποιότητα ζωής είναι σαφώς καλύτερη από αυτή της Αθήνας.

Η δεξίωση στον Πλατύ Γυαλό και ο Μίμης

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με την χρονολογική σειρά που εξελίχθηκαν στο οδοιπορικό της τριήμερης παραμονής των βετεράνων της ΑΕΚ στην Σίφνο. Τα 41 άτομα, που αποτελούσαν τα δύο γκρούπ της αποστολής των παλαιμάχων της ΑΕΚ, εγκαταστάθηκαν στα πολύ φιλόξενα και δίπλα στη θάλασσα δωμάτια της «Φάμπρικας» των αδελφών Μιχάλη και Φραγκίσκου Χανούτσου αλλά και το «Σιφναίϊκο Αρχοντικό» του Στέλιου Αλιγραγκη, άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος των οργανωτών. Και πρώτος σταθμός σε αυτό το πρόγραμμα, ήταν η δεξίωση που δόθηκε στην Ταβέρνα «Σοφιά» στον Πλατύ Γυαλό. Περίπου δέκα λεπτά της ώρας, χρειάστηκε το λεωφορείο του Δήμου Σίφνου, για να μεταφέρει την αποστολή στον Πλατύ Γυαλό. Και εκεί στην ταβέρνα «Σοφιά», οι μνήμες «ξεδιπλώθηκαν» απ όλους. Ο Κώστας Νεστορίδης, έδωσε ρεσιτάλ με την ...περιπλάνηση της θύμησης που έκανε. «Μα τι καταπληκτικός άνθρωπος είναι ο κύριος Νεστορίδης. Χαίρεσαι να είσαι στην παρέα του και να ακούς τα όσα εντυπωσιακά λέει» επεσήμανε κάποια στιγμή η πρόεδρος του Πανσιφναικού Ευαγγελία Ατσόνιου. Ο Μίμης Παπαϊωάννου, θυμόταν στιγμές, από αγώνες του στην ΑΕΚ, μιλώντας με τους Μουσούρη και Τόσκα. Και από τους νεότερους, ο Μιχάλης Μιθαρούλης, την πρεμιέρα του επί Χάλαμα στην ΑΕΚ στον αγώνα στη Λαμία, αλλά και τη συνεργασία του με τους Γιώργο Καραφλεσκο και τον αείμνηστο Στέλιο Σκευοφύλακα στη Μαρκό. Όμως και ο «οικοδεσπότης» είχε να θυμηθεί πολλά στις κουβέντες με τους πρώην συμπαίκτες του στην Ερασιτεχνική ομάδα της ΑΕΚ Γιώργο Κούτουλα και Μιχάλη Καρούση. Όπως το τουρνουά που είχαν παίξει οι Ερασιτέχνες της ΑΕΚ το 1985 στο Κρούσεβατς της Γιουγκοσλαβίας με τον Στέλιο Σκευοφύλακα προπονητή και τον Γιάννη Κόντη έφορο. Και ακόμη το πρωτάθλημα που είχαν κατακτήσει εκείνη την χρονιά. Και θυμήθηκαν και τα άλλα παιδιά. Τον Ζαρωτιάδη, τον Βαφειάδη, τον Μάρκου, τον Μαραγκό, αλλά και τον Δημήτρη Βολονάκη με τον οποίο ο Κούτουλας κοιμόταν σε ολες τις αποστολές στο ίδιο δωμάτιο. Ο Μιχάλης Σιμιγδαλάς, γυρνούσε σε όλα τα τραπέζια, για να δει πως περνάνε «οι ποδοσφαιριστές του» και να προσέξει μην πιουν πολύ μπύρα. Η ορχήστρα που υπήρχε στο μαγαζί, έπαιξε κάποια στιγμή τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Καζαντζίδης. Ήταν πρόσκληση-πρόκληση προς τον Μίμη Παπαϊωάννου, να σηκωθεί και να τραγουδήσει. Όμως ο Μίμης, ήταν κουρασμένος. «Τον ύμνο της ΑΕΚ τον ξέρετε» τους ρώτησε κάποια στιγμή, λίγο πρίν πέσει η αυλαία της αποχώρησης από το μαγαζί Και ο μπουζουξής ξεκίνησε τις πενιές.... Ο Μίμης λοιπόν σηκώθηκε και χάρισε σε όλους λίγο πριν αποχωρήσει το πούλμαν από τον Πλατύ Γυαλό στιγμές μαγείας.

Οι εκπλήξεις στην «Ωραία Σίφνο» της Απολωνίας

Το πρωί, του περασμένου Σαββάτου, ημέρα του αγώνα γαρ, ήταν ημέρα χαλάρωσης. Ο Χρήστος Αντωνόπουλος με τον Μάκη Χατζή και τον Μιχάλη Βλάχο, έδωσαν ρεσιτάλ στην... ρακετομαχία τους στην παραλία του Φάρου, που όλοι γνώρισαν το ...χάϊδεμα από τα νερά του στο μπάνιο που έκαναν. Και το μεσημέρι πριν τον αγώνα, πήγαν για φαγητό στο εστιατόριο «Ωραία Σίφνος» στην Απολλωνία. Εκεί έγινε μια εκδήλωση «χάρμα ειδέσθαι». Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Γιάννης Καλογήρου, είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου φιλάθλων Ολυμπιακού του νησιού παρακαλώ(!).Και οργάνωσε μια εκδήλωση για τους βετεράνους της ΑΕΚ, που όπως έλεγε ο Χρήστος Αντωνόπουλος, ήταν «όλα τα λεφτά» για την μέχρι εκείνη την ώρα παραμονή των «κιτρινόμαυρων» άσων στο Νησί. Ο κ.Καλογήρου λοιπόν, είχε πάνω στα τραπέζια ανθοδέσμες με λουλούδια και κάρτες για το καλωσόρισμα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά τίμησε με τον δικό του τρόπο, τους βετεράνους της ΑΕΚ, δίνοντας ανθοδέσμες στους Μίμη Παπαωάννου, Στέλιο Σεραφείδη. Είχε ετοιμάσει και για τον Κώστα Νεστορίδη, που όμως είχε πάει για ψαράκι με τον Κώστα Μάρκου στον γαμπρό του στην Χερόνησο, που είναι το βορειότερο μέρος του νησιού

«Ανήκετε σε όλη την Ελλάδα»

Ο κ. Καλογήρου καλωσόρισε τους βετεράνους της ΑΕΚ και στο λόγο του τόνισε μεταξύ άλλων: «Ως πρόεδρος της ΠΑΕΦΟ Σίφνου και μέλος στη διοίκηση του Πανσιφναϊκού, σας καλωσορίζω στο όμορφο νησί μας. Και σας ευχαριστώ που αποχτήκετε την πρόσκληση και μας τιμάτε με την παρουσία και τη διεξαγωγή του φιλικού αγώνα με την ομάδα μας. Η ΠΕΦΟ Σίφνου, αποφάσισε να σας τιμήσει, γιατί είσαστε σύμβολα μιας άλλης εποχής, για το ποδόσφαιρό μας. Γατί στις εποχές που αγωνιζόσασταν οι περισσότεροι, ο κόσμος που πήγαινε γήπεδο, ήταν φίλαθλοι. Δεν ήταν οπαδοί. Αντίπαλοι ήταν μόνο στο γήπεδο για 90λεπτά. Πηγαίνανε μαζί στο γήπεδο, φεύγανε μαζί αγαπημένοι και μονιασμένοι. Και αυτό πρέπει να γίνει παράδειγμα και στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Και εσείς πρέπει να εξελιχθείτε σε φωτεινό φάρο, που μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση του φίλαθλου κινήματος στην χώρα μας. Και αποφασίσαμε να σας τιμήσουμε, γιατί το ποδοσφαιρικό σας μέγεθος και το ήθος σας, ανέβασαν το ελληνικό ποδόσφαιρο και μέσα από τον σύλλογό σας και μέσα από τη συμμετοχή σας στην Εθνική ομάδα. Και ποδοσφαιριστές όπως οι Παπαϊωάννου, Σεραφείδης, Καραφέσκος, Νεστορίδης, είναι ποδοσφαιρικά ινδάλματα για όλους τους Έλληνες και ξεφεύγοντας από τα στενά συλλογικά σύνορα, ανήκουν σε όλη την Ελλάδα. Και χαιρόμαστε που σήμερα είστε στο νησί μας. Να είστε καλα εσείς και οι οικογένειές σας» Και συγκινημένος μετά τα όσα είπε, έδωσε ως αναμνηστικά με κεραμικές επιγραφές στους βετεράνους της ΑΕΚ για να κοσμούν τα Γραφεία του Συνδέσμου τους. Στην εκδήλωση, παρόν και ο Γιάννης Λεμονής, αφού εκτός από έφορος του Πανσιφναικού, είναι και αντιπρόεδρος της ΠΕΦΟ Σίφνου. Ο κ.Λεμονής μάλιστα, ήταν αυτός που «έριξε την αυλαία» στη αφού «εγραψε» τον επίλογο φέροντας μια τούρτα. Τούρτα με τον «δικέφαλο αετο» της ΑΕΚ ως ζωγραφιά στο επάνω μέρος και στα χρώματα της ΑΕΚ: «Η ΠΕΦΟ Σίφνου, καλωσορίζει στη Σίφνου τους αετούς της Ένωσης και τους ευχαριστεί για το ήθος και το «ευ αγωνίζεσθαι» που μας δίδαξαν» έγραφε η τούρτα. Μάλιστα είχε επάνω της 89 κεράκια. Όσα δηλαδή και τα χρώματα της ΑΕΚ. Και τα κεριά, τα έσβησαν όλα μαζί οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ με πρωτοστάτες τους Σεραφείδη-Παπαϊωάννου και Τόσκα. Και η εκδήλωση έκλεισε με όλους μαζί να τραγουδούν τον ύμνο της ΑΕΚ.

Η συγκίνηση από το λόγο της Ευαγγελίας Ατσόνιου

Και το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, η διαδρομή που κάναμε από τον Φάρο, μέχρι την περιοχή Εξαμπέλων στον Θόλο, που βρίσκεται το γήπεδο του Πανσηφναϊκού, μας επέτρεψε να γνωρίσουμε μερική από τη γοητεία που κρύβει στις φλέβες της η γη της Σιφνου, θαυμάζοντας τα τοπία. Και στο γήπεδο στο λητό αλλα όλο ουσία τελετουργικό, συγκίνησε με ταόσα αυθόρμητα είπε η Πρόεδρος του Πανσηφναϊκού Ευαγγελία Ατσόνιου. «Ποιος θα φανταζόταν πριν ένα χρόνο,ότι η αλάνα που βρίσκονταν στον Θόλο, θα γινόταν γήπεδο. Και όμως όπως λένε όλο, το γήπεδό μας είναι ένα γήπεδο κόσμημα και από τα ωραιότερα σε όλες τις Κυκλάδες. Και ακόμη περισσότερο, κανένας, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στον «Θολο» θα αγωνίζονταν σήμερα κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα, που έχει βγάλει η πατρίδα μας. Κύριοι είναι πολύ μεγάλη μας τιμή αλλά και χαρά και σας ευχαριστούμε όλους από την καρδιά μας, που είστε σήμερα εδώ μαζί μας. Στον Θόλο, που βρίσκστει το γήπεδό μας, θα αγωνιστούν αστέρια που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οπως οι Νεστορίδης, Παπαϊωάννου(σ.σ. τελικά δε αγωνίστηκε αφού έπαθε τράβηγμα στο... ζέσταμα)Σεραφείδης, Καραφέσκος, Τόσκας, Γεωργαμλής και άλλοι. Και θα δημιουργήσουν τον ουράνιο θόλο,πάνω στον οποίο θα επενδύσουμε τα ποδοσφαιρικά όνειρα του νησιού μας, για το μέλλον. Να σας έχει ο Θεός καλά και σας ευχαριστούμε και πάλι» Και όταν οι ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, με τον μικρό «Ενωσίτη» Λευτέρη Διαμαντή να προπορεύεται της ΑΕΚ, το γήπεδο σείστηκε από χειροκροτήματα...

....και η απερίγραπτη ατυχία του Δημητριάδη

«Φταίει το κακό μας ριζικό , φταίει πρώτα απ όλα το...μάτι το κακό »... Παραφράζω τα λόγια του Κώστα Βαρναλη, για να περιγράψω αυτό που συμβαίνει με τον Δημήτρη Δημητριάδη. Ο «ηθικός αυτουργός» της καθόδου των βετεράνων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ στη Σίφνο, φόρεσε το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουνίου μετά από 25 χρόνια την «κιτρινόμαυρη» φανέλα με τον «δικέφαλο» αετό στο στήθος. Γι αυτόν έπαιρνε πάλι «σάρκα και οστά» ένα όνειρο . Και όταν ο «οικοδεσπότης» μας στη Σίφνο, παραλάμβανε την πλακέτα από τους Κώστα Νεστορίδη και Μίμη ΠαπαΪωάννου, για όσα έχει προσφέρει στην ΑΕΚ, βούρκωσε ....Το πρώτο δάκρυ είχε αρχίσει να κυλάει στα μάτια του, όταν τιμώντας τον Στέλιο Σεραφείδη ,που ήταν προπονητής του, άκουσε τον πρόεδρο των βετεράνων άσων της ΑΕΚ, να μιλάει για τις συγκυρίες, που δεν επέτρεψαν σε ένα ταλέντο που είχε η ΑΕΚ να κάνει καριέρα. «Όλοι γινόμαστε κάτι στη ζωή μας, γιατί βοηθάνε οι συγκυρίες. Τον Δημήτρη, δεν τον βοήθησαν οι συγκυρίες να παίξει στην ΑΕΚ, τη μπάλα που μπορούσε, αφού του στοίχισε ο τραυματισμός του» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σεραφείδης. Και ο Γιώργος Καραφέσκος, που ήταν ο «άλλος» προπονητής που τιμήθηκε από τον Δημητριάδη επεσήμανε: «Μπορεί ο Δημήτρης, να μην έκανε την καριέρα που μπορούσε ως ποδοσφαιριστής, όμως έχει κάνει μεγάλη καριέρα ως άνθρωπος και επαγγελματίας. Μας τιμάει η κλήση του στο όμορφο νησί σας και τον τιμάμε κι εμείς με την παρουσία μας, γιατί το αξίζει» Ο Δημητριάδης, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 41΄. Υπήρξαν στιγμές στο παιχνίδι, που ξεδίπλωσε τις αρετές του και χειροκροτήθηκε από τους θεατές. Μάλιστα είχε συμβολή και στο τρίτο γκολ της ΑΕΚ, αφού έκανε την πάσα στον Γεωργαμλή. Όμως όταν το ρολόι «έγραφε» το 13ο λεπτό συμμετοχής του, έπαθε ζημιά. Το πόδια του «γύρισε» και όπως όλα δείχνουν έπαθε μεγάλη ζημιά στο γόνατο. Την διάγνωση για την σοβαρότητα του τραυματισμού, θα την κάνει αύριο ο Λάκης Νικολάου. Η Ουσία είναι ότι ο άνθρωπος, που δημιούργησε από το «πουθενά» μια ομάδα, τον Πανσιφναϊκό, δίνοντας ερεθίσματα στα παιδιά-αλλά και τους μεγάλους- του νησιού να έχουν ένα όραμα, στάθηκε και πάλι άτυχος, όταν ξαναφόρεσε την «κιτρινόμαυρη» φανέλα!.. Η ριμάδα η τύχη, παίζει άσχημα παιχνίδια. Και όμως. Παρ ότι τραυματίας συνέχισε κρατώντας τις πατερίτσες του, να τρέχει για εξυπηρετήσει τους πρώην συμπαίκτες του στην ΑΕΚ και τα ινδάλματα της παιδικής ηλικίας του. Και όλοι οι βετεράνοι της ΑΕΚ του εύχονται «σιδερένιος» και γρήγορα κοντά τους, γιατί ο Σύνδεσμος έχει ανάγκη από ανθρώπους με το ήθος και τις ικανότητες για προσφορά, όπως ο Δημήτρης Δημητριάδης

«Χρυσοπηγή» οι βετεράνοι της ΑΕΚ στη Σίφνο

Ένα από τα σήματα κατατεθέντα της πανέμορφης Σίφνου, και από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της, είναι η εκκλησία της Χρυσοπηγής. Στο ακρωτήριο της Χρυσοπηγής υπάρχει το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής -από το 1650 παρακαλώ- που είναι, πολιούχος και προστάτιδας της Σίφνου και γιορτάζει με πανηγύρι την παραμονή της Αναλήψεως. Και στο βασικό μας τίτλο «παίζουμε» με το σήμα κατατεθέν του νησιού, για δύο λόγους. Αφ ενός μεν γιατί οι παράγοντες του νεοϊδρυθέντα αλλά πολλά υποσχόμενου για το μέλλον Πανσιφναϊκού, είδαν ως «χρυσή επένδυση» για το μέλλον του συλλόγου, τον αγώνα με τους βετεράνους της ΑΕΚ «Που να φανταζόταν κάποιος, ότι ο Κώστας Νεστορίδης, αυτή η θρυλική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα έκανε σέντρα στο γήπεδό μας» τόνισε κάποια στιγμή, ο έφορος του Πανσιφναϊκού Γιάννης Λεμονής. Και στα λόγια του δεν εστιάστηκε απλά ο θαυμασμός για τον βετεράνο άσο της ΑΕΚ, αλλά και η ευθύνη που έχουν για το μέλλον, όλοι όσοι ασχολούνται διοικητικά με τον Πανσιφναϊκό. Γιατί όταν μια ομάδα που βρίσκεται ακόμη στο εμβρυακό στάδιο λειτουργίας της, κάνει τέτοιο «άνοιγμα» και καλεί τους βετεράνους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ(σ.σ. οι περισσότεροι απ όσους ξεκίνησαν στην αρχική 11αδα ήταν διεθνείς) ενώ ακόμη δεν έχει κλείσει ένα χρόνο δράσης, είναι λογικό, ότι περιμένεις να δημιουργηθούν σπουδαία πράγματα στο μέλλον. Όμως ή εκδήλωση που έγινε στη Σίφνο και ο ποδοσφαιρικός αγώνας, είναι και τεράστιο κίνητρο για το μέλλον των νεαρών ποδοσφαιριστών του Πανσιφναϊκού, αφού οι εικόνες που αποκόμισαν από τον μεταξύ τους αγώνα, θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη τους, μέχρι το επόμενο» μεγάλο ραντεβού τους» που όλοι εύχονται να είναι σύντομα. Και πηγή έμπνευσης για τους νεότατους παράγοντες του Πανσιφναϊκού-και ιδιαίτερα την πρόεδρο Ευαγγελία Ατσόνιου-που είδαν ως «χρυσή επένδυση» για το μέλλον του συλλόγου, αλλά και των ποδοσφαιριστών το τριήμερο της παραμονής των βετεράνων της ΑΕΚ στο νησί. «Χρυσό» λοιπόν-ως πρώτο συνθετικό της λέξεως που χαρακτηρίζει θρησκευτικά και εν μέρη τουριστικά τη Σίφνο-και «πηγή» ως έμπνευση και κινητήριος μοχλός για το μέλλον αυτών των ανθρώπων, που έμαθαν πολλα από τους βετεράνους της ΑΕΚ. Όπως λοιπόν είναι η εκκλησία της Χρυσοπηγής για τη Σίφνο και ό,τι μπορεί να συμβολίζει για το μαγευτικό νησί των Κυκλάδων το ακρωτήρι, που φιλοξενεί το Μοναστήρι της ομώνυμης Παναγία, έτσι ήταν για το ποδόσφαιρο του νησιού η κάθοδος των βετεράνων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ στη Σίφνο. «Πηγή χρυσού» η «Χρυσού πηγή», που έδωσε ερεθίσματα για πολλούς και επέτρεψε περιπλάνηση της θύμησης σε πολλούς περισσότερους.

Οι συγκινητικές στιγμές με τους κατοίκους

Όμως τι μπορεί να σημαίνει για την διαιώνιση της ιδέας της ΑΕΚ, ο ..πηγαιμός των βετεράνων της στη Σίφνο, που δεν φημίζεται και για το πιο... ΑΕΚοκρατούμενο νησί στην Ελλάδα;;; Θα το καταλάβαινε εύλογα κάποιος, εάν διέκρινε τη συγκίνηση στα πρόσωπα των γηραιοτέρων κατοίκων του νησιού. Το μεσημέρι της Κυριακής 30 Ιονίου στις Καμάρες, ημέρα που ουσιαστικά «κυκλοφόρησαν» οι βετεράνοι στο νησί, τους έβλεπαν να προχωρούν στο δρόμο και έτρεχαν να σφίξουν το χέρι τους. Κυρίως των Κώστα Νεστορίδη Μίμη Παπαϊωάννου και Στέλιου Σεραφείδη: «Κυρ Κώστα, εγώ δεν είμαι ΑΕΚ. Αλλά έχω ακούσει για σένα από τον πατέρα μου. Και με συγκίνησε πάρα πολύ το κλάμα που έκανες για την ΑΕΚ. Είναι τιμή μας, που επισκέφτηκες το νησί μας» είπε στον Κώστα Νεστορίδη την ώρα που περπατούσε στο γραφικό λιμανάκι των Καμάρων ο αγγειοπλάστης Αντώνης Καλογήρου. Και έβαλε σε σακουλάκια, κάποια από τα δημιουργήματα του, για να τα δώσει ως δώρα σε όλους όσοι εκείνη την ώρα είχαν την τύχη να βρίσκονται στο πλάι του Νέστορα. Και ο κ. Καλογήρου, έβαλε τα κλάματα, όταν ο Κώστας Νεστορίδης του έδωσε δύο φωτογραφίες με αυτόγραφά του. Τα αυτόγραφς αυτά ,κοσμούν από χθες το εργαστήρι του, όπως και οι φωτογραφίες των Καραφέσκου και Σεραφείδη. «Έφτιαξα ειδικό ράφι για να τιμήσω την ΑΕΚ» μας έλεγε, όταν ήρθε στο λιμάνι για να αποχαιρετίσει την αποστολή των βετεράνων, στρώνοντας χαλί για να πατήσει ο Νέστορας και ανάβοντας καπνογόνο! Όμως ίσως μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές το μεσημέρι, ήταν όταν κατά τη διάρκεια του φαγητού στο εστιατόριο «Ο ΣΙΜΟΣ» δίπλα στη θάλασσα, ένας πιτσιρικάς, που περπάταγε στον κεντρικό δρόμο στις Καμάρες με την Θειά του, είδε μια τσάντα της ΑΕΚ και σταμάτησε: «Θεία, αυτή είναι η τσάντα της ομάδας μου, Είναι εδώ η ΑΕΚ» της είπε... Ο μικρός, ήταν ο Γιωργάκης Χατζηγιαννάκος, που πάσχει από σύνδρομο «Ντάουν». Ο Χρήστος Αντωνόπυλος, μόλιςτον είδε να λάμπι από ενθουσιασμό για την ΑΕΚ, έβγαλε από την τσάντα του μια φανέλα της «Ενωσης» και του την χάρισε! Εάν κάποιος έβλεπε εκείνη τη στιγμή στα μάτια του μικρού παιδιού την χαρά που είχε ζωγραφιστεί στο πρόσωπο του, θα καταλάβαινε πόσο σημαντική είναι για τη διαιώνιση της ιδέας της ΑΕΚ, η ύπαρξη του Συνδέσμου βετεράνων ποδοσφαιριστών της. Ο μικρός Γιωργάκης-που είχε τεράστια λατρεία στον Ντέμη Νικολαϊδη-όταν έμαθε ποιοι είναι οι «κύριοι», που βρίσκονταν στην ταβέρνα «Σίμος» δεν ξεκόλλαγε από κοντά τους! Και ήταν ιδιαίτερα διαχυτικός με τους Κώστα Νεστορίδη, Στέλιο Σεραφείδη ,Μίμη Παπαϊωάννου και Γιώργο Καραφέσκο, που έδειξαν τεράστια αγάπη και στοργή στον μικρό Γιωργάκη! Όπως βέβαια και όλοι οι άλλοι βετεράνοι άσοι της ΑΕΚ. Και όταν ήρθε η τούρτα, που είχαν φιλοτεχνήσει στην Σίφνο, με τον «δικέφαλο αετό» οι παλαίμαχοι, για να την κάνουν έκπληξη στον Απόστολο Τόσκα, που είχε την ονομαστική του εορτή, ο μικρός κάθισε δίπλα του και του είπε: «Φίλε, να φάω κι εγώ γλυκό» Και ο Απόστολος, με την ευγένεια ψυχής που τον διακρίνει, του έδωσε το πρώτο κομμάτι! Τα όσα έζησε χθες μαζί με τα «ιερά τέρατα» της ΑΕΚ, αυτό το παιδί, θα τα θυμάται μια ζωή. Όπως θα θυμούνται τους βετεράνους της ΑΕΚ όλοι όσοι τους έζησαν από κοντά και όλοι όσοι τους θαύμασαν να ξεδιπλώνουν τια αρετές τους στον αγωνιστικό χώρο και να «ξεφυλλίζουν» αναμνήσεις. Θα τους θυμούνται, μέχρι να τους δουν και πάλι από κοντά. Γιατί εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι στη Σίφνο, αγαπάνε το ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από συλλογική προτίμηση. Γι αυτό και θα χαρούν να ξαναδούν τα «ιερά τέρατα» της ΑΕΚ, στο νησί τους. Όπως είναι σίγουρο, ότι θα ξαναπάνε με χαρά , στο όλο γοητεία κα παρθένα ομορφιά νησί οι βετεράνοι ασοι της «Ένωσης»

ΜΙΚΡΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Συγκίνηση με Σταύρο Τσώχο

@Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Σταύρος Τσώχος, μένει σχεδόν μόνιμα στην Σίφνο. Παρά τις γνώστες «ερυθρόλευκες» πεποιθήσεις του, ήρθε στο γήπεδο για να δει τον αγώνα και να θαυμασει τους παλαίμαχους της ΑΕΚ, Και ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές οι στιγμές, όταν αντίκρισε τους Κώστα Νεστορίδη, Μίμη Παπαϊωάννου, Στέλιο Σεραφείδη, αφού θυμήθηκε μαζί τους πολλά παιχνίδια ΑΕΚ-Ολυμπιακού και όχι μόνο. Όπως συγκίνηση προκάλεσε και η συνάντησή του με τον Γιώργο Καραφέσκο - Νικο Σεβαστόπουλο, και Μιχάλη Σιμιγδαλά, με τους οποίους θυμήθηκε την πρώτη φορά που ως δημοσιογράφος τους είχε συνοδεύσει σε αποστολή της Εθνικής ομάδας Νέων το 1966! Ο πρώτος πολίτης της Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης, που τον συνόδευε κα δήλωνε ευτυχής που έχει στη Σιφνο δημότες όπως ο Σταύρος Τσώχος, του σύστησεμε τη βοήθεια του Μιχάλη Σιμιγδαλά και τους άλλους άσους της ΑΕΚ και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο γήπεδο του Θόλου, ήταν συγκινητικές.

Τα δώρα από τον Δήμαρχο

@Ο Δήμαρχος του νησιού κ Ανδρέας Μπαμπούνης, λίγο πριν αναχωρήσει η αποστολή της ΑΕΚ από τη Σίφνο, ήλθε στις Καμάρες για να αποχαιρετίσει έναν-ένα ξεχωριστά τους βετεράνους της ΑΕΚ και να τους ευχαριστήσει γι ακόμη μια φορά, που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Πανσιφναϊκού και με την παρουσία τους, τίμησν το νησί. Μάλιστα προσέφερε σε όλους τους ποδοσφαιριστές της αποστολής από τρία βιβλία, που αναφέρονται στην ιστορία του νησιού. Το πρωτο, είναι το»Σίφνος, από πυλό και σύνεφο» του Γιώργου Καβαλιεράκη, το δευτερο ένα οδοιπορικό στις 235 πιο φημισμένες εκκλησίες της Σίφνου με τίτλο «Τ' ΑΗ ΝΗΓΙΑ Τα΄ ΑΝΗΦΟΡΟ», που έχει γράψει ο Γιώργος Παπαπαύλου, και το τρίτο ένα φυλλάδιο, που είναι σαν ταξιδιωτικός οδηγός για το νησί. Παράλληλα, και ένα dvd, που έχει κινηματοφιποιημένη την ιστορία της Σίφνου, θα κοσμεί την βιβλιοθήκη κάθε βετεράνου της «Ενωσης»!

Η έκπληξη στον Τόλη

@Ο Απόστολος Τόσκας, είχε την Κυριακή 30 Ιουνίου, την γιορτή του. Το πρωί, λοιπόν, έκανε σε όλους έκπληξη αφού πήγε κολυμπώντας από τον Φάρο που μέναμε στην Χρυσοπηγή! Περίπου δηλαδή τέσσερα μίλια κολύμπι(!). Το μεσημέρι όμως, στην διάρκεια του φαγητού στην ταβέρνα «Ο Σίμος» στις Καμάρες, ήταν η σειρά των παλαιμάχων να του κάνουν έκπληξη. Με πρωτοβουλία των διοικούντων τον Σύνδεσμο παλαιμάχων ποδοσφαιριστών ΑΕΚ, παρήγγειλαν μα τούρτα που την κοσμούσε ζωγραφιά με τον «δικέφαλο αετό» της ΑΕΚ, για να του την κάνουν δώρο-έκπληξη. Και όταν ο ποδοσφαιριστής της Πανσιφναϊκού Σίμος Ποδότας του την πήγε, είχε τοποθετήσει επάνω μέχρι και αναμμένο κερί με ερωτηματικό! Και ο Τόσκας, χαμογελώντας για την έκπληξη, αφού ευχαρίστησε τους συμπαίκτες του, την έκοψε σε μικρά κομμάτια και μοίρασε σε όλους.

@Φωτογραφία από την Εθνική Νέων του 1966 είχε ο Σεβαστόπουλος με τον Καραφέσκο

Ο... «ασχημόκτιστος»

@ Ο Κώστας Νεστορίδης, έδωσε ένα από τα βιβλία που έχει γράψει για την ζωή του ο Νίκος Κατσαρός με τίτλο «Ο Μαγος» στην προεδρίνα του Πανσιφναϊκού Ευαγγελία Ατσόνιου. Και ο πρώτος που το ξεφύλλισε ήταν ο γενικός γραμματέας της ομάδας , Ανδρέας Τρούλος. Κάποια στιγμή η ματιά των Τρούλου-Ατσονίου, έπεσε στο κεφάλαιο που είχε ο Νέστορας των ελληνικών γηπέδων, για την γνωριμία του με την σύντροφο της ζωής του Ελένη, και την φωτογραφία που υπάρχει από τον γάμο των Κώστα και Ελένης. Η κα Ατσόνιου λοιπόν, χαρακτήρισε πολύ όμορφη την σύντροφο της ζωής του κυρ Κώστα, Ελένη. Οπότε ο «Νέστορας». πέταξε την ατάκα της ημέρας: «Άμα λες ωραία τη γυναίκα μου, είναι σα να λες ότι εγώ ήμουν... ασχημόκτιστός» είπε με το πηγαίο χιούμορ που τον διακρίνει. Και φυσικά, μετά από αυτή την ατάκα, όλοι ξεράθηκαν στο γέλιο

@ Φανέλες ΑΕΚ με υπογραφές βετεράνων

Ηταν πολλοί, αυτοί που ήθελαν φανέλες των βετεράνων της ΑΕΚ στη Σίφνο. Όμως εάν σε κάθε μέρος που πήγαιναν οι βετεράνοι, άφηναν και τις φανέλες τους, τότε δεν θα είχαν να αγωνιστούν. Ωστόσο με πρωτοβουλία του Μιχάλη Σιμιγδαλά, δημιουργήθηκε μια φανέλα της ΑΕΚ με τι υπογραφές όλων των ποδοσφαιριστών, που θα έχει ως αποδέκτη τον Γιάννη Δεπάστα, που είναι ο πιο γνωστό ΑΕΚτζής στην Σίφνο και βοήθησε για να τακτοποιηθούν ολοι στο καράβι, Επίσης ακόμη μια ,θα έχει αποδέκτη ένα παιδάκι στη Σίφνο, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, Και τέλος μι φανέλα με τις υπογραφες των βετεράνων θα δοθεί στον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρδο Σπυρόπουλο και άλλη μία στον πρόεδρο των εργαζομένων του Οργανισμού Βαγγέλη Θεοδωρίδη

@ Ο Κώστας Μάρκου, που η διοίκηση της Ερασιτεχνικής όρισε χθες ως υπεύθυνο συνδετικό κρίκο της Ερασιτεχνιής ΑΕΚ και του Συνδέσμου βετεράνων, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από την φιλοξενία των ανθρώπων στη Σίφνο, που προθυμοποιήθηκε να τους φτιάξει λάβαρα και ο,τι άλλο χρειαστούν για να διαφημιστεί σωστά η ομάδα.

Keywords
σιφνο, το νησι, σας ευχαριστώ, ΑΕΚ, δραση, ιουνίου, φως, αθηνα, χαίρεσαι, λαμια, ολυμπιακος, ελλαδα, συμμετοχή, θολο, γκολ, προσφορες, μνήμη, σημαίνει, ευγένεια, νικο, σιφνο, δευτερο, dvd, ικα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, ολυμπιακοί αγώνες, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αμα, γιορτη σημερα, η ζωη ειναι ωραια, ελενη, μνήμη, δημητριαδης, ακρωτηρι, αυλαια, γυναικα, δωρα, εθνικη, εικονες, θαλασσα, θρησκευτικα, καριερα, κυκλαδες, λουλουδια, μητερα, νησι, ομορφια, ονειρα, ονοματα, ονειρο, παιχνιδια, προγραμμα, ρωτησε, σηματα, σνακ, τραγουδια, τυχη, φωτογραφιες, φωτογραφια, φως, χρωματα, ωρα, dvd, αγαπη, αγκαλια, αγωνες, αετος, αναγεννηση, ανθρωπος, αναμνησεις, απλα, αστερια, ατυχια, βετερανος, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, φαγητο, γκολ, γινει, γηπεδο, γνωριμια, γοητεια, γονατο, γραφεια, δευτερο, διοικηση, δικη, δοθει, δωσει, δοθηκε, δωματια, δωρο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εμπνευση, εν μερη, εποχες, επτα, επιθυμια, εστιατορια, ευαγγελια, ευθυνη, ζημια, ζωη, ζωης, ζωγραφια, ιδεα, ιδιο, θεα, θεος, θολο, καζαντζιδης, καλογηρου, κερια, κεφαλαιο, κυμα, κοσμημα, λαβαρα, λεωφορειο, λογια, λογο, ματια, ματι, μιμης, μικρο, μορφη, μπανιο, μπυρα, μαρια, νεστορας, νικο, ομαδα, οδηγος, ουρανιο, ομορφη, ονομα, οραμα, ουσιαστικα, ουσια, παιδι, παιδια, ποδοσφαιρο, πευκα, πηγαινε, πηγη, ποιοτητα, προβληματα, πρωι, ραντεβου, ρεσιταλ, ρολοι, σας ευχαριστώ, σεντρα, σιγουρο, συντομα, σειρα, συμβολα, συμμετοχή, σκηνες, ταβερνες, ταβερνα, τιμη, τουρτα, τοπια, τρια, τριημερο, φυσικα, φυλλαδιο, φταιει, φορα, χερι, χαίρεσαι, χαιρομαστε, χιουμορ, χρηστος, χρωμα, χαρα, αγωνας, ατυχος, δημητρης, δωματιο, εφαρμογη, εκκλησιες, ευγένεια, για σενα, γιορτη, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ιουνίου, κλαμα, κληση, καρδια, κωστας, κυριακη, λακης, λεμονης, μια φορα, ομαδες, ορχηστρα, παιχνιδι, ποδια, σημαίνει, σημα, θεια, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα