Ντόρντμουντ: Από τα όρια της πτώχευσης στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

19:24 6/5/2013 - Πηγή: AEK365

Ο Γερμανός δημοσιογράφος Ντόμινικ Κ. έγραψε γράμμα στο Contra.gr για τη λατρεμένη του Μπορούσια Ντόρτμουντ στο οποίο εξηγεί πως μία ομάδα που βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας μετατράπηκε σε αρμάδα που σαρώνει τα πάντα στο διάβα της. Διαβάστε το:

"Γεια σας από το Βερολίνο
Ντόρτμουντ: Ηταν μία από τις σπάνιες στιγμές της σιωπής. Μόλις μερικά λεπτά μετά την οριστικοποίηση της πρόκρισης της Μπορούσια στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με συναρπαστικό τρόπο κόντρα στη Ρεάλ, ο τερματοφύλακας Ρόμαν

Βαϊντενφέλερ κοίταξε ξανά πίσω, στις όχι και τόσο επιτυχημένες ημέρες.

"Eίναι μία απίστευτη ικανοποίηση. Μόλις μίλησα με τον Ζεμπάστιαν Κελ και τον Μίκαελ Τσορκ και θυμηθήκαμε τις ημέρες που παίζαμε για να αποφύγουμε τον υποβιβασμό. Eίναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα" τόνισε σχετικά.

Ο μέσος Κελ, ο τερματοφύλακας Βαϊντενφέλερ και ο διευθυντής Τσορκ είναι από τα λίγα πρόσωπα στη φετινή ομάδα που έχουν βιώσει και την άλλη όψη του νομίσματος. Τα οικονομικά προβλήματα και τις συνεχείς αποτυχίες στον αγωνιστικό τομέα. Ηταν παρόντες και στις πολύ δύσκολες καταστάσεις των προηγούμενων χρόνων. Τότε ούτε καν θα μπορούσαν να ονειρευτούν ότι η Ντόρτμουντ θα έπαιρνε δύο συνεχόμενα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο και ότι θα αποκτούσε την ευκαιρία να στεφθεί ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Τη σεζόν 2007-08 η Ντόρτμουντ κατάφερε να εξασφαλίσει τη σωτηρία της νικώντας την Ααχεν στο τέλος του πρωταθλήματος. Σήμερα η Ααχεν, ομάδα με μεγάλη ιστορία στη Γερμανία, αγωνίζεται στην τρίτη εθνική κατηγορία. Και λόγω των οικονομικών προβλημάτων της δεν αποκλείεται να υποβιβαστεί και πάλι. Η μοίρα βοήθησε πολύ την Ντόρτμουντ πέντε χρόνια πριν.

Θα έλεγε κανείς ότι εκείνη η μέρα της νίκης επί της Ααχεν είναι ίσως η πιο σημαντική στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Και πλέον, μόνο μερικά χρόνια αργότερα οι φίλοι της Ντόρτμουντ δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά έχει συμβεί στην ομάδα τους.

Αλλη μία σημαδιακή ημερομηνία είναι η 14η Μαρτίου του 2005. Οι πιστωτές της Ντόρτμουντ συνεδριάζουν από κοινού σε αίθουσα του αεροδρομίου του Ντίσελντορφ. Το συνολικό χρέος της ομάδας φτάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 150.000.000 ευρώ. Το μοναδικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία. Το τέλος μίας ομάδας που οκτώ χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ έμοιαζε πολύ κοντινό.Τα χρόνια μεταξύ του 2000 και του 2003 ήταν τα χρόνια της δημιουργικής λογιστικής στην Ντόρτμουντ. Εμπειρογνώμονας της Deutsche Bank συνέκρινε την συμπεριφορά της ομάδας με αυτή του ιπποδρόμου. Ο πρώην πρόεδρος Νιμπάουμ και ο πρώην μάνατζερ Μίκαελ Μαίερ ξόδεψαν σε τρία χρόνια περισσότερα από 200.000.000 ευρώ οδηγώντας το σύλλογο στο χάος.

Οι μισθοί δεν καταβάλλονταν εγκαίρως, τα οικονομικά στοιχεία αλλοιώνονταν σκόπιμα μέχρι που δύο δημοσιογράφοι, ένας της εφημερίδας "Suddeutsche Zeitung" και ένας του περιοδικού "Kicker" αποκάλυψαν την αλήθεια.

Στις 14 Μαρτίου του 2005 λοιπόν οι πιστωτές αποφασίζουν να στηρίξουν την ομάδα. Και αυτό ουσιαστικά είναι το σημείο εκκίνησης της σημερινής επιτυχίας. "Τις πρώτες έξι εβδομάδες της δουλειάς μου έμενα σε ξενοδοχείο διότι δεν ήξερα αν τελικά ο σύλλογος θα ορθοποδήσει" δήλωσε πριν από λίγο καιρό ο διευθύνων σύμβουλος της Ντόρτμουντ Χόακιμ Βάτσκε.

Ο δρόμος που επιλέχθηκε ήταν δύσβατος, η ομάδα έπρεπε να πουλήσει παίκτες για να παραμείνει όρθια. Κάπως έτσι έφυγαν από την Ντόρτμουντ ο Ροσίσκι, ο Κόλερ και ο Φρινκς. Ακόμα και ο μεγάλος αντίπαλος, η Μπάγερν Μονάχου, δάνεισε την Ντόρτμουντ. Η αγωνιστική πτώση όμως δεν σταματούσε και η ομάδα τερμάτισε 13η τη σεζόν 2007-08.

H περίοδος της κατάθλιψης όμως τελείωσε όταν υπέγραψε στην ομάδα ο Γίργκεν Κλοπ. Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, υποσχέθηκε ότι η ομάδα θα παίζει ποδόσφαιρο με το γκάζι πατημένο στο έδαφος. Στα μετέπειτα χρόνια αυτή έγινε η αγαπημένη φράση του προπονητή. Έχτισε μία νέα ομάδα με λίγα χρήματα με παίκτες που είχαν ως κυρία χαρακτηριστικά το πάθος και την αυταπάρνηση. Στοιχεία που συναντά συχνά κανείς στην περιοχή του Ντόρτμουντ. Στο τέλος του 2008 το χρέος είχε μειωθεί κατά 100.000.000 ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε το εξής: Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι το Ντόρτμουντ είναι μία περιοχή γνωστή για τις βιομηχανίες χάλυβα και άνθρακα ενώ έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας στη Γερμανία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει και η αντιπαλότητα με την Μπάγερν και το Μόναχο όπου η οικονομία ανθεί.Ολα αυτά ήρθαν ξανά στην επιφάνεια την ημέρα που η Μπάγερν ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Γκέτσε, λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του πρώτου ημιτελικού της Ντόρτμουντ με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Επίσης φούντωσαν οι φήμες ότι έχει ήδη υπογράψει και ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Αλλά μετά το πρώτο σοκ, ο Κλοπ, σε μία επική συνέντευξη Τύπου, κάλεσε τον κόσμο να υποστηρίξει την ομάδα και να μην εκδηλώσει με κανένα τρόπο την οργή του για τον παίκτη που πήρε την απόφαση να αλλάξει στρατόπεδο. "Η ομάδα είναι μεγαλύτερη από κάθε παίκτη" είπε και είχε δίκιο.

Επιμύθιο:Στις 25 Μαΐου στο Λονδίνο θα λάβει χώρα το πιο σημαντικό παιχνίδι στην ιστορία το γερμανικού ποδοσφαίρου εδώ και δεκαετίες. Για την Ντόρτμουντ όμως είναι κάτι περισσότερο. Είναι το τέλος ενός ταξιδιού που άρχισε σε ένα συνεδριακό χώρο του αεροδρομίου του Ντίσελντορφ οκτώ χρόνια πριν".

Keywords
Τυχαία Θέματα