«Να δοθούν κίνητρα από την Πολιτεία στην ιδιωτική χορηγία»

02:25 25/3/2013 - Πηγή: AEK365

Με αφορμή τη διεξαγωγή του τελικού του final four του Κυπέλλου Ελλάδας στο Ρέθυμνο, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης, μίλησε το μεσημέρι της Κυριακής σε δύο αθλητικές ραδιοφωνικές εκπομπές, εκφράζοντας την πεποίθηση για δικαίωση μέσω της επιμονής στην ανάθεση μεγάλων διοργανώσεων στην περιφέρεια, ενώ ανέλυσε και τα οικονομικά δεδομένα της Ομοσπονδίας με βάση τη μειωμένη κρατική

επιχορήγηση, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το παρόν και το μέλλον του ελληνικού βόλεϊ.

Συγκεκριμένα, στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, είπε:

Για την επιλογή της Ομοσπονδίας το Final 4 να διεξαχθεί στο Ρέθυμνο: «Κατ' αρχήν θα ήθελα να πω ότι για εμάς οι διοργανώσεις υψηλού επιπέδου και η διαρκής βελτίωση αυτών είναι ένας στόχος μας. Η περιφέρεια έχει ανάγκη να την στηρίξουμε και εκείνη στηρίζει εμάς. Έχουν γίνει τελικοί Ανδρών σε Ορεστιάδα, Σύρο και άλλες πόλεις της επαρχίας. Επίσης, αγώνες της Εθνικής Ανδρών διεξήχθησαν στα Τρίκαλα και στην Κατερίνη, ενώ διοργανώσαμε μεγάλα event σε πολλές πόλεις, Πρέβεζα, Σάμο, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα κ.α.».

Για την αλλαγή του συστήματος του Κυπέλλου: «Το μεγάλο μας στοίχημα ήταν η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του Κυπέλλου. Θέλαμε να δώσουμε σε όλες τις ομάδες την ευκαιρία να παίξουν στη διοργάνωση. Από την πρώτη κατηγορία και ομάδες από μικρότερες κατηγορίες έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν εμπειρίες και να φτάσουν όσο μακριά μπορούν. Πρόκειται για την πιο αξιοκρατική πρόκριση των τεσσάρων καλύτερων ομάδων στο Final 4. Θα συνεχίσουμε στην ίδια δομή της διοργάνωσης και την επόμενη σεζόν».

Για τα χρήματα που αναμένεται να λάβει η ΕΟΠΕ από την Πολιτεία και τα προβλήματα: «Μεγάλος μας βραχνάς φέτος είναι η εξέλιξη που έχει η κρίση στην ελληνική κοινωνία και στον δικό μας χώρο. Η επιχορήγηση που θα πάρουμε φέτος είναι 1 εκατ. ευρώ, αν και πέρυσι ήταν 2,4 εκατ. ευρώ και πρόπερσι έφτανε τα 4 εκατ. ευρώ. Εμείς εκφράσαμε το παράπονό μας στην Πολιτεία, η οποία προφανώς αυτά τα χρήματα έχει να μας διαθέσει και το αντιλαμβανόμαστε. Δεν μας δόθηκε, όμως, η δυνατότητα, να πούμε τις δικές μας σκέψεις και να λειτουργήσουμε με το δικό μας πλάνο. Δεν έχει νόημα να βρισκόμαστε εδώ αν δεν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι παραγωγικό. Με ανακούφιση δεχθήκαμε την δέσμευση του κ. Ιωαννίδη πως εξασφάλισε ένα κονδύλι ύψους 11 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί σε όλες τις ομοσπονδίες. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο η επιχορήγηση στην ΕΟΠΕ φτάσει το 1 εκατ. ευρώ, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διάφορες αλλαγές για να υπάρξουν μειώσεις στις δαπάνες και θα εξετάσουμε ακόμα και την αναστολή δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας.

Αν, όμως, τα χρήματα κυμανθούν κοντά στο 1,6 εκατ. ευρώ, τότε θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουν τα σωματεία πως δεν υπάρχουν τα χρήματα που δίνονταν στο παρελθόν».

Όσον αφορά στην Εθνική: «Πήραμε μία απόφαση ιεράρχησης των στόχων. Δεν μπορούμε να πάμε παντού. Νούμερο ένα στόχος για αυτή τη χρονιά είναι η συμμετοχή της ομάδας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αφού αποτελεί προτεραιότητα η επιστροφή της Εθνικής σε μεγάλες διοργανώσεις. Από εκεί και πέρα, ως Ομοσπονδία πήραμε μία σκληρή απόφαση να μην συμμετάσχουν οι εθνικές μας ομάδες στο μεσογειακό πρωτάθλημα. Φτάσαμε στο δύσκολο σημείο να εξετάσουμε τις συμμετοχές των Παίδων και των Νεανίδων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την παρουσία τους, αφού αποτελούν το αύριο το αύριο του ελληνικού βόλεϊ. Είναι δύσκολα και θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε τη χρονιά χωρίς να κάνουμε περικοπές. Θα είμαστε από τα πρωταθλήματα που θα πάρουμε τον δρόμο της ανάπτυξης».

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, μίλησε και σε εκπομπή του ΣΚΑΪ 100,3:

Για το final four του Ρεθύμνου: «Η Ομοσπονδία αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τις μεγάλες διοργανώσεις από το 2010, όταν και αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις και να βρούμε τις ανάγκες του βόλεϊ. Φέραμε το βόλεϊ στην περιφέρεια που είχε αρχίζει να μαραζώνει και αυτομάτως με αυτές τις διοργανώσεις παίρνουμε και δίνουμε. Οι πόλεις της περιφέρειας δημιουργούν άρτιες διοργανώσεις μας προσφέρουν τη φιλοξενία τους και αγώνες μακριά από κάθε μορφή βίας και εμείς τους δίνουμε αγώνες υψηλού επιπέδου».

Για την προσπάθεια απομάκρυνσης των φαινομένων βίας: «Το βόλεϊ τα κατάφερε για πρώτη φορά με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων το 2010 και αυτό είναι μια επιτυχία που πιστώνεται στην προηγούμενη διοίκηση από εμάς κι εμείς δώσαμε τη συνέχεια. Το αποτέλεσμα στο Τροκαντερό το 2010 ήταν πολύ θετικό έστω και αν αρχικά υπήρξε μία σχετική δυσπιστία από τις ομάδες, όμως, σήμερα όλοι το αντιμετωπίζουν εξαιρετικά καλά και γίνεται μια συνολική προσπάθεια. Ευτυχώς κρατήσαμε μακριά κάποια επεισόδια που ουδεμία σχέση είχαν με το άθλημά μας».

Για τις νέες ιδέες στο βόλεϊ: «Εάν πριν από 3-4 χρόνια κάποια πράγματα δεν άλλαζαν πολύ εύκολα, πλέον αυτό έχει αλλάξει και σε αυτό βοηθούν κάποιες καινοτόμες ιδέες που φέραμε στο άθλημα. Για παράδειγμα η ανανέωση του Κυπέλλου με το άνοιγμα σε όλες τις Εθνικές κατηγορίες και προς όλες τις ομάδες ήταν κάτι πολύ θετικό και φτάσαμε σήμερα με τον τελικό να μετράμε 106 αγώνες. Και αυτό ακόμα είναι δικαίωση των προσπαθειών μας».

Για την οικονομική κρίση και πώς αυτή επηρεάζει το ελληνικό βόλεϊ: «Μέσα από την κρίση βλέπουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την κατάσταση και να βγούμε πιο δυνατοί. Εύχομαι ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός να μπει στον σωστό δρόμο, γιατί το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι το η περικοπή του ποσού που θα λάβουμε ως επιχορήγηση, αλλά ο τρόπος της αλλαγής από ένα κρατικοδίαιτο καθεστώς σε ένα νέο μοντέλο, χωρίς δυστυχώς να υπάρχει πλάνο και σχέδιο από την Πολιτεία, αλλά και από εμάς.

Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του αθλήματος και αν παράλληλα βοηθήσει και η Πολιτεία όχι απαραίτητα με χρήματα, αλλά με οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης, ώστε ο κάθε υποψήφιος χορηγός να έχει οποιοδήποτε όφελος. Η πολιτεία δεν μπορεί να φτάσει στο άλλο άκρο και να μην δίνει κανένα προνόμιο ή κίνητρο σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Ας σπρώξει η Πολιτεία τους ιδιώτες σε επενδύσεις στον ελληνικό αθλητισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα