Μοναστήρι επικήρυξε ιερόσυλους για το ιερό χέρι

14:22 17/9/2013 - Πηγή: AEK365

Πριν από έξι μήνες από την Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας στην Ναύπακτο, εκλάπη το επιχρυσωμένο χέρι του πρώτου επισκόπου Σμύρνης Αγίου Πολύκαρπου και τώρα το μοναστήρι αποφάσισε να επικηρύξει τους δράστες προσφέροντας 15000 ευρώ σε όποιον βοηθήσει να βρεθεί το ιερό κειμήλιο.
Οι μοναχοί του μοναστηριού αλλά και οι πιστοί και κυρίως ο εκπολιτιστικός σύλλογος της περιοχής της Αμπελακιώτισσας, αγανάκτησαν τόσο πολύ από τη μεγάλη απώλεια, που έφτασαν στο σημείο να συμφωνήσουν να δοθεί η όχι ευκαταφρόνητη αμοιβή σε όποιον γνωρίζει κάτι που θα βοηθήσει να επιστραφεί το κειμήλιο στη

βάση του. Η κλοπή είχε διαπιστωθεί στις 14 Μαρτίου, όταν ο ηγούμενος επέστρεψε από το νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί με αδιαθεσία.
Εκτός από τα λείψανα του χεριού του Αγίου Πολυκάρπου, το Μοναστήρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας είναι γνωστό για την εικόνα της Θεοτόκου που, σύμφωνα με την παράδοση, βρήκε ένας βοσκός κάτω από ένα δέντρο που σώζεται ακόμα και σήμερα.
Λέγεται ότι η εικόνα αυτή προερχόταν από το χωριό Αμπελάκια Θεσσαλίας το οποίο λεηλάτησαν οι Οθωμανοί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1456, ενώ από το 1475 στη Μονή βρισκόταν η λάρνακα με το δεξί χέρι του Αγίου Πολυκάρπου.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα