Μια γειτονιά original σε όλα της! (ΦΩΤΟ)

11:43 2/5/2012 - Πηγή: AEK365

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στη Νέα Φιλαδέλφεια έκανε το ethnos.gr το οποίο και σας παρουσιάζουμε αυτούσιο:

Νέα Φιλαδέλφεια είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Διαθέτει τη δική της «θρησκεία» (την ΑΕΚ), το δικό της έμβλημα (τον Βυζαντινό Δικέφαλο), μοναδικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και μια ιδιαίτερη κουλτούρα, που είναι απόρροια της κληρονομιάς των μικρασιατικών της ριζών. Δεν είναι τυχαίο που οι κάτοικοί της την προσομοιάζουν με γαλατικό χωριό. Αν μη τι

άλλο, δεν μοιάζει ούτε με τους γείτονές της, αλλά ούτε και με την υπόλοιπη Αθήνα.
H ιστορία της πόλης είναι συνυφασμένη με τους Μικρασιάτες και την ομάδα τους, την ΑΕΚ. Το 1923 το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας κατασκευάζει στην καταπράσινη, αγροτική περιοχή του Ποδονίφτη προσφυγικό συνοικισμό στα πρότυπα αγγλικής κωμόπολης, με σπίτια με κεραμοσκεπές και μικρούς κήπους. Ολοκληρώνεται τρία χρόνια αργότερα και το 1927 πρωτοκατοικείται από τους «πυροπαθείς των Αμπελοκήπων», των οποίων οι προσφυγικές παράγκες έχουν καταστραφεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του Γηροκομείου την ίδια χρονιά. Στην αρχή δεν υπάρχουν ρεύμα, ύδρευση, σχολεία, δρόμοι, πλατείες και συγκοινωνίες. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και οι άνθρωποι -στην πλειοψηφία τους μορφωμένοι αστοί- δουλεύουν νυχθημερόν για την επιβίωση. Κι όμως, τα βράδια όλοι μαζί πηγαίνουν να αποψιλώσουν δέντρα και θάμνους. Θέλουν να «ισιώσουν» τον λόφο για να φτιαχτεί το γήπεδο της Αθλητικής Ενωσης Κωνσταντινούπολης, που έχει συσταθεί το 1924 από επιφανείς συντοπίτες τους.

Το 1932 ο συνοικισμός μετονομάζεται σε Νέα Φιλαδέλφεια, σε ανάμνηση του ομώνυμου σημαντικού μικρασιατικού εμπορικού και πολιτιστικού κέντρου. Δύο χρόνια αργότερα αναγνωρίζεται ως κοινότητα και το 1947 ως Δήμος. Τη δεκαετία του 1950 δημιουργούνται εγκαταστάσεις στο αναδασωμένο άλσος. Ταυτόχρονα χτίζονται εργατικές πολυκατοικίες καθώς και σπίτια πέριξ του προσφυγικού συνοικισμού, διαμορφώνοντας τη νέα εικόνα της πόλης. Ο σεισμός του 1999 καταστρέφει πάνω από 400 παλιά κτίρια. Οι δημοτικές αρχές -επιχειρώντας να διασώσουν τον ιστορικό πυρήνα, που σε έκταση ξεπερνά το ένα τρίτο του δήμου- κινούν διαδικασίες ώστε να ανακηρυχτεί ο οικισμός «παραδοσιακός». Οπερ και γίνεται με διάταγμα του 2001. Η θέσπιση αυστηρών αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών περιορισμών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, τα επόμενα χρόνια αναβαθμίζουν τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σαν χωριό

«Λόγω του Αλσους, είναι ίσως η πιο πράσινη πόλη του λεκανοπεδίου. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και ο παραδοσιακός οικισμός που κάνει τη διαφορά. Μετά την Πλάκα, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα», τονίζει ο αντιδήμαρχος Παύλος Κότσιρας. «Το προεδρικό διάταγμα, που μετέτρεψε τον οικισμό σε παραδοσιακό, έσωσε το κέντρο της πόλης. Εδώ διατηρούνται τα διώροφα κτίρια με τις κεραμοσκεπές και τους κήπους. Βλέπεις ουρανό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, ενώ απέχεις πέντε λεπτά από την Πατησίων», προσθέτει ο ιδιοκτήτης του καφενείου Ernesto, Παντελής Καψάλης.

Η μορφολογία της Νέας Φιλαδέλφειας έχει συμβά

Keywords
Τυχαία Θέματα