Μετά το Debtocracy, έρχεται η Catastroika (VIDEO)

21:03 31/1/2012 - Πηγή: AEK365

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ Debtocracy, Άρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, επανέρχονται με ένα νέο ντοκιμαντέρ με το όνομα Catastroika, το οποίο αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας.

«Το Debtocracy,

που κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης, ερεύνησε τα αίτια της κρίσης χρέους, συνομιλώντας με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Ξεπερνώντας τα ελληνικά σύνορα, ανέδειξε τις ευθύνες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και της Ευρωζώνης στη δημιουργία της κρίσης χρέους που έπληξε την περιφέρεια την ΕΕ. Χωρίς να αποκρύπτει τις ευθύνες της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ, επιχείρησε να δείξει γιατί δεν τα φάγαμε μαζί και γιατί ο ελληνικός λαός δεν οφείλει να πληρώσει ένα παράνομο και απεχθές χρέος», αναφέρουν οι ίδιοι.

Για το Catastroika εξετάζουν παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης και προσπαθούν να προβλέψουν τι θα συμβεί αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.

«Η απρόσμενη ανταπόκριση του κοινού όμως, όπως και λυσσώδης αντίδραση των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών δυνάμεων, μας έπεισε ότι έπρεπε να υπάρχει συνέχεια με ένα νέο ντοκιμαντέρ. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Catastroika», εξηγούν.

Οι λέξεις που κυριαρχούν στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ πάνω από τη Γη που γυρίζει είναι τρεις: Ιδιωτικοποιήσεις, απορρύθμιση, περικοπές.

Στο ντοκιμαντέρ στη συνέχεια εμφανίζεται η συγγραφέας του βιβλίου «Το Δόγμα του Σοκ», Ναόμι Κλάιν, η οποία αναλύει την άνοδο του καπιταλισμού της καταστροφής.
Σχετικά με τις τρεις λέξεις που κυριαρχούν αναφέρει: «Αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές αρχικά επιβλήθηκαν σε δικτατορίες, ενώ τα πρώτα εργαστήρια του νεοφιλελευθερισμού δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοκρατία».

Η Κλάιν συνεχίζει: «Αυτό που περνάει τώρα η Ελλάδα μοιάζει σε κάποιο βαθμό με αυτό που πέρασε η Ν. Κορέα κατά την ασιατική οικονομική κρίση. Στη Ν. Κορέα βρίσκονταν εν μέσω εκλογών και το ΔΝΤ ανάγκασε όλους τους υποψήφιους για την προεδρία να υπογράψουν ότι θα υποστηρίξουν τη συμφωνία μαζί του», ενώ τονίζει ότι «το σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώσει τη δημοκρατία».

Στη συνέχεια εμφανίζονται οι λέξεις «χρέος, εκποίηση, υποτέλεια» και το λόγο παίρνει ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Λούις Σεπούλβεδα , ο οποίος αναφέρει πως στην ουσία σήμερα οι πολίτες υποχρεώνονται να πληρώσουν το χρέος των πολιτών μέσω της ιδιωτικοποίησης των πάντων, μέσω της πώλησης της χώρας.

Στο τρέιλερ αναφέρεται: «Επτά χώρες, δεκαπέντε πόλεις, εικοσιπέντε συνεντεύξεις», ενώ τονίζεται ότι όπως και το Debtocracy, είναι «μια παραγωγή που βασίζεται σε εσένα».

Το ντοκιμαντέρ θα κυκλοφορήσει και αυτό στο διαδίκτυο χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα