Μέρκελ: Η πτώση του Τείχους νίκη της ελευθερίας έναντι των αλυσίδων

17:05 9/11/2014 - Πηγή: AEK365

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου έδειξε στον κόσμο πως «τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα» και «τίποτα δεν χρειάζεται να μείνει όπως είναι, όσο ψηλά κι αν είναι τα εμπόδια», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Μιλώντας ανήμερα της 25ης επετείου από την πτώση του Τείχους, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ευθέως στην Ουκρανία, το Ιράκ και άλλες χώρες «όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα

παραβιάζονται». Το μήνυμα είναι ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», τόνισε.
Η 60χρονη πλέον καγκελάριος, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πρώην Ανατολική Γερμανία, τόνισε πως η πτώση του Τείχους «ήταν μια νίκη της ελευθερίας σε βάρος των αλυσίδων» και συνιστά ένα μήνυμα πίστης για τις γενεές του σήμερα και του αύριο, γενεές που «μπορούν να γκρεμίσουν τα τείχη των δικτατόρων και των ιδεολογιών».
Η κ. Μέρκελ θα παραστεί και στην κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων, το απόγευμα στην Πύλη του Βραδεμβρούργου, όπου θα «απελευθερωθούν» 7.000 φωτισμένα λευκά μπαλόνια, περίπου στις 20:15 ώρα Ελλάδος.
Τα μπαλόνια θα πετάξουν υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν, που είναι ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις εκδηλώσεις θα παρευρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα.
Το Τείχος «γεννήθηκε» το 1961, με απόφαση του τότε επικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Χρουτσιόφ, προκειμένου να εμποδιστεί η μαζική μετανάστευση κατοίκων της Ανατολικής Γερμανίας στις Δυτικές Ζώνες του ήδη διαιρεμένου Βερολίνου. Η πόλη είχε γίνει σημείο σύγκρουσης και σύγκρισης Ανατολής και Δύσης.
Η πτώση του έγινε σύμβολο της αρχής του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και συνδέεται με τη γεωγραφική εξάπλωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Στο «απόγειό» του, το Τείχος είχε έκταση 155 χιλιομέτρων. Σήμερα, όρθια παραμένουν μόλις τρία χιλιόμετρα.
Σημειώνεται πάντως πως η 9η Νοεμβρίου έχει και αρνητική ιστορική σημασία. Ήταν η μέρα που το 1938, στο Γ' Ράιχ, Ναζί επιτέθηκαν σε εβραϊκές συναγωγές και καταστήματα σε ένα πολύνεκρο πογκρόμ που έμεινε γνωστό ως η Νύχτα των Κρυστάλλων (Kristallnacht).

Keywords
Τυχαία Θέματα