Μείωση 500 εκατ. ευρώ

09:42 7/9/2012 - Πηγή: AEK365

Παρά τα 95 εκατομμύρια που ξόδεψε στο φινάλε των μεταγραφών η Ζενίτ και το «άνοιγμα» της Παρί, η UEFA είδε με ικανοποίηση τον μεταγραφικό τζίρο να μειώνεται!

Όπως παρουσιάζει στο Goal ο Ανδρέας Δημάτος, ο φετινός τζίρος μειώθηκε σημαντικά, κατά τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που δείχνει ότι οι ομάδες έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται με το Financial Fair Play και τον κανονισμό του break even, τον ισοσκελισμό δηλαδή των εξόδων

με τα έσοδα, ο οποίος ξεκινά να ισχύει από αυτό το οικονομικό έτος. Τα πρώτα «καμπανάκια» αναμένεται να ακουστούν από την άνοιξη του 2014, ωστόσο η UEFA βλέπει τους συλλόγους να μαζεύονται.

Αυτό, είναι πλέον φανερό και στις αγγλικές ομάδες, οι οποίες είχαν τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα σε έσοδα-έξοδα, όπως και στη Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα. Αυξήσεις σε σχέση με τον μέσο όρο της τετραετίας υπήρξαν μόνο στη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ στη Γαλλία το 103% που παρουσιάζεται οφείλεται μόνο στην Παρί Σεν Ζερμέν. Αύξηση 130% παρουσιάζεται και στη Γερμανία, μόνο που εκεί οι ομάδες είναι «νοικοκυρεμένες» και όπως τονίζει και ο Τζιάνι Ινφαντίνο «τρώνε από τα έτοιμα»!

Η UEFA βλέπει σημαντική μείωση στα χρέη των ομάδων σε παίκτες, υπαλλήλους και δημόσιο, της τάξεως του 47%, από τότε που ξεκίνησε το monitoring, τον Ιούνιο του 2011. Στο διάστημα από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου, όταν και δόθηκαν οι άδειες για την Ευρώπη, πληρώθηκαν 36 εκατομμύρια ευρώ! Τέλος, η UEFA είναι σε θέση να παρατηρεί και σταθεροποίηση στις ζημίες των συλλόγων, οι οποίες παραμένουν όμως σε υψηλά επίπεδα. Στη επίσημο report αναφέρεται η πρόβλεψη ότι και για το 2011 η καθαρή απώλεια των ευρωπαϊκών συλλόγων θα κλείσει στο 1.78 δις ευρώ. Η αύξηση δεν ειναι σημαντική, αφού το 2010 είχε κλείσει στο 1.68 δις, αλλά δεν παύει να είναι αύξηση!

Οι αριθμοί

-Στο 16% του μέσου όρου της τετραετίας έφτασε ο μεταγραφικός τζίρος στην Ελλάδα.. Σύμφωνα με την UEFA, ο μέσος όρος είναι 31 εκατομμύρια και φέτος ξοδεύτηκαν 5!

-Τα 40 εκατομμύρια που ξόδεψε η Μπάγερν για τον Χάβι Μαρτίνεθ είναι ρεκόρ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα, όπως και τα συνολικά 69.8 εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν από τους Βαυαρούς, τα οποία προέρχονται μόνο από κέρδη!

-Η μεταγραφή του Λούκα Μόντριτς στη Ρεάλ Μαδρίτης και του Ζόρντι Άλμπα στη Μπαρτσελόνα κόστισαν 63 εκατομμύρια ευρώ και αποτελούν το 48% του συνολικού ποσού της Πριμέρα Ντιβισιόν!

-Στο 65% έφτασε η πτώση στον τζίρο της Πριμέρα, η μεγαλύτερη από τα μεγάλα πρωταθλήματα. Από τα 360 εκατομμύρια ευρώ έπεσε στα 126.

-Στα 700 ευρώ υπολογίζεται η πτώση του μεταγραφικού τζίρου στη Ευρώπη σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τετραετίας

-Το πιο δαπανηρό καλοκαίρι στην Ευρώπη ήταν αυτό του 2008, όταν οι ομάδες είχαν ξοδέψει πάνω από τρία δις για την μεταγραφική τους ενίσχυση.

Keywords
Τυχαία Θέματα