Μαρκαριάν: Δεν έχω μαγικό ραβδί

14:20 5/3/2015 - Πηγή: AEK365

Η ΕΠΟ παρουσίασε επίσημα τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής Ελλάδας, τον Σέρχιο Μαρκαριάν, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν έχει το μαγικό ραβδί και εμφανίστηκε αποφασισμένος να παλέψει, μαζί με τους Έλληνες διεθνείς, για πρόκριση στα τελικά του EURO 2016.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Ουρουγουανός ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας,

Σέρχιο Μαρκαριάν, δήλωσε: «Ευχαριστώ την ΕΠΟ για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Ξέρω ότι τα παιδιά που υπάρχουν μπορούν να πετύχουν. Με τη συνεργασία της ΕΠΟ και του Καραγκούνη φτιάξαμε μία ομάδα με πολύ καλή συνεργασία. Δουλεύαμε πολύ όλες αυτές τις μέρες για να μην κάνουμε λάθη. Επίσης ξέρουμε τι περνάει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για μένα υπάρχει μία καινούργια ιστορία στην Ελλάδα μετά το 2000. Είμαστε σε μία ιστορική στιγμή, αν δεν μπορέσουμε να πάμε στη Γαλλία θα είναι βήμα προς τα πίσω. Θα πρέπει να το σταματήσουμε. Πιστεύουμε στην Ελλάδα, στη δουλειά μας και στη συνεργασία μας. Θέλουμε να δώσουμε μία μεγάλη χαρά στην Ελλάδα, την πρόκριση στην τελική φάση».
Μετά τη πρώτη τοποθέτηση του Μαρκαριάν, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, για να πει το εξής: «Θέλω να σας παρακαλέσω να είστε πολύ πιο κοντά απ' ό,τι ήσασταν μέχρι σήμερα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την Εθνική ομάδα. Να το κάνετε με όλη την καλή διάθεση που σας διακρίνει γιατί το θέλουν όλοι οι φίλαθλοι της χώρας».

Στη συνέχεια ο Μαρκαριάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Έχετε ακόμα το μαγικό ραβδάκι;
«Εδώ και 20 χρόνια από το Περού το λένε. Αλλά δεν είναι έτσι. Υπάρχει μόνο δουλειά. Όλα αυτά που έμαθα εδώ και πολλά χρόνια, το βασικό είναι να είμαστε όλοι μαζί, υπεύθυνοι μπροστά σε αυτή τη δουλειά. Εκεί είναι η μαγεία, να δημιουργήσεις ένα μαγικό κλίμα. Στη βαλίτσα μου δεν υπάρχει τίποτα μαγικό, μόνο τα... ρούχα».

Ερώτηση προς τον Γιώργον Γκιρτζίκη για τα λάθη που έγιναν: «Οταν δεν υπάρχει επιτυχές αποτέλεσμα, σημαίνει πως έγιναν λάθη. Κι εμείς θα κάνουμε, όχι ότι θα το επιδιώκουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε να μην κάνουμε κανέναν. Βλέποντας λάθη που έγιναν, θα κοιτάξουμε να μην επαναληφθούν. Πάνω σε αυτή τη βάση ξεκινήσαμε. Με τον κ.Καραγκούνη έχουμε άριστη συνεργασία, είναι από τους πιο αγαπητούς και συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στην Εθνική μας και να προσφέρει. Σε συνεργασία με όλους θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο».

Η απάντηση Μαρκαριάν στην ίδια ερώτηση: «Το ποδόσφαιρο είναι κάτι διαφορετικό Μπορείς να κάνεις πολλά λάθη. Υπάρχουν όλα μέσα σε έναν αγώνα. Έτσι όμως είναι το ποδόσφαιρο. Μερικές φορές μπορείς με τύχη να κερδίσεις κι άλλες να όχι. Η Ελλάδα είχε ένα συγκεκριμένο στυλ. Να τα δίνουν όλα οι παίκτες για την Εθνική και να προσέχουν πολύ στην άμυνα. Σιγά σιγά αυξάνονταν οι παίκτες που έπαιζαν στην Ευρώπη, παράλληλα όμως χάθηκε κάπως αυτό το στυλ που δημιουργήθηκε από τα παιδιά του 2004. Δεν πρέπει όμως να κοιτάμε πίσω, πρέπει να βλέπουμε μπροστά. Το καλό ποδόσφαιρο είναι καλή άμυνα, καλή επίθεση.
Στην Εθνική υπάρχουν πολλοί παράμετροι που πρέπει να κοιτάμε. Η προπόνηση, οι παίκτες που κοιτάμε. Πρέπει να κάνουμε στη δουλειά μας όλα αυτά που χρειάζονται. Να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά σε άμυνα κι επίθεση. Δεν μπορώ να σας πω ότι "παιδιά θα νικήσουμε", όμως είμαι σίγουρος ότι με τη βοήθεια των παικτών θα παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι η Ουγγαρία είναι τελικός για μας».

Για τον σκελετό της νέας ομάδας: «Εγώ πιστεύω ότι θα είναι η ομάδα που έπαιξε. Δεν θα κάνω μεγάλες αλλαγές, δεν είναι σωστό. Πρέπει να παίξουν εκείνοι που έπαιζαν και πριν. Αυτοί είναι υπεύθυνοι. Ωστόσο θα αλλάξω κάποια πράγματα, όχι τόσο στην ομάδα, όσο στη λειτουργία, αλλά ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει τίποτα».

Για το αν βοηθάει περισσότερο την Εθνική οι παίκτες που παίζουν εντός ή Εκτός Ελλάδας: «Για μένα είναι όλοι Έλληνες. Για όλους είναι ανοιχτή η πόρτα. Εμείς βέβαια βλέπουμε πιο πολύ αυτούς που έπαιζαν και στο Μουντιάλ. Αυτή τη στιγμή δουλεύω κάθε μέρα στο σπίτι μου, να δημιουργήσω συστήματα, να βλέπω παιχνίδια. Εδώ και δύο μήνες αυτό κάνω για την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ξέρω περισσότερο τους παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Τώρα κοιτάω περισσότερο τους παίκτες που παίζουν στην Ελλάδα, είτε βρίσκονται είτε όχι στην Εθνική».

Ο Ρανιέρι είπε πως θα είναι καταστροφή αν δεν προκριθεί η Εθνική. Εσείς αισθάνεστε πως παίρνετε μεγάλο προπονητικό ρίσκο;
«Είναι μεγάλο ρίσκο, σίγουρα. Αλλά έχω 35 χρόνια στην προπονητική κι ούτε μία φορά δεν μου δόθηκε μία ομάδα που είσαι σίγουρος ότι θα κερδίσει. Γενικά μου έδιναν... φωτιά. Έχουμε ακόμα την ευκαιρία, θα πρέπει να παίξουμε για να μάθουμε τι θα κάνουμε. Πρέπει να αποδώσουμε καλό ποδόσφαιρο. Ακόμα και στην Ελλάδα κάθε ομάδα που είχα συνέβαινε το ίδιο».

Για την επιστροφή του Κατσουράνη: «Τον ξέρω, είναι πολύ καλός παίκτης. Η πόρτα της Εθνικής είναι ανοιχτή για όλους. Εγώ θα αποφασίσω μετά τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Υπάρχουν στιγμές που πιστεύεις ότι τα έχεις όλα. Μετά αυτό αλλάζει και τι κάνει τότε ο προπονητής; Η δουλειά του είναι να δημιουργεί σιγά σιγά καινούργιους παίκτες, να δούμε τα λάθη που κάνουμε για να μην ξαναγίνουν. Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να το κάνουμε. Πιο πολύ από τον προπονητή όμως, σημασία έχει η ομαδική λειτουργία. Τα παιδιά έχουν πείρα και μυαλό και πιστεύω ότι θα τα καταλάβουν όλα, αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο. Στην Εθνική όμως δεν μπορούμε να κάνουμε πιο δυνατή προπόνηση γιατί οι παίκτες είναι βεβαρημένοι. Αυτή όμως είναι η δουλειά μας. Είμαι σίγουρος όμως όπως βλέπω την ποιότητα των παικτών ότι μπορούμε να προκριθούμε. Από εκεί και πέρα μόνο ο Θεός ξέρει».

Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Δεν είναι η δουλειά μου να σχολιάσω όσα γίνονται. Σίγουρα με πονάει το να μην παίζεται ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα πρέπει να προσέχουμε όλοι να μην κάνουμε λάθη στη συμπεριφορά μας. Κάνει όμως κάποια ζημιά αυτή η διακοπή γιατί χάσαμε την ευκαιρία να δούμε ξανά τους παίκτες».

Για το αν θα επιδιώξει πρώτα απ' όλα το αποτέλεσμα: «Το πρώτο πράγμα για την καλή απόδοση είναι η συμπεριφορά. Μετά όλα αυτά που μπορούν να κάνουμε οι παίκτες. Ο προπονητής πρέπει να σκέφτεται πως θα μπορέσει να βελτιωθεί η ομάδα. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αλλά χρειάζεται οι παίκτες να δείξουν την εξυπνάδα τους. Νομίζω πως έχουμε τέτοιους παίκτες γιατί αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί σε μία ομάδα».

Για το αν έχει χαθεί το οικογενειακό κλίμα στην Εθνική: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό να υπάρχει σε μία ομάδα. Εγώ θέλω να κερδίσουμε αυτή την οικογενειακή συμπεριφορά που χρειαζόμαστε κι από εκεί να φτιάξουμε το κατάλληλο πνεύμα για την ομάδα. Είναι κάτι πολύ βασικό».

Πριν τοποθετηθεί ο Μαρκαριάν, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, δήλωσε: «Ευχαριστώ για την παρουσία σας. Σε περιστάσεις όπως η σημερινή είθισται να εκφράζουμε τη χαρά για τη συνεργασία μας με έναν νέο προπονητή. Εγώ όμως θα ήμουν χαρούμενος αν δεν χρειαζόταν να προσλάβουμε έναν νέο προπονητή. Γιατί η Εθνική δεν θα χρειαζόταν να πάρει έναν νέο προπονητή. Η Εθνική ομάδα που έφτασε μία ανάσα που έφτασε μία ανάσα από τους "8" του Μουντιάλ, έφτασε στην τελευταία θέση του ομίλου της.
Επιστρέφοντας με αυτά τα δεδομένα στη σημερινή περίσταση, αισθάνομαι πως έχω το δικαίωμα να πω ότι υπάρχει λόγος που είμαι χαρούμενος. Γιατί ο κ.Μαρκαριάν αποδέχτηκε μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε έναν προπονητή μαχητή. Είναι ένας προπονητής με πνεύμα μαχητή. Πληροί τις προδιαγραφές που θέσαμε με τον Καραγκούνη.
Από τη μέρα που έφτασε στην Ελλάδα έχει αξιοποιήσει τον χρόνο του και δουλεύει μαζί με τους συνεργάτες του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη Βουδαπέστη. Όπως έχω ξαναπεί οι παίκτες που έχουμε είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οι ίδιοι που μας έκαναν περήφανους στη Βραζιλία. Εχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε ότι θα ανταποκριθούν. Οτι και να συμβεί στο τέλος της προκριματικής φάσης του Euro 2016, θα το ζήσουμε όλοι μαζί. Η επιτυχία είναι κάτι που κερδίζεται αν το διεκδικήσεις σωστά. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την τύχη μας με μόχθο και πειθαρχία για να έχουμε και μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα