Κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Αίγυπτο

14:49 17/7/2013 - Πηγή: AEK365

Φιλελεύθεροι και τεχνοκράτες απαρτίζουν το σχήμα της μεταβατικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο υπό τον πρωθυπουργό Χαζέμ Μπεμπλάουι και τον πρόεδρο Αντλί Μανσούρ, στην οποία δεν εκπροσωπείται με κανέναν υπουργό το μπλοκ των ισλαμιστών κάτι που οδήγησε στην απόρριψη της κυβέρνησης από τους Αδερφούς Μουσουλμάνους.

Στο σχήμα συμμετέχουν γυναίκες, κόπτες Χριστιανοί ενώ ο στρατηγός αλ Σίσι -πρωτεργάτης της ανατροπής του Μόρσι- πήρε «πρααγωγή»

σε αναπληρωτή αρχηγό της κυβέρνησης, κρατώντας και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυηνας.

Στην κυβέρνηση δεν βρίσκεται κανείς υπουργός από την πλευρά των ισλαμιστών (ούε από το σαλαφιστικό Αλ Νουρ, που είχε αρχικά στραφεί εναντίον του Μόρσι), η οποία έχει επικρατήσει στις εκλογικές μάχες από το 2011 -η αποκλιμάκωση δηλαδή στο δρόμο θεωρείται δύσκολη.

Η απουσία της πλευράς των ισλαμιστών στο νέο σχήμα συνδυάζεται με την εμπρηστική κατάσταση στους δρόμους της χώρας που φάνηκε ξανά με το θάνατο επτά ατόμων στα επεισόδια τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέρριψαν αμέσως τη νέα κυβέρνηση, αρνούμενοι να την αναγνωρίσουν. «Είναι μία παράνομη ηγεσία, ένας παράνομος πρωθυπουργός, μία παράνομη κυβέρνηση» είπε ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων Γκεχάντ ελ Χαντάτ.

«Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν τους» προσέθεσε, ενώ τη νύχτα της Τρίτης χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι είχαν παραμείνει στο δρόμο. Οι ισλαμιστές κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις την Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα