Κτηνώδη βασανιστήρια από τη CIA

19:42 9/12/2014 - Πηγή: AEK365

Το ότι η CIA χρησιμοποιεί βασανιστήρια κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων είναι γνωστό και καλύπτεται νομικά από το αμερικάνικό σύνταγμα (τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους).

Η λεπτομερής όμως έκθεση που συνέταξαν μέλη της Γερουσίας και αφορά την περίοδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου προκαλεί φρίκη. Η CIA χρησιμοποιούσε ακραίες μεθόδους ανάκρισης για να πάρει τις πληροφορίες

που ήθελε. Με παραπλανητικές πληροφορίες στις εκθέσεις της δεν έδινε λεπτομέρειες για τα βασανιστήρια που έκανε σε μόνιμη βάση. Με πρόσχημα τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ ουσιαστικά έκανε ό,τι ήθελε με τους κρατουμένους υπό την ανοχή της Κυβέρνησης που απλά δεν ήθελε να γνωρίζει. Η έκθεση μιλάει για κτηνώδεις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία τα χρόνια τα οποία ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001. παραπλάνηση σε ό,τι αφορά τη σημασία και την αποτελεσματικότητα της «εντατικής ανάκρισης».

Η έκθεση ρίχνει άπλετο φως σε βίαιες πρακτικές του προγράμματος Μπους, κάνοντας λόγο για τη χρήση της μεθόδου waterboarding, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί κρατούμενοι έφτασαν πολύ κοντά στον πνιγμό, αλλά και άλλες βίαιες πρακτικές. Η στέρηση ύπνου και τοποθέτηση των ατόμων σε "θέσεις άγχους" ήταν η πιο απλές τακτικές. Οι κρατούμενοι έμεναν χωρίς ύπνο έως και 180 ώρες ή τοποθετούνταν σε συγκεκριμένες στάσεις ώστε να μην μπορούν να κουνηθούν. Κακοποιούνταν πρωκτικά (rectal feeding' or 'rectal hydration'), εξευτελίζονταν και δέονταν γυμνοί στο πάτωμα των κελιών. Από το τελευταίο πέθανε τουλάχιστον ένας κρατούμενος λόγω υποθερμίας.

Το waterboarding είναι μια μέθοδος που έχει χαρακτηριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως πρακτική βασανισμού και περιλαμβάνει το δέσιμο του ανακρινόμενου πάνω σε μια σανίδα. Στη συνέχεια του σκεπάζουν το πρόσωπο με ένα πανί, το οποίο και καταβρέχουν συνεχώς, προκαλώντας αίσθημα πνιγμού
.
Στην περίληψη της πολυσέλιδης έκθεσης, η Γερουσία εξέτασε 119 υποθέσεις κρατουμένων της CIA, αναφέροντας πως τουλάχιστον 26 από αυτές ήταν αδικαιολόγητες και οι κρατούμενοι φυλακίστηκαν εσφαλμένως. Επιπλέον, αναφέρεται πως οι ψυχολόγοι που χρησιμοποιήθηκαν από τη CIA προκειμένου να γίνουν οι ανακρίσεις δεν είχαν εμπειρία ούτε από ανάκριση, αλλά ούτε και γνώση της τρομοκρατίας. Μάλιστα οι ψυχολόγοι αυτοί αποζημιώθηκαν με το αστρονομικό ποσό των 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός από τους βασανισμούς, η έκθεση κάνει λόγο και για απάτη σε βάρος των ανωτέρων τους, αφού πολλοί από τους επίσημους της CIA έδιναν λανθασμένες αναφορές τόσο στο Λευκό Οίκο, όσο και στο Κογκρέσο, αποκρύπτοντας τις πρακτικές που χρησιμοποιούσαν στις ανακρίσεις τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά της έκθεσης στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος αγνοούσε για τα τέσσερα πρώτα χρόνια πολλές από τις απαράδεκτες μεθόδους, ενώ και όταν ενημερώθηκε φέρεται να δήλωσε ενοχλημένος με κάποιες από αυτές. Μάλιστα όπως αναφέρεται στο πόρισμα ο Λευκός Οίκος είχε αποφύγει τεχνηέντως την ενημέρωση που μάταια προσπαθούσε να του παραδώσει η CIA από το 2002, προβάλλοντας ως επιχείρημα τον φόβο διαρροής κάποιου μέηλ στον Τύπο.

Εν τω μεταξύ ο πρώην αντιπρόεδρος της Αμερικανικής κυβέρνησης Ντικ Τσέινι ανέφερε σχετικά: "Νομίζω πως πρόκειται για ένα μάτσο βλακείες. Το πρόγραμμα είχε πάρει έγκριση. Η CIA δεν θα προχωρούσε ποτέ χωρίς την άδεια και το πρόγραμμα ελέγχθηκε από το τμήμα δικαιοσύνης πριν ξεκινήσει". Όπως σημείωσε οι πρακτικές που χρησιμοποίησε η διοίκηση Bush ήταν "απολύτως και εντελώς δικαιολογημένες".

Η μακροσκελής αναφορά των 6000 σελίδων συντάχθηκε από μέλη της Γερουσίας που πρόσκεινται στους δημοκρατικούς μεταξύ του 2009 και του 2013, ύστερα από την άρνηση των Ρεπουμπλικανών να λάβουν μέρος. Η επιτροπή αυτή εξέτασε το πρόγραμμα ανακρίσεων που δημιούργησε η CIA, έπειτα από απαίτηση του Προέδρου Μπους, προκειμένου να εφαρμόζεται σε υπόπτους για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Από αυτή μόνο οι 600 σελίδες, μια σύνοψη δηλαδή της αναφοράς είναι εκείνη που αναμενόταν να κυκλοφορήσει.

Οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ είναι ήδη σφοδρές με των πρώην υποψήφιο πρόεδρο τον Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜακΚέιν να μιλάει για κηλίδα στην τιμή ολόκληρου του έθνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα