Κοινό έδαφος αναζητούν Μόντι, Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι

14:32 22/6/2012 - Πηγή: AEK365

Κοινό έδαφος ενόψει της Συνόδου Κορυφής θα προσπαθήσουν να βρουν στη σημερινή τους συνάντηση στη Ρώμη οι «μεγάλοι 4» της Ευρωζώνης.

Οι «4» της ευρωζώνης (Μόντι, Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι) επεξεργάζονται ένα σχέδιο που έχει ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάδοσης της κρίσης χρέους σε υπόλοιπες χώρες της νομισματικής ένωσης, σημειώνοντας ότι το εν λόγω σχέδιο, με επίκεντρο τους τρόπους δημοσιονομικής και τραπεζικής

ένωσης, είναι ένα από τα απολύτως απαραίτητα που πρέπει να συμφωνηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Από τη γερμανική πλευρά, μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι οι ηγέτες δεν θα συνάψουν κάποια επίσημη συμφωνία στη σημερινή συνάντηση.

Ενώ οι ισπανικές ανάγκες - με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το υψηλότατο κόστος δανεισμού - είναι πιο πιεστικές, το πολιτικό ρίσκο είναι υψηλότερο για την Ιταλία, καθώς ο Μόντι βλέπει την δημοτικότητα του να καταποντίζεται καθώς η ύφεση βαθαίνει.

Εν τω μεταξύ, για τις συνέπειες μιας αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου προειδοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, κάνοντας λόγο για μία «πιθανή δίνη θανάτου», της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περισσότερο πολιτικά και λιγότερο οικονομικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, η ευρωζώνη έχει μίας εβδομάδας περιθώριο για να σωθεί.

Σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Μόντι δήλωσε ότι εάν αποτύχει η Σύνοδος Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου, τότε «θα υπάρξουν σταδιακά περισσότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις σε μεμονωμένες χώρες, ενώ οι πιο αδύναμες χώρες θα παρενοχλούνται».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung, τόνισε ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να ζητήσει διάσωση από την ΕΕ. Όπως υποστηρίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ φέτος για την Ιταλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα