Κατσουράνης: Σαν πατέρας μου ο Σάντος

13:45 22/11/2013 - Πηγή: AEK365

Ο Κώστας Κατσουράνης "ανακρίθηκε" από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας contra.gr και απάντησε στα πάντα, για τον Φερνάντο Σάντος, τις καλές και τις κακές στιγμές της καριέρας του αλλά και για το πρότυπο του, τον Ρομπέρτο Μπάτζιο.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κώστας Κατσουράνης:
Ποια είναι η

πιο σημαντική στιγμή που έζησες στην καριέρα σου φορώντας το εθνόσημο;
H πιο σημαντική στιγμή είναι το Ευρωπαϊκό του 2004, αλλά για μένα είναι το ίδιο σημαντικές και οι προκρίσεις που ακολούθησαν. Οι συμμετοχές δηλαδή στα μεγάλα τουρνουά.
Ποια θα είναι η πορεία σου όταν κρεμάσεις τα ποδοσφαιρικά παπούτσια;
Δεν έχω σκεφτεί κάτι προς το παρόν. Έτσι όπως το σκέφτομαι τώρα θα ήθελα να είμαι σε μια ομάδα με υγεία που θα λειτουργεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα και να έχω έναν ρόλο είτε σαν τεχνικός διευθυντής είτε σαν ενδιάμεσος κρίκος της διοίκησης και των ποδοσφαιριστών. Αυτά βέβαια αλλάζουν, όμως σήμερα που μιλάμε ισχύει αυτό.
Τι θα πρότεινες στα νέα ταλέντα;
Το κεφάλι κάτω και όλα τα άλλα θα έρθουν. Αν αξίζουν θα πάρουν αυτό που πρέπει.
Σάντος ή Ρεχάγκελ;
Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε. Είναι οι δύο μεγάλοι στυλοβάτες της εθνικής. Δεν χρειάζεται να διαλέξουμε κάποιον. Στο ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα οι παίκτες δεν μπαίνουμε σε τέτοιου είδους διλήμματα. Όταν βλέπεις το άθλημα απ' έξω δεν μπαίνεις σε τέτοια διλήμματα γιατί είναι πιο 'καφενειακά'. Όταν ήμουν πιτσιρικάς έμπαινα και εγώ σε τέτοια διλήμματα, όπως για παράδειγμα το Πελέ ή Μαραντόνα. Όταν είσαι επαγγελματίας όμως το βλέπεις αλλιώς το ποδόσφαιρο. Στο σχολείο θυμάμαι έμπαινα κι εγώ σε αυτές τις συζητήσεις. Τότε ένα από το διλήμματα ήταν Μπάτζιο ή Στόιτσκοφ. Στο Μουντιάλ του ‘94 που ήμουν μικρός θυμάμαι τον Μπάτζιο. Είναι Θεός για μένα. Εντός και εκτός γηπέδου. Κυρίως είναι η προσωπικότητα του που τον κάνει ξεχωριστό. Πρόκειται για μια τεράστια μορφή. Έκανε μεγάλη καριέρα, αλλά εμένα αυτό που μου άρεσε στον Μπάτζιο ήταν η ηρεμία. Όλο το στιλ του. Είναι τύπος που πάει για κυνήγι, κάνει πράγματα διαφορετικά και γενικότερα είναι πολύ ψαγμένος.
Πόσο νομίζεις ότι επηρεάζουν τα social media και αν νομίζεις πως είναι καλό να τα παρακολουθείτε εσείς οι ποδοσφαιριστές;
Επηρεάζουν πάρα πολύ και με αρνητικό τρόπο. Νομίζω ότι οι ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να ασχολούνται με αυτά.
Αν σου ζητούσαν να βάλεις ένα σλόγκαν στο πούλμαν της ελληνικής αποστολής στη Βραζιλία, ποιο θα ήταν αυτό;
Μια ομάδα, μια οικογένεια.
Από λίμπερο μέχρι επιτελικός μέσος, σε ποια θέση σου αρέσει να παίζεις περισσότερο;
Μου αρέσει να παίζω μπροστά από την άμυνα ως αμυντικό χαφ και να έχω μπροστά μου δύο πολύ γρήγορους χαφ οι οποίοι θα είναι καλοί τόσο σε δημιουργία όσο και ανασταλτικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μου αρέσουν και οι άλλες θέσεις, απλά πιστεύω ότι αυτό μου ταιριάζει πιο πολύ απ' όλα. Βέβαια στην καριέρα μου σπάνια έπαιξα σε αυτή τη θέση. Έτσι γρήγορα γρήγορα θυμάμαι μισή ώρα στο ματς με την Κροατία, όπου είχα μπροστά μου τους Φωτάκη και Καραγκούνη και βάλαμε δύο γκολ. Και αυτό, βέβαια, σχετικό είναι.
Θα αποκαλύψεις μετά το τέλος της καριέρας σου, όλα όσα είδες μέσα στα γήπεδα (κυρίως στα αποδυτήρια και στα γραφεία);
Θα δούμε. Δεν το έχω σκεφτεί.
Κώστα έχεις παίξει στο εξωτερικό και έχεις πολλές παραστάσεις. Η ερώτηση είναι γιατί οι Έλληνες παίχτες δεν κάνουν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό στα πιο δυνατά πρωταθλήματα;
Δεν έχουμε τις υποδομές, τη βάση και τη νοοτροπία για να μπούμε σε πολύ μεγάλες ομάδες. Εμείς δεν έχουμε γήπεδα, δεν έχουμε παιδεία, δεν έχουμε οργάνωση για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Πιστεύω να αλλάξει σιγά σιγά αυτό. Ήδη βλέπουμε τον Παπασταθόπουλο στη Γερμανία. Εγώ, ο Κάρα και ο Φύσσας παίξαμε στην Μπενφίκα που είναι μεγάλη ομάδα. Ο Νταμπίζας στη Νιούκαστλ. Ο Σαμαράς είναι στη Σέλτικ αρχηγός. Ο φίλος που κάνει την ερώτηση προφανώς εννοεί ομάδες όπως η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα.
Ο Κονέ κάνει μεγάλη καριέρα στην Ιταλία και έχει φτάσει να είναι αρχηγός στην Μπολόνια. Ο Τόρο παίζει στη Ρόμα που είναι μεγάλη ομάδα. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έχει όλα τα φόντα να παίξει σε μεγάλη ομάδα, απλά έμεινε πίσω λόγω του τραυματισμού. Ο Σωκράτης μπορεί να πάει και σε ακόμη μεγαλύτερη ομάδα. Σιγά σιγά με δουλειά και με το κεφάλι κάτω. Και η προσωπικότητα είναι στοιχείο σημαντικό και στη Ντόρτμουντ χτίζεις χαρακτήρα με τις ευθύνες που έχει το να παίζεις σε μια τέτοια ομάδα.
Και ο Μήτρογλου μπορεί να φτάσει ψηλά. Αν δουλέψει πάρα πολύ και βελτιώσει κομμάτια που είναι αδύναμος, θα παίξει σε τοπ ομάδα. Μπορεί κάποιος να κάνει το βήμα... Οι Έλληνες δεν έχουν πάρει τις βάσεις που πρέπει. Όταν ο Έλληνας μαθαίνει τακτική οι ξένοι βγαίνουν από ακαδημίες με μεγάλους προπονητές. Δείτε το παράδειγμα του Άγιαξ, Αν δούμε πόσα χρήματα επενδύει στις ακαδημίες ο Άγιαξ θα καταλάβουμε πολλά. Τα πιο πολλά χρήματα σε αυτές τις ομάδες πάνε στις ακαδημίες. Εδώ βλέπουμε το τώρα και όχι το μέλλον.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σου με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα;
Ήταν ο αποκλεισμός το 2006 και η όχι καλή παρουσία το 2008.
Στα τόσα χρόνια καριέρας, τι κέρδισες και τι έχασες από το ποδόσφαιρο; Όχι σαν ποδοσφαιριστής, αλλά σαν άνθρωπος.
Έχασα χρόνο από την οικογένεια μου. Έκανα πολλές θυσίες. Δεν έχεις χρόνο να κάνεις πράγματα εκτός γηπέδου, να διασκεδάσεις. Όταν αποκτάς οικογένεια αυτά γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Αλλά αυτά που κερδίζεις από το ποδόσφαιρο είναι περισσότερα. Κερδίζεις μια άνετη ζωή και όταν πετυχαίνεις τους στόχους βλέπεις ότι οι κόποι σου αμείβονται. Είσαι σαν ένα παιδί που ζει ωραίες στιγμές. Όταν κατακτάς πράγματα και βλέπεις να σε αποδέχονται αρκετοί πάνω στο ποδόσφαιρο, παίρνεις χαρά που δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Οι θυσίες που κάνουμε, αξίζουν με λίγα λόγια.
Θα είσαι στο Euro του 2016;
Μάλλον, έτσι το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή. Αλλά αυτά αλλάζουν. Θα θέλω να είμαι. Ποτέ όμως δεν ξέρεις.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν το επίπεδο της προπόνησης στο εξωτερικό έχει τόση μεγάλη διαφορά και για αυτό βλέπουμε ξένες ομάδες να βγάζουν δύσκολα προγράμματα με συνεχείς αγώνες, ενώ οι ελληνικές ομάδες αγκομαχούν;
Είναι η νοοτροπία και ο τρόπος προπόνησης στο εξωτερικό. Πλέον τα πράγματα έχουν γίνει πολύ επιστημονικά. Θα πρέπει να γίνεται σε υψηλά επίπεδα η προπόνηση. Το αν γίνεται ή όχι, δεν είναι δικό μου θέμα. Εγώ έχω ζήσει προπονητές που το έκαναν και προπονητές που δεν το έκαναν. Η προπόνηση είναι η προσαρμογή στον αγώνα και πρέπει να γίνεται σε υψηλή ένταση.
Γι' αυτή την Εθνική ομάδα λένε πολλοί πως παρά τις επιτυχίες δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο. Τι λες για αυτό;
Διαφωνώ. Η εθνική ομάδα σε αυτές τις δύο προκριματικές φάσεις με τον Σάντος στον πάγκο έπαιξε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, κάτι που δεν γινόταν παλιότερα. Κι όλα αυτά κρατώντας τα παλιά στοιχειά, όπως το πνεύμα αυτοθυσίας και την καλή άμυνα. Οπότε διαφωνώ. Φυσικό είναι να υπάρχουν και κακά ματς. Σημασία στα προκριματικά έχει ότι πρέπει με κάθε θυσία και κόστος να παίρνεις τους 3 βαθμούς. Δόξα τω Θεό, εμείς το καταφέραμε. Βέβαια, εξαρτάται τι λέμε καλό ποδόσφαιρο. Η εθνική έπαιξε καλά. Και με τη Βοσνία εδώ, και με τη Λετονία, και με τη Λιθουανία στο Καραϊσκάκη και με τη Ρουμανία στο 3-1, αλλά και στο Βουκουρέστι.
Ποιος από την ομάδα του 2004 λείπει από την τωρινή Εθνική;
Η ομάδα εκείνη είχε περισσότερους έμπειρους παίκτες. Δεν πρέπει όμως να συγκρίνουμε ομάδες.
Αν ο Σάντος αποχωρήσει, ποια είναι η ιδανική λύση;
Δεν είμαι εγώ η ΕΠΟ. Δεν έχω σκεφτεί, δεν ξέρω κάτι. Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος να απαντήσω αυτή την ερώτηση.
Με ποιον από τους συμπαίκτες σου στην Εθνική ταιριάζεις σαν χαρακτήρας;
Είμαστε μεγάλη παρέα. Δεν ξεχωρίζω κάποιον.
Ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής που είχες ποτέ;
Ένας από αυτούς ήταν ο Κίκε Φλόρες. Ο Ισπανός ήταν ένας προπονητής που εξηγούσε καλά και είχε μεταδοτικότητα. Ό,τι έλεγε σου έβγαινε μέσα στο γήπεδο. Αυτός και φυσικά ο Σάντος. Ο Σάντος είναι σαν πατέρας μου. Με έχει βοηθήσει πολύ και σαν άνθρωπο. Πήρα πολλά από αυτόν. Είναι ο προπονητής που είχα 3,5 χρόνια στην εθνική και έκανα 4 προετοιμασίες μαζί του σε ομάδα. Ταιριάζουν οι φιλοσοφίες μας. Θέλει το 100% σε κάθε προπόνηση και εμένα αυτό μου αρέσει πάρα πολύ. Είναι το πιο βασικό. Η προπόνηση είναι ο αγώνας. Ο Σάντος μου έμαθε και τακτικά πολλά πράγματα γιατί έπαιζε στην ίδια θέση με μένα.
Τι λες στους συμπαίκτες σου όταν μιλάς στο γήπεδο;
Προσπαθώ να τους καθοδηγήσω και να έχουμε όλοι τις σωστές τοποθετήσεις και να κάνουμε είτε καλή άμυνα, είτε καλή επίθεση. Κάποιες στιγμές ξεφεύγω, αλλά αυτό συμβαίνει με όλους τους ποδοσφαιριστές. Όμως όλοι ξέρουμε και θέλουμε το καλό της ομάδας και όχι το καλό το δικό μας. Αυτό το έχουν καταλάβει όλοι στην εθνική και δεν μιλάω μόνο εγώ στο γήπεδο. Όπως εγώ λέω κάποια πράγματα έτσι μου λένε. Είτε με ωραίο τρόπο είτε με άσχημο. Και το αποδέχομαι, όπως και αυτοί εμένα. Όταν παίζεις ποδόσφαιρο, πρέπει να το ζεις το παιχνίδι, να είσαι ζωντανός. Δεν μπορείς να είσαι κοιμισμένος. Πρέπει να υπάρχει ένταση. Αυτό είναι και το δύσκολο. Να υπάρχει καρδιά, ένταση και κρύο και καθαρό μυαλό.
Ποια είναι τελικά η εθνική. Αυτή των προκριματικών ή των μπαράζ;
Εξαρτάται. Για μένα είναι η ίδια.
Ποια η σχέση σου με τον Τύπο; Γιατί δεν μιλάς πολύ;
Μιλάω με τον Τύπο όσο πρέπει.
Τι συμβολίζει το τατού με το 21;
Τα γενέθλια μου, η γιορτή μου. Όλα. Το 21 είμαι εγώ. Είναι ο αριθμός μου. Είναι και ο αριθμός μου στην εθνική.
Ποιοι θα αναλάβουν να γίνουν οι νέοι ηγέτες μόλις φύγεις εσύ και ο Καραγκούνης; Έχουμε παιδιά με προσωπικότητα και κάποιοι θα οδηγήσουν την ομάδα.
Υπάρχουν παλιοί όπως ο Σάλπι, ο Σαμαράς ο Τοροσίδης, ο Γκέκας. Είναι οι πιο παλιοί και νομίζω ότι θα τα καταφέρουν εύκολα.

Keywords
κατσουρανης, contra, νέα, διλήμματα, media, χαφ, σημαίνει, γκολ, σαμαρας, βασεις, euro, ρωτήσω, λύση, επο, Αντωνης Σαμαρας, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, μουντιαλ 2014, γιορτη σημερα, βγαινουν, δυνατα, βημα, βραζιλια, γερμανια, γηπεδα, δουλεια, εθνικη, επο, θεμα, ιταλια, καριερα, μπαρτσελονα, ρεαλ, ρουμανια, σλογκαν, σωκρατης, το βημα, υγεια, φιλοσοφιες, ωρα, contra.gr, αγωνες, αμυνα, ανθρωπος, απλα, βοσνια, γκολ, γκεκας, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, δειτε, διλήμματα, δοξα, ευκολα, ειπε, υπαρχει, ζωη, ιδια, ιδιο, ηρεμια, ισχυει, θεος, θυσια, κυνηγι, κροατια, κυριακος παπαδοπουλος, λετονια, λειπει, λιθουανια, λογια, μορφη, μπορεις, μυαλο, νιουκαστλ, νοοτροπια, ομαδα, παντα, οικογενεια, παιδι, παιδια, ποδοσφαιρο, πελε, πιο πολυ, προγραμματα, ρομα, ρολο, ρωτήσω, σχολειο, τυπος, υψηλη, φυσικα, φυσικο, φοντα, χαφ, χαρα, αγωνας, νταμπιζας, euro, φυσσας, γιορτη, ηγετες, ιδιαιτερα, κονε, καρδια, κωστας, media, μπροστα, μουντιαλ, ομαδες, παιχνιδι, σημαίνει, θελω να, θεσεις, ωραιο
Τυχαία Θέματα