Κατσικάρης: Όταν δουλεύεις σκληρά για κάτι που αγαπάς, αυτό λέγεται πάθος

16:49 16/11/2014 - Πηγή: AEK365

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώθηκε το Σάββατο το TEDx Athens με τον Φώτη Κατσικάρη να είναι από τους βασικούς ομιλητές και να μιλάει για την κρίση, τις σχέσεις και τον ρόλο του ηγέτη μέσα σε μια ομάδα.
Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του ομοσπονδιακού τεχνικού της εθνικής ομάδας μπάσκετ, Φώτη Κατσικάρη:
"Ήθελα να φτιάξω μια αυτοάμυνα γύρω μου για να μην μπορέσει κανείς να με αμφισβητήσει. Ούτε οι βοηθοί, ούτε οι παίκτες μου. Αυτό είναι να γίνει, αυτό θα κάνετε.

Όλα αυτά στην αρχή της καριέρας μου στην Ελλάδα. Αυτή η φιλοσοφία άλλαξε όταν βγήκα εκτός Ελλάδας αρχής γενομένης από τη Ρωσία. Πήγα με την οικογένεια μου και δεν σκέφτηκα ποτέ πως θα αποτύχω. Είδα εκεί μια άλλη κουλτούρα, μια άλλη ιδιοσυγκρασία. Έπρεπε να προσαρμοστώ σε νέες καταστάσεις, σε έναν καινούργιο κόσμο, να προσαρμόσω πράγματα στις αξίες μου που δεν θα τις απαρνηθώ ποτέ. Στην Ισπανία προσέθεσα και άλλα πράγματα. Μέχρι τότε ήμουν ένας πολύ αυστηρός προπονητής. Στην Ισπανία κατάλαβα πως είναι σωστή η πειθαρχία αλλά πως πρέπει και να σεβαστείς την ελευθερία του παίκτη, να δώσεις περισσότερα στοιχεία στο παιχνίδι σου αφήνοντας κάποιες ελευθερίες. Ο προπονητής είναι ο φυσικός ηγέτης, είναι σαν τον σκηνοθέτη. Πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες αλλά ο προπονητής πρέπει να δώσει όραμα έτσι ώστε οι παίκτες να το πιστέψουν".

"Δεν έχω κοουτσάρει ομάδες που ξεκινούν σαν φαβορί για να κερδίσουν τίτλους, αλλά δουλεύω με αυτή την φιλοσοφία. Θέλω η ομάδα μου να μην έχει ταβάνι. Να υπάρχει η φιλοσοφία του να φτάνουμε στον στόχο και ακόμη κι αν αποτύχουμε να σηκωθούμε χέρι-χέρι. Μία ήττα θα μας οδηγήσει στο να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.
Έχουμε μια ψύχωση με το να πιάσουμε τον στόχο. Σημασία έχει όμως η προσπάθεια να φτάσεις στον στόχο, κερδίζεις πολλά μέσα από την δοκιμασία. Δεν μπορώ τη μιζέρια, θέλω ανθρώπους γύρω μου με αισιοδοξία και ανθρώπους με εμπιστοσύνη. Όταν πιστεύεις πως η ομάδα σου μπορεί να λειτουργήσει θετικά, τότε εκείνοι μπορούν να έχουν καλύτερη απόδοση".
"Πάντα ήθελα να έχω καλά παιδιά, για να μην έχω μπλεξίματα στο κεφάλι μου. Μετά κατάλαβα πως αυτό δεν μπορεί να σε φτάσει ψηλά. Κατάλαβα πως και οι προβληματικοί παίκτες είναι σημαντικοί. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να συνδέσεις μία ομάδα διαφορετικών ανθρώπων".
"Το μπάσκετ είναι το άθλημα των έξυπνων. Είναι αλήθεια γιατί συνδυάζει πολλά πράγματα. Είναι ένα βιβλίο χωρίς τελευταία σελίδα. Χρειάζεσαι σε μια ομάδα, ένα ταλέντο, έναν ηγέτη που πρέπει να τον διαχειριστείς έξυπνα. Το άτομο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση χωρίς να προσβάλλει τους κανόνες και τις αρχές.
Υπάρχει και ο ιδιώτης. Στο αγγλικά, το "idiot", ξέρουμε τι σημαίνει. Στην αρχαιότητα "ιδιώτης" ήταν εκείνος που δεν ήθελε να ασχοληθεί με τα κοινά. Είναι ο παίκτης που πρέπει να κάνει δύο πράγματα μόνο. Στα τρία μπερδεύεται.
Υπάρχει και ο αποδυτηριάκιας. Ο Βασίλης ο Κικίλιας ήταν ο ηγέτης των αποδυτηρίων. Δεν ήταν μεγάλος σκόρερ αλλά ήταν η ψυχή των αποδυτηρίων. Είναι ο σημαντικότερος ρόλος. Πρόκειται για ένα μείγμα, για ένα παζλ. Όλοι μαζί θα μπορέσουν να πιάσουν τον στόχο".
"Υπάρχει και η κρίση. Της απόδοσης και των σχέσεων. Για να λύσεις το αγωνιστικό κομμάτι πρέπει να το λύσεις αμέσως αφού το εντοπίσεις. Αλλάζεις την προπόνηση. Για τις προβληματικές σχέσεις, χρειάζεται ομιλία, πρέπει να τονώσεις τους παίκτες σου.
Έκανα το πάθος μου δουλειά και τη δουλειά μου πάθος. Όταν δουλεύεις σκληρά για κάτι που το αγαπάς, αυτό λέγεται πάθος".

Keywords
Τυχαία Θέματα