Καταργούν τον Νόμο Μποσμάν οι Γερμανοί

13:54 16/11/2012 - Πηγή: AEK365

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελλάδα Αύριο" αποκαλύπτει την πρόθεση των Γερμανών να καταργήσουν τον Νόμο Μποσμάν κάτι που θα συμβεί αν το σχέδιο του Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε γίνει δεκτό στην Ουάσινγκτον στις 27 Νοεμβρίου.
Ο Ρουμενίγκε είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων και το σχέδιο του έχει προκαλέσει την αντίδραση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών η οποία ετοιμάζεται να κατεβάσει στους δρόμους πάνω από 50.000 ποδοσφαιριστές από49 χώρες.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Άλκη Φιτσόπουλου όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελλάδα Αύριο"
"Τι είναι

ο Νόμος Μποσμάν; Ο Ζαν - Μαρκ Μποσμάν, ένας μέτριος Βέλγος ποδοσφαιριστής, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν του έδιναν μεταγραφή, με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο. Το Δικαστήριο τον δικαίωσε και έφερε πραγματική επανάσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι ποδοσφαιριστές, πλέον, είχαν τη δυνατότητα να μένουν ελεύθεροι μετά το τέλος του συμβολαίου τους και να διαπραγματεύονται οι ίδιοι την επόμενη ομάδα, τον επόμενο εργοδότη τους. Επίσης, θα μπορούσαν να παίζουν σε όποια χώρα εντός της Ε.Ε., με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο, χωρίς, πλέον, να λαμβάνεται υπ' όψιν ο περιοριστικός αριθμός των κατά τόπους ομοσπονδιών.

Ποιο ήταν το καθεστώς πριν από την απόφαση για τον Νόμο Μποσμάν και θέλουν να επαναφέρουν οι Γερμανοί; Ο ποδοσφαιριστής γεννιόταν και «πέθανε» ποδοσφαιρικά στην ίδια ομάδα, ήταν εσαεί περιουσία της και έφευγε μόνο με τη συναίνεσή της. Πραγματική σκλαβιά! Θυμηθείτε πως μεγάλοι άσοι του παρελθόντος, όπως ο Μίμης Δομάζος, ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Βασίλης Χατζηπαναγής, «γέρασαν» στον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον Ηρακλή, επειδή οι ομάδες τους δεν τους έδιναν μεταγραφή.


Μεθοδικά

Πώς, όμως, φτάσαμε μέχρι εδώ; Οι Γερμανοί κινήθηκαν μεθοδικά, όπως κάνουν πάντα. Όταν δημιουργήθηκε η κίνηση του «G14» (των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ, όπως η Ρεάλ, η Μάντσεστερ, η Μπάγερν, η Λεβερκούζεν, η Γιουβέντους κ.λπ.), προκειμένου να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα από την ΟΥΕΦΑ, οι Γερμανοί φρόντισαν να βάλουν «πρόεδρο» τον Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε, παλιά δόξα της Μπάγερν Μονάχου και της Ίντερ, ο οποίος εξελίχθηκε σε ένα ολότελα πολιτικό πρόσωπο, καθώς εγκλώβισε τις ομάδες και τις χειραγωγεί πλέον. Πώς; Με το πρόσχημα ότι προστατεύει τα συμφέροντά τους, έμεινε εκεί και μέσω ενός «προγράμματος» της ΟΥΕΦΑ τους επιβάλλει τη θέλησή του. Ποιο είναι αυτό; Το περίφημο «financial fair play». Είναι αυτό που επιβάλλει σε όλες τις ομάδες να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, συνεπώς να μη χρωστούν σε κανέναν. Έτσι έμεινε εκτός Ευρώπης η ΑΕΚ, λόγω χρεών, έτσι οι ομάδες του Νότου δεν θα μπορούν, πλέον, να ξοδεύουν για αγορές μεγάλων παικτών, οι οποίοι, φυσικά, θα καταλήγουν στις ομάδες της Βόρειας Ευρώπης. Παρεμπιπτόντως, οι γερμανικές ομάδες, με πρώτη την Μπάγερν, παρουσίασαν τεράστια κέρδη το 2011.

Ποιος, όμως, ηγείται του «financial fair play» για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Γερμανών και ποιος ο ρόλος του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί; Ο ηγέτης λέγεται Ζαν -

Keywords
Τυχαία Θέματα