Κατάπαυση πυρός στη Συρία

15:47 12/4/2012 - Πηγή: AEK365

Σε κατάπαυση του πυρός προχώρησε από τις 6 το πρωί της Πέμπτης η συριακή κυβέρνηση με την προειδοποίηση όμως ότι «θα απαντήσει, εφόσον προκληθεί». Αντίστοιχη προειδοποίηση έχουν απευθύνει και οι αντικαθεστωτικοί.

Μία ώρα μετά την έναρξη της εκεχειρίας, επικρατεί ηρεμία σε όλες τις περιοχές, δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, ττου Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εφόσον τελικά γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός, αναμένεται να αρχίσει η απόσυρση των Ένοπλων

Δυνάμεων.

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν οι κυριότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, κάλεσε τους Σύρους να διαδηλώσουν μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

«Καλούμε τον λαό να διαδηλώσει και να εκφραστεί, είναι αναφαίρετο δικαίωμα, οι διαδηλώσεις αποτελούν σημείο-κλειδί του σχεδίου Ανάν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπουρχάν Γαλιούν.

Στη διεθνή κοινότητα, πάντως, εξακολουθεί να επικρατεί σκεπτικισμός, καθώς ο πρόεδρος Ασαντ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του.

Σταθερά στο πλευρό της Συρίας παραμένει η Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η δέσμευση της συριακής κυβέρνησης να αναστείλει τις επιχειρήσεις του στρατού σημαίνει ότι η αντιπολίτευση πρέπει επίσης να τηρήσει την εκεχειρία.

Βάσει του σχεδίου που είχε συμφωνηθεί με παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ, η Δαμασκός έπρεπε να είχε αποσύρει από την Τετάρτη τα στρατεύματά του, πράγμα που δεν έγινε.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγες ώρες προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, Σύροι στρατιώτες συνέχιζαν τις επιχειρήσεις κατά των αντικαθεστωτικών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άμαχοι, δέκα από τους οποίους στη Ραστάν της μαρτυρικής Χομς.

Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο έχουν χάσει τη ζωή τους 1.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 10.000 είναι οι νεκροί της εμφύλιας διαμάχης από τον Μάρτιο του 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα