Καταγγελία-βόμβα Κουρουμπλή!

19:36 6/3/2012 - Πηγή: AEK365

Σε μια καταγγελία που προκάλεσε αντιδράσεις προχώρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής τονίζοντας ότι στις 16-10-2010 ο Επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέας Γεωργίου απέστειλε επιστολή προς τον Πωλ Τόμσεν ζητώντας να παρέμβει έτσι ώστε να αλλάξει ο νόμος που ίσχυε για τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής, με το επιχείρημα πως δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τα μέλη του Δ.Σ.

«Επειδή τον κ. Γεωργίου τον διόρισε η Ελληνική Βουλή

και όχι ο κ. Τόμσεν, επειδή είναι δημόσιος λειτουργός της Ελλάδας και όχι της Τρόικας, ζητώ να παρέμβει ο Πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να απομακρυνθεί τώρα από Επικεφαλής της Αρχής» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009.

Η ρύθμιση που πρότεινε ο Γεωργίου στον Τόμσεν είχε ετοιμαστεί από τον ίδιο και αφορούσε την καθαίρεση μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., κάτι που έγινε περίπου 1 χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2011 με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το απόσπασμα της επιστολής Γεωργίου που ακολουθεί, είναι χαρακτηριστικό:

«Η προτεινόμενη τροποποίηση πρέπει να ψηφιστεί όπως είναι και το συντομότερο δυνατόν, γιατί κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Υπάρχει κίνδυνος η προτεινόμενη τροποποίηση να αλλάξει, για λόγους συμβιβασμού, και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα παραμείνει κρίσιμη και δυσλειτουργική». Ο κ. Γεωργίου απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως «πρόκειται για προϊόν υποκλοπής» και ως εκ τούτου, δεν σχολιάζει.

Κατά την κατάθεση του ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου υποστήριξε ότι η κατηγορία που του αποδίδεται για μαγείρεμα των δημοσιονομικών στοιχείων ώστε η χώρα να καταφύγει στο ΔΝΤ είναι αβάσιμη και δήλωσε πως η Eurostat δεν εξέφρασε επιφυλάξεις για τα στοιχεία και το αποτέλεσμα της μέτρησης του ελλείμματος. Επιπλέον τόνισε πως ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010, όταν ήδη η χώρα είχε μπει από τον Μάιο στο μηχανισμό στήριξης, με έλλειμμα 13,6%.

Νωρίτερα ο προκάτοχος του Μανώλης Κοντοπυράκης επικαλούμενος κώλυμα υγείας, αρνήθηκε να παραστεί και έστειλε υπόμνημά. Σε αυτό αναφέρει ότι η τεχνητή αύξηση του ελλείμματος έγινε από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2010 και ότι ό ίδιος δεν δύναται να καταθέσει γιατί είχε φύγει από την υπηρεσία από τον Οκτώβριο του 2009 και έτσι δεν έχει καμία σχέση. Πάντως ο κ. Κοντοπυράκης θα κληθεί από την Εξεταστική εκ νέου, προκειμένου να καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μεταξύ η Εξεταστική αποφάσισε να καλέσει για εξέταση τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Χ. Αλμούνια και τον Γερμανό Πρόεδρο της Eurostat, Βάλτερ Ραντεμάχερ και αρμόδιο της Eurostat για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα