Κάνουν πίσω για τον φόρο 45%

09:21 4/12/2012 - Πηγή: AEK365

Οι έντονες αντιδράσεις τόσο της κοινωνίας όσο και μέρους του πολιτικού κόσμου στις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να καταργήσει το αφορολόγητο των παιδιών και να καθιερώσει φορολογικό συντελεστή 45% από τα 26.000 ευρώ και πάνω προκάλεσαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε.
Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ σήμερα θα συγκαλέσει και σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων. Το φορολογικό θα συζητηθεί και σε συνάντηση των εκπροσώπων

των τριών κομμάτων την Τετάρτη ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσει αντικείμενο και σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αποσύρει τελικά την αντιπρόταση για την επιβολή αυξημένων φόρων για όλους, σαν αντιστάθμισμα για τις απώλειες που θα σήμαινε για τα κρατικά ταμεία αν δεχόταν να μην καταργηθούν τα ειδικά αφορολόγητα των παιδιών. Έτσι παραμένει στο τραπέζι, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο για κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης της επιστροφής φόρου στα 1.950 ευρώ για όλους, χωρίς μειώσεις όσο αυξάνει το συνολικό ετήσιο εισόδημα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να αναπληρώνονται εν μέρει οι απώλειες για όσους έχουν εισόδημα τουλάχιστον μέχρι και 41.000 ευρώ.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι αν παραμείνουν οι ρυθμίσεις δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες ενώ την διαφωνία τους είχαν εκφράσει δημοσίως και παρασκηνιακά και βουλευτές της ΝΔ.
Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για επικοινωνιακό ατόπημα. Πάντως μετά την διάσταση που πήρε το ζήτημα στην κοινωνία και στα Μέσα Ενημέρωσης το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι το νομοσχέδιο είναι στο στάδιο της κατάρτισης και οι φήμες που κυκλοφορούν δεν ισχύουν. Τίθεται έτσι ένα θέμα ευθυνών του οικονομικού επιτελείου από το οποίο προήλθαν και οι σχετικές πληροφορίες. Καθώς το νομοσχέδιο και τα έσοδα από την αύξηση των φόρων αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων θεωρείται βέβαιο ότι θα αναζητηθούν μέτρα που να αναπληρώνουν την απόσυρση των επίμαχων ρυθμίσεων.
Σε ένα άλλο πεδίο η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι η διαδικασία της επαναγοράς μέρους του ελληνικού χρέους που ξεκίνησε επισήμως χθες τα τελεσφορήσει εντός της προβλεπόμενης διαδικασίας και δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκταμίευση της δόσης της οποία αποτελεί προϋπόθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα