Κανονιά τίτλου στο Αλκαζάρ (video)

09:57 7/3/2015 - Πηγή: AEK365

Μία από τις πιο... ηρωικές νίκες της ΑΕΚ στα ένδοξα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90 ήταν το 0-1 στο Αλκαζάρ της Λάρισας, σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια. Σε μια εποχή που η ΑΕΚ έδινε πόντο-πόντο τη μάχη με τον Παναθηναϊκό για την κατάκτηση του τίτλου (τον τρίτο από τους τέσσερις της οκταετίας Μπάγεβιτς) πήρε σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες του πρωταθλήματος μια νίκη-χρυσάφι, με πολλή προσπάθεια, πολύ τσαγανό αλλά και με λίγη τύχη.

Ήταν μια κρύα Κυριακή στο Αλκαζάρ, χωρίς τον τραυματία Τόνι Σαβέβσκι και με έναν αντίπαλο που πίεζε από την αρχή. Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Αντώνης Μήνου έκανε την καλύτερη ίσως εμφάνισή του στην πενταετία του στην ομάδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μπάλα είχε περάσει λίγο άουτ από την εστία της ΑΕΚ.

Ειδικά από τις αρχές του β' ημιχρόνου, η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη. Ο Βάιος Καραγιάννης αποβλήθηκε με δεύτερη κάρτα για μακάρισμα στον Ρουμάνο Στέφαν Στόικα στο 54' και ο Μπάγεβιτς αναγκάστηκε να βγάλει τον Βασίλη Δημητριάδη για να βάλει στη θέση του τον Χρήστο Βασιλόπουλο. Αυτός, όμως, όμως, έπαιξε μόνο τέσσερα λεπτά, καθώς έβγαλε τον ώμο του σε μια μονομαχία με τον Στόικα και αντικαταστάθηκε άμεσα από τον Γιώργο Αγορογιάννη. Αυτό, μάλιστα, έμελλε να είναι το τελευταίο ματς του Βασιλόπουλου με την ΑΕΚ, αφού δεν αγωνίστηκε σε άλλο αγώνα ως το τέλος της σεζόν και το καλοκαίρι του '93 αποδεσμεύθηκε.

Λίγο μετά και τη δεύτερη αλλαγή, σε μια από τις γνωστές κάθετες κούρσες του Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς με την μπάλα από περιοχή σε περιοχή, η ΑΕΚ κέρδισε όχι μόνο ανάσες αλλά και ένα φάουλ σε καλή θέση. Ανέλαβε να το εκτελέσει ο Μητρόπουλος που, σε αυτή την πρώτη του σεζόν στην ΑΕΚ μετά από 11 χρόνια στον Ολυμπιακό, εκείνη τη σεζόν είχε γίνει ξαφνικά... σπεσιαλίστας στα φάουλ. Ο τότε 36χρονος μεσοεπιθετικός σούταρε δυνατά, η μπάλα τρύπησε το τείχος και κατέληξε στα δίχτυα της εστίας μπροστά από το πέταλο με τους επτά χιλιάδες οπαδούς της ΑΕΚ!

Σχεδόν μισή ώρα έμενε για τη λήξη και οι δέκα παίκτες της ΑΕΚ αμύνθηκαν ηρωικά, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο. Στο τέλος η «Ενωση» πανηγύρισε μια τεράστια νίκη που έκοψε τα πόδια του διώκτη της, του Παναθηναϊκού. Λίγες μέρες μετά την απίστευτη νίκη- πρόκριση επί της Λάρισας στο Κύπελλο, η ΑΕΚ βρήκε τον τρόπο να ρίξει για μια ακόμα φορά στο καναβάτσο τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Η κορυφή παρέμενε «κιτρινόμαυρη»!

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μήνου, Μ. Παπαδόπουλος, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Π. Παπαϊωάννου, Αλεξανδρής, Κοπιτσής, Δημητριάδης (57' Βασιλόπουλος - 61' Αγορογιάννης) Μητρόπουλος, Σλίσκοβιτς

Στις 7 Μαρτίου
7/3/26 ΑΕΚ-Αθηναϊκός 1-0 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)
7/3/30 ΑΕΚ-Αστέρας 4-1 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)
7/3/65 Ηρακλής-ΑΕΚ 2-2 (Α' Εθνική)
7/3/71 AEK-ΕΠΑ Λάρνακας 3-0 (Α' Εθνική)
7/3/76 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1 (Α' Εθνική -η διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΟΚ μειώθηκε στον ένα βαθμό και τελικά η ΑΕΚ δεν θα άντεχε στην αντεπίθεσή του)
7/3/82 AEK-Καβάλα 5-0 (Α' Εθνική -το πιο μεγάλο σκορ της ΑΕΚ σε εκείνη τη σεζόν)
7/3/99 ΑΕΚ-ΟΦΗ 2-0 (Α' Εθνική)

Keywords
Τυχαία Θέματα