Η συλλογή αυτοκινήτων και τα... πλυντήρια

20:12 4/7/2012 - Πηγή: AEK365

Στοιχεία-σοκ για τον τρόπο που ο προφυλακισμένος Μάκης Ψωμιάδης κατάφερε να ξεπλένει χρήμα από υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή έρχονται στο φως μέσα από την πορισματική αναφορά της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, η οποία διενήργησε τη σχετική έρευνα και βάσει αυτής ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και σε μέλη της οικογένειας του πρώην μεγαλοπαράγοντα

της ΑΕΚ, ανάμεσά τους η σύζυγός του, η κόρη του Χριστίνα και ο γιος του Σταύρος, που αργά χθες το απόγευμα κρίθηκε προφυλακιστέος.

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα «πλυντήρια» του Μάκη Ψωμιάδη, που κατηγορείται (και) για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, ήταν δύο εταιρείες, εκ των οποίων η μια δραστηριοποιούνταν στον χώρο του real estate και η άλλη στον τουρισμό, αλλά και ένα εκτροφείο αλόγων! Μάλιστα, ο γιος του Μάκη Ψωμιάδη είναι κάτοχος, σύμφωνα με τα «ευρήματα» της εισαγγελικής έρευνας, έντεκα πολυτελών αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων Porsche, Cadilac και Audi!

Ειδικότερα, στο εισαγγελικό πόρισμα περιγράφεται καρέ-καρέ ένα δίκτυο προσώπων το οποίο δρούσε γύρω από τον Μ. Ψωμιάδη καλύπτοντας τις παράνομες δραστηριότητές του. Πρόκειται για μέλη και συγγενείς της οικογένειάς του, η οποία από το 2003 έως και το 2010 απέκρυψε εισοδήματα που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος «παρέμενε στο παρασκήνιο των δραστηριοτήτων το κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο αισθητή την παρουσία του στις εταιρείες συμφερόντων του».

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα «διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα», ενώ «συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από τα εγκλήματα τουλάχιστον της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της κακουργηματικής φοροδιαφυγής».

Η «οργάνωση», κατά την εισαγγελέα, «για περίπου μία δεκαετία πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για νομιμοποίηση εσόδων και τη συγκάλυψη της δράσης της».

Συστήνοντας μάλιστα οι κατηγορούμενοι «ένα πολύπλοκο δίκτυο εταιρειών, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών» κατάφεραν να διακινήσουν και να αποκρύψουν τεράστια χρηματικά ποσά.

Η τακτική του Μ. Ψωμιάδη

Στην εισαγγελική αναφορά επισημαίνεται πως δεν είναι δυνατόν «να εντοπιστεί η κατάληξη άλλων μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία προφανώς οι κατηγορούμενοι έχουν στη διάθεσή τους σε τόπο και σε μορφή που δεν είναι ακόμη γνωστά».

Η εισαγγελέας αναφέρει πως η τακτική αυτή «σε συνδυασμό με τη φήμη που έχει δημιουργήσει (σ.σ.: ο Μ. Ψωμιάδης), αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του και προτιμά να κάνει τις πληρωμές του σε μετρητά καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη τη διεξαγωγή ερευνών από το στενό του περιβάλλον, καθ' όσον πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη δράση του διακατέχονται από αίσθημα φόβου και δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές».

Η απολογία του Στ. Ψωμιάδη

Ο γιος του Μ. Ψωμιάδη, Σταύρος, ο οποίος για το έτος 2010 δεν πλήρωσε ούτε καν την έκτακτη εισφορά, οδηγήθηκε με

Keywords
Τυχαία Θέματα