Η Πρωτοχρονιά του Σπύρου

10:07 31/12/2014 - Πηγή: AEK365

Η ιστορία της κατάκτησης από την ΑΕΚ του μαγικού και αγαπημένου τίτλου της περιόδου 1988-89, είχε πολλά μικρά κεφάλαια που θα μπορούσαν από μόνα τους να γίνουν... ταινίες του Χόλιγουντ. Ένα από αυτά τα κεφάλαια, ήταν η δοκιμασία που πέρασε η ΑΕΚ μέχρι να φτάσει στη Θεσσαλονίκη για να παίξει με τον Ηρακλή αλλά κυρίως

η απόκρουση του πέναλτι του Σάκη Αναστασιάδη από τον Σπύρο Οικονομόπουλο στο 85ο λεπτό της αναμέτρησης που διεξήχθη την τελευταία μέρα του 1988 στο Καυταντζόγλειο Στάδιο.
Αρχικά, ο αγώνας έπρεπε να διεξαχθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, όμως η κακοκαιρία που έπληττε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας, δεν επέτρεψε στον αγώνα να διεξαχθεί κανονικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποστολή της ΑΕΚ ταξίδευσε στη Θεσσαλονίκη με τρένο και όχι με αεροπλάνο, αφού οι πτήσεις προς Βορρά ήταν απαγορευμένες όλο το σαββατοκύριακο. Αλλά και πάλι επέστρεψε άπρακτη.
Η 13η αγωνιστική, ωστόσο, δεν έκρυβε και τόση... γρουσουζιά. Όταν πια διεξήχθη ο αγώνας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (και με απόντα τον τιμωρημένο Στέλιο Μανωλά) η ήδη πρωτοπόρος απέσπασε έναν υπερπολύτιμο βαθμό (το βαθμολογικό σύστημα τότε ήταν 2-1-0) σε μια έδρα που τα χρόνια εκείνα εθεωρείτο σταυροδρόμι τίτλου.
Για να έρθει, όμως, εκείνο το 0-0, έπρεπε να αποκρούσει ο Σπύρος Οικονομόπουλος το πρώτο από τα τρία πέναλτι σε εκτός έδρας αγώνες (με Ηρακλή, Καλαμαριά και Εθνικό) που «έσωσαν» συνολικά τρεις βαθμούς για την ΑΕΚ. Ηταν μια εκτέλεση του Σάκη Αναστασιάδη στο 85ο λεπτό, την οποία ο Οικονομόπουλος αντιμετώπισε αποτελεσματικά με τον τρόπο που μπορείτε να δείτε στο 4'.10'' του βίντεο.
Η ΑΕΚ συνέχισε αήττητη, παρέμεινε πρώτη και το 1989 μπήκε ιδανικά. Καλός οιωνός, αφού έμελλε να είναι το έτος της λύτρωσης και της μεγάλης επιστροφής της ΑΕΚ.
Η σύνθεση της ομάδας στο Καυταντζόγλειο: Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Γεωργιάδης, Κούτουλας, Πεππές, Π. Παπαϊωάννου, Πήττας, Σαβέβσκι, Χριστοδούλου (82' Κλόπας) Οκόνσκι (89' Φαμέλης) Σαββίδης

Στο 4.10'' του βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε την ιστορική απόκρουση


Στις 31 Δεκεμβρίου
31/12/67 Ολυμπιακός Βόλου-ΑΕΚ 1-0 (Α' Εθνική -μια από τις ήττες με μικρούς που δεν κόστισαν τον τίτλο στην ΑΕΚ, με απόντες τους Σοφιανίδη, Μπαλόπουλο, Παπαϊωάννου που ήταν τιμωρημένοι από τον προπονητή Τσάκναντι)
31/12/72 Ηρακλής-AEK 1-1 (Α' Εθνική -η πρώτη από τις δύο φορές που ο Ηρακλής φιλοξένησε την ΑΕΚ παραμονή Πρωτοχρονιάς, με το σκορ να έχει διαμορφωθεί από το 8' μετά από γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου και του μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ Δημήτρη Γκέσιου)
31/12/78 ΑΕΚ-Πανσερραϊκός 5-1 (Α' Εθνική)

Keywords
Τυχαία Θέματα