Η κυβέρνηση του Ιράκ καλεί το «αμερικανικό ιππικό» για τους τζιχαντιστές

21:45 18/6/2014 - Πηγή: AEK365

Τη στιγμή που το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ έχει πέσει στα χέρια των σουνιτών ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, η Βαγδάτη ζήτησε και επισήμως τη συνδρομή των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, η κυβέρνηση του Ιράκ κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να ενισχύσει με αεροπορικές

επιδρομές τον στρατό, ώστε να πληγούν περιοχές - κλειδιά όπου δρουν οι μαχητές του ΙΚΙΛ.
«Το Ιράκ ζήτησε επισήμως από την Ουάσιγκτον να βοηθήσει έπειτα από τη συμφωνία για την ασφάλεια ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά των τρομοκρατικών ομάδων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, σε δημοσιογράφους στη Σαουδική Αραβία.
Βέβαια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τις προηγούμενες ημέρες είχε αποκλείσει τις αεροπορικές επιδρομές, αλλά σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι πιθανή η ενίσχυση του ανίσχυρου ιρακινού στρατού, με επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στην Υεμένη.
Μάλιστα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει για παρατεταμένο διάστημα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αποκλείεται να ξεκινήσει άμεσα.
Την ίδια ώρα, η επιχείρηση αναμένεται να είναι στοχευμένη και περιορισμένη, όπως επισημαίνουν οι New York Times, εξαιτίας του σχετικά μικρού αριθμού μαχητών του ΙΚΙΛ και βάσει της έκτασης, στην οποία ενεργούν. Επομένως, ο βομβαρδισμός αποκλείεται, καθώς υπάρχουν φόβοι για θανάτους αμάχων.
Στο μεταξύ, ο Ομπάμα στέλνει στρατιώτες για την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, την ώρα που η Βρετανία ανακοινώνει ότι ξανανοίγει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη.
Παράλληλα, βίντεο διάρκειας μίας ώρας ανήρτησε στο Διαδίκτυο το ΙΚΙΛ, σε μία προσπάθεια να επιδείξει τη δύναμη και την υπεροχή του στο Ιράκ.
Σε αυτό, πλάνα με κρατούμενους, άγριες εικόνες από εκτελέσεις και δεκάδες βομβαρδισμοί, εναλλάσσονται, ενώ ακούγεται η περίφημη φράση «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».
Στο βίντεο οι μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης, δείχνουν εκπαιδευμένοι για να σπείρουν το θάνατο, έτοιμοι να πολεμήσουν «για το καλό του Ισλαμικού Κράτους», δηλώνοντας δίπλα στους Ιρακινούς.
Όπως αναφέρει η Washington Post, μάλιστα, είναι πλήρως εξοπλισμένοι, πέραν των όπλων που διαθέτουν, με ειδικές στολές, ακόμα και με κιάλια νυχτερινής όρασης.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το βίντεο - προπαγάνδα, έχουν στην κατοχή τους ακόμα και αντιαεροπορικά συστήματα, εκφράζοντας ανησυχία ότι μπορεί να είναι ικανά να καταρρίψουν ιρακινά, αλλά και αμερικανικά αεροσκάφη.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα